Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Kilka rzeczy dot. C64C  (Przeczytany 3043 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gornipio

• Gość
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Sierpnia 2009, 19:34 »
 O,  z0mg,  zostawiłem  kabelek  USB  do  W350i  na  działce  ;/  

Zrobiłem  grafikę  w  gnPaincie...  
  Widać,  że  zrobiona  w  pośpiechu,  nie?  
  Wejście  \'signal  in\'  ma  5  pinów.  Mogę  je  rozrysować  jak  trzeba.  I  to  chyba  nie  jest  Din5f  takie,  jak  w  telewizorach  \'Elektonika\'  
  http://img134.imageshack.us/img134/3101/c64monitor.png\' target=_blank>http://img134.imageshack.us/img134/3101/c64monitor.png

zyga

• Gość
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Sierpnia 2009, 09:30 »

gornipio

• Gość
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Sierpnia 2009, 11:30 »
 Tak,  zyga,  wyglada  jak  moj.  z  komorki  troche  niewyraznie,  ale  to  ten  sam  model.  sprawdze  jeszcze  z  kompa  jak  bede  mogl.

zyga

• Gość
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Sierpnia 2009, 11:03 »
 Na  tej  aukcji:  http://allegro.pl/item717039999_zasilacz_ksiazki_commodore_64.html\' target=_blank>http://allegro.pl/item717039999_zasilacz_ksiazki_commodore_64.html ktoś  sprzedaje  ksiązkę  (prawdopodobnie  instrukcję  serwisową,  bo  na  zdjęciach  widać  schematy)  do  twojego  monitora.  Zainteresuj  się,  jeżeli  zależy  ci  na  uruchomieniu  tego  monitora  z  C64.  Na  angielskim  ebay  jeden  gościu  sprzedaje  taki  monitor  i  twierdzi  że  działa  super  z  C64:  http://tiny.pl/hh6gx\' target=_blank>http://tiny.pl/hh6gx

gornipio

• Gość
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Sierpnia 2009, 11:07 »
 hmm...  zielony  monitor?  moze...  i  poniewaz  jest  rzadki,  nie  wiesz,  jaki  kabel  tam  idzie?  jak  wezme  ten  kabel  do  mojego  w350i  z  dzialki,  zgram  ci  zdjecie  wejscia  signal  in.

gornipio

• Gość
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Sierpnia 2009, 11:15 »
 A  tak  w  ogole...  znam  goscia,  ktory  sprzedaje  ten  monitor  na  allegro.  powiedzial  mi,  ze  ma  kabel  c64-tv  nie  wiem,  czy  to  nie  jest  taki  jak  mi  trzeba.  co  do  ksiazek...  i  tak  juz  wystarczajaco  duzo  wydam  we  wrzesniu  na  ami500  i  akcesoria  ami-c64.  niestety  niezbyt  moge  je  kupic.

zyga

• Gość
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Sierpnia 2009, 11:30 »
 Jak  chcesz,  twoja  decyzja.  Nie  sądzisz  że  za  bardzo  się  rozdrabniasz  ?

Offline johny73

• Level 3
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Sierpnia 2009, 11:54 »
 Witam  
  Odnośnie  magnetofonu.  Domyślam  się,  że  odpaliłeś  C=  z  BalckBoxem.  Dla  testu  wyjmij  kartridż.  Standartowo  podczas  procedury  ładowania  ekran  jest  jasny,  border  trochę  ciemniejszy.  Ładowanie  uruchamiasz  wpisując  Load\'*\',1,  system  powinien  czekać  na  zdarzenie  wsiśniętego  klawisza  play  w  magnetofonie,  wtedy  dopiero  zchodzi  sygnał  włączenia  silniczka.  Tymi  procesami  steruje  bezpośrednio  procesor,  ponieważ  on  zajmuje  się  analizą  czestotliwościową  syganłu  z  magnetofonu  (zapis  na  taśmie).  Ja  miałem  taki  objaw  przy  upalonym  CPU  6510.  To  zdarza  się  w  momencie  przypadkowego  wyciągnięcia  wtyczki  magentofonu  przy  włączonym  komputerze.  Układy  takie  jak  procesor  i  porty  nie  są  zabezpieczone  przepięciowo  bardzo  łatwo  je  uwalić.  Radzę  Tobie  także  dobrze  uziemić  gniazdo  ~230,  do  którego  podłączasz  komputerek.    
  Co  do  układów  SID.  Układy  MOS  6581  (HighVoltage)  rzadko  się  upalały,  częśiej  padały  8580.  6581  ładnie  grały  sample,  8580  grały  je  ciszej,  był  na  to  sposób,  trzeba  było  wymienić  2  kondensatory  po  prawej  stronie  od  układu  (pojemości  niestety  nie  pamiętam  -  wstawić  o  takiej  samej  jak  typowane  do  6581)  -  grał  świetnie.  

gornipio

• Gość
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Sierpnia 2009, 22:02 »
 zyga  co  teraz  masz  na  mysli?  o  co  chodzi  z  tym  rozdrabnianiem?  i  tak  baaaardzo  duzo  mi  pomogles  -  zidentyfikowales  moj  problem  i  zidentyfikowales  monitor...  za  co  ci  oczywiscie  baaaardzo  dziekuje.  johny  -  podlaczalem  c64  do  domowej  roboty  zasilacza  i  magnet  krecil.  w  kazdym  razie  dzieki  za  zainteresowanie.

