Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dema a emulatory  (Przeczytany 864 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tomaaz

• Gość
Dema a emulatory
« dnia: 18 Sierpnia 2009, 19:47 »
 Ściągnąłem  sobie  ostatnio  z  CSDb  kilka  produkcji,  które  kodował  Fenek.  Odpaliłem  na  VICE  i  wyglądało  na  to,  że  albo  gość  nie  umie  programować  albo  VICE  totalnie  nie  daje  rady.  Po  chwili  zastanowienia  pierwszą  opcję  odrzuciłem.  :)  Myślicie,  że  pod  HOXSem  (którego  zamieniłem  ostatnio  na  VICE)  będzie  lepiej?  Jest  w  ogóle  sens  odpalać  dema  pod  emulatorami?

chateau

• Gość
Dema a emulatory
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpnia 2009, 20:47 »
 pod  Hoxs64  wszystkie  dema  beda  dzialac  i  wyswietlac  sie  dokladnie  tak  samo  jak  na  prawdziwym  c64,nie  powinno  byc  zadnej  roznicy  ktora  da  sie  wychwycic  programowo  wiec  w  praktyce  powinien  wyswietlac  dokladnie  co  do  piksela.  w  Vice  dziala  tez  praktycznie  wszystko,chociaz  czasem  beda  pewne  roznice  miedzy  tym  co  generuje  Vice  a  prawdziwy  c64(np.kefren  bars  sa  wyswietlane  niepoprawnie  w  pierwszych  liniach).

Offline wegi

• Level 7
Dema a emulatory
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpnia 2009, 13:45 »
 Jest  dużo  ciekawych  demek  i  o  dziwo  gro  najlepszych  to  z  lat  90-tych  -  emulator  to  tylko  emulator,  chociaż  hoxs  rzeczywiście  jako  chyba  jedyny  obsłużył  mojego  illegal  dira.    
  Największa  jednak  frajda  to  zobaczyć  to  na  realnym  komciu  -  Tomaaz  wydaj  3  dychy  na  komcia,  drugie  na  1541  -  WARTO  \'\'  
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Tomaaz

• Gość
Dema a emulatory
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpnia 2009, 01:59 »
 Ale  nie  w  funduszach  problem.  Po  pierwsze  -  nie  mam  miejsca.  Po  drugie  -  nie  miałbym  czasu  na  transferowanie  ściągnietych  z  neta  demek  do  C64.  Po  trzecie  -  mój  synek  raczej  by  Komodorkowi  nie  przepuścił  (tak  jak  nie  przepuścił  laptopowi,  pozbawiając  go  paru  klawiszy    \'\').  Do  laptopa  kupiłem  zewnętrzną  klawiaturę,  z  C64  chyba  by  to  nie  przeszło.    \'\'  

Tomaaz

• Gość
Dema a emulatory
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpnia 2009, 02:12 »
 Naprawdę  chciałbym  mieć  prawdziwego  Commodore,  ale  teraz  to  po  prostu  nie  ma  sensu.  Chyba  żebym  kupił  na  przyszłość.    \'\'  W  sumie,  to  być  może  nie  muszę  kupować,  bo  wciąż  nie  wiem  czy  mój  stary  się  nie  odnajdzie.  Niestety  na  to,  żeby  pojechać  i  przeszukać  graciarnię,  w  której  teoretycznie  zalega,  też  nie  mam  czasu.    

A  wracając  do  emulatorów.  Był  problem  z  likwidowaniem  ramek,  nieprzyjemnym  mruganiem  i  coś  nie  tak  z  kolorami.  Może  coś  mam  źle  poustawiane  w  VICE?  

chateau

• Gość
Dema a emulatory
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Sierpnia 2009, 15:36 »
 @wegi:  sam  chcialbym  kupic  teraz  stacje  za  3  dychy.  wlasnie  sie  rozgladam  i  widze  ze  tyle  ludzie  daja  za  sprzet  bez  zasilacza  i  w  niewiadomym  stanie:  http://allegro.pl/item715925327_stacja_dyskietek_1541_ii_amiga_commodore.html\' target=_blank>http://allegro.pl/item715925327_stacja_dyskietek_1541_ii_amiga_commodore.html  

jakbys  widzial  gdzies  1541-ii  w  dobrym  stanie  za  3  dychy  to  daj  mi  znac,kupuje  od  reki.

Offline wegi

• Level 7
Dema a emulatory
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sierpnia 2009, 11:58 »
 http://forum.c64power.com/index.php?id=1895&fid=1&keyword=okazja&page=#14239\' target=_blank>http://forum.c64power.com/index.php?id=1895&fid=1&keyword=okazja&page=#14239

zdarzają  się  nie  tak  rzadko  -  poczytaj  ten  wątek  -  tamta  stacja  zeszła  bez  ofert
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline kenji

• Level 5
Dema a emulatory
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Sierpnia 2009, 13:41 »
 wegi  -  akurat  ta  stacja  była  uszkodzona.  wiem  bo  ją  kupiłem.    

