Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dlaczego nowe komputery nie sa tak fajne?  (Przeczytany 1257 razy)

Neo201

• Gość
Dlaczego nowe komputery nie sa tak fajne?
« dnia: 11 Stycznia 2009, 03:10 »
 Może  temat  nie  pasujący  tutaj,ale  zastanawiałem  sie  długo,dlaczego  nowe  maszyny  nie  sa  tak  fajne,dlaczego  nie  powiemy  o  nich  ze  maja  dusze.  
  Kiedyś  jak  ogladałem  25  lecie  C64  Wozniak  powiedział  ze  to  daltego,ze  samo  ogladanie  grafiki  i  granie  w  gry  w  tamtych  czasach  było  czyms  niesamowitym,  
  Ale  to  mnie  nie  przekonało,według  was  dlaczego  dzisiejsze  maszyny  sa  tak  nudne  ze  napewno  zostaną  zapomniane?    
    \'\'  

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Stycznia 2009, 12:24 »
 ...i  nie  ma  takich  fajnych  gier...  może  dzisiaj  gry  to  wypas  graficzny  i  muzyczny,  ale  rzadko  się  zdarza,  aby  po  jej  przejściu,  po  prostu  siadać  do  niej  z  powrotem.  Co  prawda  są  gry  kultowe,  ale  ich  ilość  mimo  wszystko  jest  nikła...
2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

chateau

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Stycznia 2009, 13:35 »
 proste,wszystko  co  zwiazane  z  dziecinstwem  wydawalo  sie  bardziej  magiczne  i  sprawialo  wieksze  wrazenie  bo  bylo  to  cos  nowego.  za  20  lat  dzisiejsze  dzieci  beda  twierdzic  ze  gry  z  2008  to  bylo  cos,nid  for  spid  i  crysis  to  byl  ful  wypas,nie  to  co  te  nowe  gry  i  wypasne  komputery  z  2028.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Stycznia 2009, 15:01 »
 a  co  z  nowymi  użytkownikami  A.D.  2006-2008,  dwadzieścia  lat  temu  nie  istnieli.  Może  chodzi  jednak  o  ludzi  a  nie  o  sprzęt.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Chippy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Stycznia 2009, 16:31 »
 I  to,  i  to.  Generalnie  to  chodzi  i  o  nostalgię,  i  o  rodzaj  gier.  Dzisiejsze  gry  po  prostu  nie  wciągają,  jak  te  stare.  Są  raczej  tylko  do  jednorazowego  przejścia,  \'żeby  tylko\'.  A  my  jeszcze  bardziej  lubimy  stare,  kasetowe  potwory,  bo  stanowiły  część  naszego  dzieciństwa,  kiedy  3D  było  czymś  niemożliwym  (i  telefon  bez  drutu  :)).

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Stycznia 2009, 18:46 »
 Bez  przesady,  tu  nie  chodzi  tylko  o  dzieciństwo.  Po  prostu  człowiek  się  przyzwyczaja  do  rzeczy  dobrych,  z  którymi  spędza  czas  (i  tu  nie  chodzi  tylko  o  komputery,  podobnie  jest  z  tel.komórkowymi,  autami  itp  itd).  Niekoniecznie  muszą  być  one  mega  zaawansowane  technicznie,  po  prostu  są  trwałe  i  nam  pasują.  No  i  mają  duszę  ;)

chateau

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Stycznia 2009, 19:27 »
 ale  taka  jest  prawda-  jaki  %  z  tych  ktorzy  posiadali  komodorki  w  latach  90tych  nadal  z  nich  korzysta  ?  gdyby  ich  zapytac  co  sadza  o  c64  to  z  pewnoscia  odpowiedzieliby  ze  to  byl  fajny  sprzet  ale  wiekszosc  nie  mialaby  juz  ochoty  z  niego  korzystac(chyba  ze  dla  odgrzania  wspomnien  co  nie  zawsze  jest  dobrym  pomyslem  bo  w  ten  sposob  upada  wiele  wyidelizowanych  wspomnien  poniewaz  nagle  okazuje  sie  ze  to  w  co  tak  fajnie  gralo  sie  15  lat  temu  nie  daje  juz  teraz  takiej  przyjemnosci).  podobnie  pewien  %  posiadaczy  pecetow  nadal  fascynuje  sie  starszymi  pecetowskimi  grami  i  twierdzi  ze  to  one  wlasnie  mialy  dusze  a  nowosci  srednio  ich  interesuja.  czesto  wiaze  sie  to  z  tym  ze  starsze  gry  przywodza  wspomnienia  z  dawnych  beztroskich  czasow.  podobnie  dzisiejsze  wspolczesne  produkty  beda  tworzyc  wsrod  dzisiejszej  mlodziezy  retro  i  nostalgie  za  lat  nascie/dziesiat.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Stycznia 2009, 20:43 »
 hmm  pewnie  masz  racje  co  do  gier,  ale  zero  wiedzy  o  tym  co  teraz  się  produkuje  na  C64.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

chateau

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Stycznia 2009, 20:45 »
 lol.  z  ktorego  zdania  to  wywnioskowales  tak  z  ciekawosci  zapytam  ?