gornipio

• Gość
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Sierpnia 2009, 22:03 »
 A  johny  dzieki  za  porade  dot.  sida.  jakby  dzwieku  nie  bylo  albo  jakbym  mial  cichy  sid,  zrobie  to,  co  tam  mowiles

Offline johny73

• Level 3
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Sierpnia 2009, 22:40 »
 Fajnie  jest  wrócić  do  C=64.  Ja  miałem  swojego  mydlaka+1541  przez  4  lata  w  latach  80  tych.  Dobrze  się  sprawował.  Trochę  problemów  z  dociskiem  w  napędzie  stacji  dysków  (szczególnie  przy  szybkich  loaderach  w  demkach),  czasami  jakiś  scalak  się  upalił.  Jak  teraz  patrzę  na  ceny  tych  komputerów  i  osprzętu  -  to  generalnie  jest  to  wszysko  osiągalne  na  razie  w  przyzwoitych  cenach.  Wtedy  na  początku  lat  90  tych  za  wymianę  procesora  trzeba  było  zapłacić  w  przeliczeniu  ok  350-400  zł,  za  porty  ok  200-250  zł  (a  porcik  leciał  często  jak  zmieniało  się  joystick  w  portach  przy  włączonym  komputerku).  Kto  miał  serwis  8/16-bitowych  kompów  ten  zarabiał  przyzwoity  klops,  a  kto  miał  znajomego  z  takim  serwisem  :)  ten  miał  dostęp  do  tańszych  części.  Potem  była  Amisia  (A500+extendy)...  ale  to  inne  forum.  Super,  że  te  komputerki  żyją  i  cieszą.  Pozdrawiam.  

zyga

• Gość
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Sierpnia 2009, 08:23 »
 Z  tym  rozdrabnianiem  chodzi  o  to,  żeby  nie  \'łapać  2  srok  za  ogon\'.  Uruchom  chociaż  prawdziwe  C64,  zamiast  kupować  w  międzyczasie  inne  komputery.  Takie  jest  moje  zdanie.  Chyba,  że  chcesz  skupić  się  na  kolekcjonowaniu.  Potrafię  to  zrozumieć  -  wolna  wola.

gornipio

• Gość
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Sierpnia 2009, 21:21 »
 ehehe.  mam  kilka  mikrokomputerow,  ale  tamte  sa  nie  do  uzytku  -  znajdz  mi  jakiekolwiek  akcesoria  do  rzadkich  msxow.  bawie  sie  tylko  c64c,  kupilem  na  wakacjach  mydelniczke  okazyjnie,  ale  jeszcze  nic  nie  robilem.  i  tylko  zalezy  mi  na  c64,  a  inne  mikrokompy  do  kolekcji.  dlatego  jestem  tutaj  a  nie  na  forum  zbieraczy.  johny  eh  rozumiem  ze  c64  to  twoje  dziecinstwo  i  na  tym  zaczynales.  ja  zaczynalem  juz  niestety  od  kafejek  z  pc  z  win95...  ech  te  obrzedy  z  wgrywaniem  gier  strojenie  glowicy  to  nie  te  czasy,..  dobrze  ze  sa  zapalency  ktory  nie  pozwalaja  o  tych  czasach  zapomniec.  nie  tylko  zbieracze.

Offline johny73

• Level 3
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Sierpnia 2009, 09:27 »
 @gornipio.  ...ale  właśnie  dzięki  kolekcjonerom  często  zachowuje  się  w  dobrym  stanie  praktycznie  coraz  bardziej  unikalny  sprzęt.  Przecież  C64  przestał  być  produkowany  na  początku  lat  90  tych  (włącznie  z  tą  chińską  edycją  w  obudowie  mydlaka).  Mamy  już  2009  więc  to  dość  odległy  czas.  A  tutaj  jak  widzę  komputerki  mają  się  świetnie  -  jest  wielu  ludzi,  którzy  je  doceniają  i  pracują  nad  tym  żeby  nie  znalazły  się  na  śmietniku  historii.        

gornipio

• Gość
Kilka rzeczy dot. C64C
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Sierpnia 2009, 11:13 »
 zebys  ty  widzial  w  jakim  stanie  jest  moje  c64c  -  przed  wyjazdem  dokladnie  wyczyszczone  spirolem,  wyciagniete  wszelkie  brudy  spod  klawiszy,  szczelnie  opakowane  w  folie  i  dane  do  pudelka  znajdujacego  sie  w  specjalnej  szafce  zbitej  przeze  mnie  tylko  do  tego  celu...  obudowa  nie  jest  ani  troche  zolta!  teraz  jeszcze  mydelniczke  kupilem,  ciekawe,  w  jakim  stanie  jest...  konserwacja  za  3mc,  lub  wczesniej  xD  Ale  jest  wada  kolekcjonerzy  zwykle  nie  wyprzedaja  swoich  cacek...  z  wyjatkiem  tych,  ktorzy  emigruja  za  granice  i  nie  maja  co  z  tym  stuffem  zrobic.  nawet  c64c  juz  przybralo  na  wartosci  srednio  35  zl  za  c64c  idealny  stan...