Problem  z  nią  polega  na  tym  że  po  włączeniu  zasilania  (i  podłączeniu  do  komody)  zapala  się  dioda  power  i  do  tego  co  chwilę  zapala  się  dioda  drive.  Na  słuch  to  cały  czas  chodzi  napęd.  

Gdzie  może  tkwić  problem?  Jakby  co  to  mam  jeszcze  jedną  stację  w  stanie  bliskim  złomu,  ale  chyba  elektronika  jest  nietknięta.  Od  czego  zacząć  naprawę?

Cobra of Samar

• Gość
Dema a emulatory
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Sierpnia 2009, 20:42 »
 Tomaaz  napisał:  
  Ściągnąłem  sobie  ostatnio  z  CSDb  kilka  produkcji,  które  kodował  Fenek.  Odpaliłem  na  VICE  i  wyglądało  na  to,  że  albo  gość  nie  umie  programować  albo  VICE  totalnie  nie  daje  rady  

zdecydowanie  to  drugie.Fenek  to  jeden  z  najlepszych  koderów.A  emulatory  jak  to  one:  nie  są  idealne!

Offline wegi

• Level 7
Dema a emulatory
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Sierpnia 2009, 22:11 »
 Poczytałbyś  poprzednie  posty  -  tam  była  druga  stacja  sprawna  co  bez  ofert  zeszła  i  tańsza  (o  deassemblacji  cold  startu  tez  pisałem).  Naprawa  hehe  -  tak  sygnalizowane  jest  nieprzechodzenie  testu  ram  -  znaczy  powalony  ram  ale...  bywa  tak,  że  zasilacz  daje  +5  i  +12  a  potem  +12  i  +12  co  oznacza,  że  jak  wymienisz  ram  to  znowu  go  powalisz  -  więc  sprawdź  zasilacz  też.  Nie  było  lepszych  stacji?  To  była  moja  ulubiona  ;-)

Offline wegi

• Level 7
Dema a emulatory
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Sierpnia 2009, 11:22 »
 aha  -  zasilacz  pod  obciążeniem  sprawdzaj  (lepiej  nie  na  1541)  i  przez  dłuższy  okres  pracy  -  Kisiel  zawsze  dobrze  radzi  z  tym  zasilaczem  tylko  nie  każdy  to  \'łowi\'

Offline johny73

• Level 3
Dema a emulatory
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpnia 2009, 23:04 »
 Ja  mam  taką  samą  sytuację.  Też  bardzo  chętnie  skupił  bym  c=64  (mydlaka  -  najlepiej  oryginalnego  niemieckiego)  i  1541  z  \'ozorem\'.  Lecz  wiem  jedno  -  w  momencie  gdybym  to  zrobił  musiał  bym  rozstawić  się  na  korytarzu  przed  drzwiami.  Do  C64  doszła  by  jeszcze  A500  z  FD  5,45.  Na  szczęcie  są  dobre  emulatory  -  nie  zastąpią  one  prawdziwego  komputerka,  ale  dadzą  namiastkę.    
  Odnośnie  zauważonych  problemów  przez  kolegów  kodujących  (szacun)  -  oglądałem  trochę  -  szczególnie  tych  co  znałem  z  końca  lat  80  i  początku  90  do  92  roku  -    Cnsorów,  Origów,  Flasów,  BlakMaili,  Padua,  Horizonów  na  emulatorach  CCs64  i  C64  emilator  Farbrauscha.  Generalnie  nie  rwało.  Czasami  sypał  loader  jak  był  wyjątkowo  agresywny,  ale  tak  działao  dobrze.    

Offline kenji

• Level 5
Dema a emulatory
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Sierpnia 2009, 00:04 »
 wegi  -  ja  właśnie  kupiłem  tą  stację  polecaną  przez  Ciebie,  nie  ten  uwalony  opiekacz  ;)  

Jutro  biorę  zasilacz  na  warsztat  i  zobaczymy  jak  on  tam  się  wychyla  ;)

Offline wegi

• Level 7
Dema a emulatory
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Października 2009, 15:03 »
 @Kenji  -  naprawiłeś  tego  driva?  daj  znać    jak  naprawiłeś  to  opisz  przebieg  co  i  jak  -  zobacz  tutaj:  

http://c64.phorum.pl/viewtopic.php?t=43\' target=_blank>http://c64.phorum.pl/viewtopic.php?t=43

Offline wegi

• Level 7
Dema a emulatory
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Października 2009, 15:21 »
 No  i  \'trochę\'  Ci  doradziłem  -  ciut  głupio  wyszło...