Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: ...::Komendy w commodore::...  (Przeczytany 3204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mattek121

• Gość
...::Komendy w commodore::...
« dnia: 23 Stycznia 2009, 18:25 »
 Witam.  Niedawno  \'wynalazłem\'  sławnego  commodorka,  jednakże  nie  mogę  włączyć  żadnych  gier...  Mam  magnetofon  i  kilkanaście  kaset  (a  i  mam  też  kartridż  black  box)...  ale  nie  znam  żadnych  komend  ..  np.  load...  run....  

Czy  ktoś  mógłby  mi  napisać  jak  włączyć  te  gry???

zyga

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2009, 19:07 »
 Było  wiele  razy  na  tym  forum...  
  Wystarczy  poszukać.  

No  więc  z  BlackBoxem  z  taśmy  w  turbo  ładujemy  przez  naciśnięcie  F5,  a  uruchamiamy  przez  F3  :)  

Można  też  wpisać  <-L  (<-  to  strzałka  w  lewym  górnym  rogu,  nie  znak  mniejszości  i  minus)  w  celu  ładowania,  a  uruchomić  za  pomocą  komendy  RUN

mattek121

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2009, 11:38 »
 hmm..  dzięki,  ale  próbowałem  z  tym  F5..i  nie  działa..  szkoda,  że  nie  mam  instrukcji  do  commodora..    \'\'  

mattek121

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2009, 11:43 »
 ale  mógłbyś  jeszcze  raz  mi  napisać  co  po  kolei  robię  ??    \'\'    ..  wkładam  kasetę      przewiniętą  do  tyłu,  i  wciskam  strzalke  w  lewym  górnym  rogu  oraz  literę  L...  i  RETURN  ???  a  później  wpisuję  komendę  LOAD\'nazwa  programu\'  i  RETURN  ???        \'\'  

zyga

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2009, 12:08 »
 BlackBox  ma  jeszcze  \'korektor  skosu  głowicy\'.  Wywołuje  się  go  <-HF  
  Ustawiasz  taśmę  na  grę  którą  chcesz  wczytać  i  wpisujesz  <-HF  i  naciskasz  RETURN.  Kręcisz  śrubokrętem  tak  długo,  aż  2  paski  będą  możliwie  równe.  

Następnie  przewijasz  taśmę  na  początek  gry  (wg  stanu  licznika)  i  wpisujesz  <-L  i  naciskasz  RETURN.  Gra  zaczyna  się  wczytywać,  po  znalezieniu  nagłówka  pojawia  się  ekran  z  napisem  FOUND  NAZWA  GRY  itd.  Żeby  nie  czekać  możesz  nacisnąć  klawisz  C=.  Ekran  zniknie  i  gra  będzie  się  wczytywała,  w  tym  czasie  na  ekranie  będą  się  pojawiały  czerwono-czarne  paski.  Po  wczytaniu  gry  pojawi  się  ekran    LOADING,  a  następnie  READY.  Wtedy  wpisujesz  RUN  i  naciskasz  RETURN.  Koniec.  

To  dotyczy  gier  nagranych  w  TURBO,  dla  normalu  zamiast  <-L  wpisujesz  LOAD  

zyga

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2009, 12:12 »
 wpisanie  <-L,  (lub  LOAD  dla  nagrania  w  normalu)  bez  \'nazwa  programu\'  spowoduje  wczytanie  pierwszego  znalezionego  programu  na  taśmie.  Jak  dodasz  \'nazwa  programu\',  będzie  on  pomijał  pliki  o  nazwie  niezgodnej.  

mattek121

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2009, 12:15 »
 aha..  Dzięki  Wielkie      ...  może  wreszcie  pogram  sobie  w  samoloty....kiedyś  to  aż  od  tej  gry  joystick`i  skakały    \'\'      \'\'  

mattek121

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2009, 12:44 »
 a  działa  :D  już  jedną  grę  wczytało  :))  \'creatures  2\'  tylko  nie  wiem  jak  się  poruszać  ..  mam  3  joysticki  ....  a  jeszcze  jedno  pytanie:    \'Czy  za  każdym  razem  włączenia  commodora  trzeba  regulować  głowicę  poprzez  <-HF  ???    Bo  już  wyregulowałem  :D...    

