Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dlaczego nowe komputery nie sa tak fajne?  (Przeczytany 1267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

chateau

• Gość
Dlaczego nowe komputery nie sa tak fajne?
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Stycznia 2009, 23:18 »
 funkcje  podrecznego  c64  moze  pelnic  playstation  portable  z  pspvice,spokojnie  mozna  grac  np  w  autobusie:)  choc  prawde  mowiac  nie  korzystalem  z  tego  jeszcze,psp  sluzy  mi  glownie  do  ogladania  filmow  a  jezeli  juz  na  tym  gram  to  glownie  w  silent  hilla  na  wbudowanym  emulatorze  playstation1.

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Stycznia 2009, 17:47 »
 Ja  za  to  mam  C64  w  komórce  :)  I  nie  jest  to  jakaś  super  fon,  ot,  N6300.  Co  prawda  prędkość  nie  jest  rewelacyjna,  ale  zawsze  ;)  

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc7d66a5c543f59d.html\' target=_blank>http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc7d66a5c543f59d.html

2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

Reiter

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Lutego 2009, 00:15 »
 Też  chce  miec  jakis  emu  w  komorce,  podrzuc  link  prosze.

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lutego 2009, 11:51 »
 Proszę  Cię  bardzo!  
  Daj  znać,  jak  to  u  Ciebie  chodzi.  To  wersja  Frodo  w  Javie,  chodzi  na  większości  fonów...  

http://simonkagstrom.livejournal.com/29219.html\' target=_blank>http://simonkagstrom.livejournal.com/29219.html
2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

Tomaaz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Marca 2009, 00:11 »
 Nowe  komputery  też  są  fajne.  :)  Można  zapytać  razej  \'dlaczego  stare  komputery  wciąż  są  fajne?\'.  Ktoś  napisał,  że  to  po  prostu  sentymenty.  Stare  ośmiobitowe  kojarzą  się  z  dzieciństwem,  a  wtedy  wszystko  było  fajniejsze.  Nie  przekonuje  mnie  to.  W  tym  samym  czasie  co  C64  posiadałem  radiomagnetofon  \'Kasprzak\'.  I  jakoś  wcale  nie  ciągnie  mnie  żeby  znów  posłuchać  muzyki  z  takiego  sprzętu.  :)  To  samo  dotyczy  się  lampowego  telewizora  Lazuryt  (czarno-białego  oczywiście)  czy  składaka  \'Wigry\'.  :)  A  do  Commodore  wciąż  mnie  ciągnie.  Ośmiobitowce  były  po  prostu  fajne.  A  co  decyduje  o  tym,  że  wciąż  takie  są?  Chyba  tęskonota  za  komputerami,  które  stanowiły  świat  sam  w  sobie  (grafika  z  C64  to  była  po  prostu  grafika  z  C64,  podobnie  z  muzyką),  były  niezmieniane  przez  lata  no  oraz  były  \'ogarnialne\'  (czyli  jedna  osoba  mogła  ogarnąć  je  jako  całość).

Mr.C64

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Marca 2009, 10:16 »
 Ja  pomimo  że  mam  14  lat  i  C64  nie  pamiętam  zbyt  dobrze.A  dalej  ciągnie  mnie  do  starych  8  bitowców  które  miałem  w  dzieciństwie  np.NES,Commodore  64  128,pegasusów  itp.takie  gry  miały  swój  klimat  jednak  \'\'  I  prawdziwego  NESA  Commodore  64  nie  zastąpi  nawet  najlepszy  emulator    \'\'  A  jak  sobie  przypomnę  jak  było  np.  10  lat  temu  to  bardzo  miło  to  wspominam  \'\'    \'\'  

chateau

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Marca 2009, 12:14 »
 14  lat  ?  to  chyba  rocznik  1995,niesamowite.  jestes  pewnie  jednym  z  ostatnich  ktorzy  moga  z  dziecinstwa  wspominac  8bitowce.

Mr.C64

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Marca 2009, 12:25 »
 Niestety  tak  \'\'  Te  czasy    już  nie  powrócą  \'\'  Ale  na  szczęście  mam  C64  i  mogę  te  czasy  wspominać  \'\'  

zyga

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Marca 2009, 13:36 »
 1995  rok,  to  rok  w  którym  przestało  wychodzić  C&A  ;)  Dostałem  wtedy  ładne  przeprosiny  pocztą  od  Wydawnictwa  Bajtek  jako  prenumerator...  

indyjr

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Marca 2009, 13:41 »
 ech,  1995,  pierwsza  klasa  liceum,  włosy  do  pasa,  glany  i  koszulki  kapel  typu  satyricon,  a  teraz  człowiek  stary,  łysy,  tylko  komcio  nic  się  nie  postarzał  :)  

matek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Marca 2009, 08:10 »
 1995...  
  Wtedy  się  urodziłem    \'\'    
  Ale  C=  mam  nadal  pegasus  też  leży  

Chippy

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Marca 2009, 19:38 »
 Ja  2  lata  później,  ale  i  tak  c64  był  w  mojej  rodzinie  od  1991  (przypominam  :  narodziny  bb  v8)  :)

bzyq

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Maja 2009, 00:31 »
 Ech  pięknie  koledzy  piszecie  ,  wzruszyłem  się    \'\'    
  To  były  czasy  ,  do  dzisiaj  mam  katalog  OTTO  z  roku  1985  ,wytarte  od  oglądania  są  w  nim  do  granic  wytrzymałości  tylko  dwa  rozdziały  z  klockami  LEGO  i  z  8bitowcami  .Swoją  pierwszą  komodę  (C128D)  kupiłem  sobie  dopiero  na  20  urodziny  wcześniej  miałem  sprzęt  innej  marki  ...  nazwy  nie  wymienię    \'\'    
  I  pomyśleć  ze  teraz  wszystkie  te  kompy  do  których  się  \'śliniłem\'  w  dzieciństwi  przeglądając  Bajtki  stoją  u  mnie  na  regale  .  

Axel

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Maja 2009, 19:19 »
 8bitowe  komputery  były  łatwiejsze  do  zrozumienia  (ich  procesory  miały  mniej  rozkazów,  o  wiele  łatwiej  można  było  generować  obraz/dźwięk  z  poziomu  assemblera  itp.),  dzięki  temu  można  było  o  wiele  bardziej  optymalnie  wykorzystać  ich  moc  obliczeniową,  a  dzisiaj  w  nowych  komputerach  już  sie  nikt  tym  nie  przejmuje  bo  są  zbyt  skomplikowane,  jeżeli  coś  działa  za  wolno  to  znaczy,  że  ma  sie  za  słaby  sprzęt    \'\'

zyga

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Maja 2009, 21:45 »
 IMHO:  Magia  dawnych  komputerów  polegała  na  ich  niedostępności  i  nowości.  Teraz  pecety  spowszedniały  do  roli  sprzętu  codziennego  użytku,  więc  czas  prysł...