Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: czy da sie kopiowac kasety?  (Przeczytany 788 razy)

gornipio

• Gość
czy da sie kopiowac kasety?
« dnia: 19 Sierpnia 2009, 19:23 »
 tak  jak  w  tytule.  czy  da  sie?  jesli  tak,  to  czy  jest  to  trudne?  czy  nosnikiem  docelowym  moze  byc  kaseta  magnetofonowa  z  nagrana  muzyka  do  nadpisania?

Dart_Mage2

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2009, 00:01 »
 Teoretycznie  nie  widzę  przeszkód,  jednak  w  praktyce  różnie  bywa,  polecam  sprawdzić.

Tomaaz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpnia 2009, 01:44 »
 Z  tego  co  pamiętam  moi  sąsiedzi,  co  też  mieli  C64,  kopiowali  i  to  jeszcze  w  takim  specjalnym  trybie  szybkiego  przegrywania  gdzie  obroty  obu  kaset  zwiększone  były  dwukrotnie  czy  trzykrotnie.  Cały  problem  chyba  w  tym  aby  głowica,  która  odczytuje  materiał  wyjściowy  była  dobrze  ustawiona  (  a  o  tym  raczej  decyduje  przypadek).  Bo  do  materiału  skopiowanego,  głowicę  będzie  można  doregulować  w  magnetofonie  od  C64.  Można  używać  dowolnych  kaset,  ale  najlepsze  chyba  jednak  byłyby  \'czyste\'.

Offline Mikra_Lbn

• Level 3
    • http://www.lubus.info
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpnia 2009, 08:55 »
 Z  tego  co  pamiętam,  w  książkach  były  informacje,  żeby  nie  używać  kaset  dłuższych  niż  60-minutowe  i  raczej  nagrywać  jednostronnie.  W  przypadku  używanych  wcześniej  nośników  sprawdziłbym,  czy  nie  ma  jakiegoś  zagięcia  na  taśmie.

gornipio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpnia 2009, 08:58 »
 i  jedno  datassette  podlaczalo  sie  do  user  portu,  a  drugie  do  cassette,  uruchamialo  sie  program  i  tak  dalej?

Offline Mikra_Lbn

• Level 3
    • http://www.lubus.info
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpnia 2009, 09:22 »
 Słyszałem  tylko  o  przegrywaniu  kaset  w  magnetofonach  dwukieszeniowych.  Na  jednym  sprzęcie  dołączonym  do  C64  też  można  kopiować,  ale  jest  trudniej:  wkładasz  kasetę  z  grą,  wczytujesz,  wkładasz  kasetę  czystą,  zapisujesz  (działa,  gdy  gra  ma  mniej  niż  160  bloków).  Trochę  mniej  uciążliwe  było  to  przy  pracy  z  kartridżem  Black  Box.  Szczerze  mówiąc  nie  słyszałem  o  podłączaniu  magnetu  przez  jakiś  dodatkowy  interfejs  do  User  Portu.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpnia 2009, 16:59 »
 ja  to  nawet  słyszałem  o  streamerze  na  podstawie  magnetofonu  z  c64...  ale  ja  tam  epokę  magnetofonu  zakończyłem  w  pierwszej  połowie  lat  90:)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpnia 2009, 22:05 »
 Osobiście  kopiowałem  kasety  na  szybkim  nagrywaniu  w  wieży  -  nie  było  z  tym  później  żadnych  problemów.

gornipio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sierpnia 2009, 21:45 »
 p.a  twoj  pomysl  wydaje  sie  byc  ciekawy,  jak  to  zrobic?  i  na  jakiej  wiezy?

Tomaaz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpnia 2009, 22:44 »
 No  ja  już  wcześniej  o  tym  też  pisałem.  Musisz  mieć  dwukasetowy  magnetofon.  W  jednej  kieszeni  włączasz  odtwarzanie,  w  drugiej  nagrywanie  i  leci.  Niektóre  tego  typu  sprzęty  miały  opcję  szybkiego  przegrywania  -  odtwarzały  kasetę  w  szybszym  tempie,  a  kaseta  nagrywana  miała  dokładnie  tak  samo  zwiększone  obroty.  Dzięki  temu  oszczędzało  się  na  czasie,  a  kaseta  nagrana  brzmiała  normalnie  przy  standardowej  szybkości  obrotów.

gornipio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Sierpnia 2009, 11:34 »
 hehe  sprawdze  czy  mam  gdzies  taka  wieze  jak  nie  kupie  na  allegro.  wiem  ze  mam  ruskiego  boomboxa  2kasetowca  ale  nie  wiem,  czy  chodzi.  wszystkim  dzieki  za  instrukcje  i  pozdrawiam.  

waldemarczajkowski

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Listopada 2009, 21:24 »
 ja  z  mojego  doświadczenia  sprzed  20  lat  odpowiem,  że  się  da,  i  to  nawet  tysiącami,  skopiowałem  kilkaset  tysięcy  z  dobrym  skutkiem  !

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Listopada 2009, 12:00 »
 Ja  kiedyś  próbowałem  przegrywać  na  wieży,  ale  potem  nie  mogłem  tego  prawidłowo  odczytać  na  C64.  Czy  to  faktycznie  nie  jest  kwestia  tego,  że  w  C64  mamy  monofoniczną  głowicę,  a  w  zwykłych  wieżach  stereofoniczną?
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

sky

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Listopada 2009, 13:22 »
 Da  się,  i  jest  to  skuteczny,  \'hardwarowy\'  sposób  na  ominięcie  różnego  typu  zabezpieczeń  jak  np.  wspominiany  niedawno  Micrus  Copy.  Jedynym  problemem  jest  fakt,  iż  kopia  wczytuje  się  zwykle  na  nieco  innym  ustawieniu  skosu  głowicy  niż  oryginał.

gornipio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Listopada 2009, 14:09 »
 Jak  będę  miał  czas  i  chęci,  to  się  za  takie  próby  zajmę  ;3