Ale  mam  problem...  jak  chcę  wczytać  grę  np.  o  nazwie  Giana  Sister  to  wpisuje:  
          <-L\'Giana  Sister\'  i  wciskam  RETURN...  
  na  ekranie  pojawiają  się  czarno-czerwone  paski...a  pózniej    na  ekranie  pojawiają  się    napisy:  

CREATURES  2  

i  jeszcze  jakies  tam  numery...  ale  nic  nie  ma  o  Giana  Sister....  

wciskam  C=  (klawisz  w  lewym  dolnym  rogu)  

i  włącza  mi  się  gra  CREATURES  2....  
  może  źle  wpisuje      <-L\'nazwa  gry\'    ????    

\'\'    \'\'    \'\'  

mattek121

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Stycznia 2009, 12:58 »
 (mam  BlackBox`a  v.4)  

zyga

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Stycznia 2009, 17:48 »
 Jak  chcesz  wczytać  konkretną  grę  to  nie  pisz  jej  nazwy  przy  <-L  (wystarczy  samo  <-L),  tylko  ustaw  taśmę  wg  stanu  licznika  dla  tej  gry.  To  nie  stacja  dyskietek,  więc  niemożliwy  jest  bezpośredni  dostęp  po  nazwie  pliku.  Co  więcej  można  zapisać  na  taśmie  program/grę  wogóle  bez  nazwy!  
  Jeżeli  np.  na  taśmie  jest  30  gier,  jako  1  jest  CREATURES  a  GIANA  SISTERS  jest  30,  to  jeśli  przewiniesz  taśmę  do  początku  i  dasz  <-L  to  program  wczyta  pierwszą  grę,  czyli  CREATURES,  jeśli  dasz  <-L\'GIANA  SISTERS\'  to  magnetofon  będzie  pokazywał  kolejne  programy,  ale  zatrzyma  się  dopiero  po  wczytaniu  \'GIANA  SISTERS\'.  Jak  sam  widzisz,  jest  to  trochę  nieoptymalne.  Najlepiej  przewinąć  taśmę  do  stanu  licznika  w  którym  zaczyna  się  GIANA  SISTERS  i  dać  <-L.    
  Jeżeli  masz  gry  na  zestawach  nagranych  firmowo,  to  nie  musisz  regulować  głowicy  w  obrębie  jednej  taśmy  (często  taśmy  od  jednego  \'producenta\'  nagrane  były  na  jednym  skosie).  Natomiast  jeśli  masz  składanki  robione  przez  innego  komodorowca  (często  nagrywane  z  najróżniejszych  źródeł),  to  może  się  okazać  że  musisz  regulować  głowicę  dla  każdej  gry.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Stycznia 2009, 17:50 »

mattek121

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Stycznia 2009, 19:06 »
   \'\'  o  teraz  już  wiem  :))  działa  .  
  Spoko  te  forum  DzIęKi  SeRdEcZnE      \'\'  

mattek121

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Stycznia 2009, 19:12 »
 P.S  link  do  instrukcji  cartridge`a  nie  działa,  ale  raczej  nie  będzie  mi  potrzebny...    \'\'  

mattek121

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Stycznia 2009, 19:14 »
 a  czy  jest  to  możliwe,  iż  jeden  port  do  podłączenia  joy`a  nie  działa???  Włączyłem  grę  \'Creatures  2\'  i  joystick  podpiąłem  do  pierwszego  portu...  -  nic  nie  mogłem  robić    w  grze...,a  gdy  podpiąłem  do  portu  numer  2    normalnie  chodziłem  i  strzelałem  w  grze    \'\'  

mattek121

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Stycznia 2009, 19:52 »
 a  jak  rozpoznać,że  program  jest  napisany  w  TURBO  a  nie  normalu???  (jestem  zielony  w  tych  sprawach  commodora)    

\'\'