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Stycznia 2009, 10:28 »
 W  zasadzie  odpowiedź  jest  prosta:  bo  każdy  pc-et  jest  inny  (inna  konfiguracja)  -  mówiąc  PC-et  mamy  na  myśli  współczesny  komputer,  tak  samo  mówiło  się  5  lat  temu  10  i  15,  więc  wartości  sentymentalnej  po  prostu  nie  ma  jak  stworzyć.    
  W  przyszłości  można  będzie  wspominać  xbox360  PS  3  itd.  oraz  tytuły  gier,  czyli  produkty  które  są  charakterystyczne.  To  samo  jest  z  c64.  

Inna  sprawa  to  im  mniej  pixli  tym  więcej  wyobraźni  ;-)  

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Stycznia 2009, 11:04 »
 chetau  ja  ostatni  raz  grałem  w  scenario  w  2007r,  i  takich  ludzi  jak  ja  jest  więcej.  Uparłeś  się  na  te  gry  :)

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Stycznia 2009, 21:30 »
 Na  PC  nie  ma  tak  wielu  gier,  do  których  wracałoby  się  po  ich  skończeniu,  pomijając  już  konsole,  na  które  poza  niewieloma  wyjątkami  gry  są  liniowe.  
  Z  blaszaka  znam  tylko  jedną  taką  świetną  grę,  wydana  w  1997  roku  Sanitarium.  Pierwsze  przejście  to  było  \'noc-dzień-noc-dzień-noc\'  jeżeli  liczyć  wychodzenie  do  klopika  i  przespałem  po  tym  maratonie  cały  dzień  i  sporo  nocy.  Następnie  okazało  się,  że  nie  pamiętam  całości  gry,  więc  w  weekend  przeszedłem  ja  jeszcze  raz.  Ostatnio  przeszedłem  ją  ok.  2  miesiące  temu  z  backupowych  płytek,  po  tym  jak  kumplowi  jego  32x  napęd  rozsadził  oryginała.  No  i  nie  po  raz  ostatni.  
  Wygląda  to  mniej  więcej  tak:  Na  ekranie  napis  \'Loading\'  i  wirujący  krążek,  w  uszach  syk  pracującego  na  max  prędkości  czytnika  CD,  i  myśl  \'co  teraz  będzie...\'.    
  Na  C64...  Na  C64  jest  o  wiele  więcej  takich  gier  niż  na  PC!  

Natomiast  kiedyś  miałem  pacjenta,  oryginalny  PC/XT  5160.  Po  udanym  złożeniu  i  zastąpieniu  kontrolera  stacji  dysków  uruchomiłem  blaszak  i  dostałem  się  do  15MB  dysku.  Znalazłem  jakąś  grę.  Przygodówka  tekstowa,  piszesz  prostymi  słowami  co  masz  robić.  Nie  wiem  co  to  za  gra,  ale  wciągnęła  mnie  wyjątkowo  -  całą  noc  siedziałem  przed  zielonym  ekranem  klepiąc  literki.  Gra  ta  miała  moim  zdaniem  najlepszą  grafikę:  Wyobraźnię  gracza  i  doskonałą  fabułę.  
  Współcześnie  gry  idą  w  piksele,  cieniowanie  lub  maskowanie  przy  jego  użyciu  niedociągnięć  modelu/tekstury,  dźwięk  n-kanałowy  i  wymagania  x  GB  na  grafie  gdy  fabuła  jest...  powiedzmy  szczerze  marną  kalką  kilkuset  innych  kiepskich  produkcji.  
  Gdy  C64  to  była  pewna  stała  sprzętowa,  więc  by  gra  była  atrakcyjna  musiała  mieć  fabułę.

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Stycznia 2009, 00:01 »
 Mi  tam  brakuje  obecnie  na  pecetach  przygodówek  LucasArts,  w  takim  stylu  jak  Maniac  Mansion,  ZakMcKraken,  Indiana  Jones  IV....  Gry  w  tym  stylu  pamiętam  jeszcze  na  Amidze,  ale  potem  jakoś  wszystko  poszło  w  3D...  

chateau

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Stycznia 2009, 21:34 »
 jezeli  chodzi  o  przygodowki  na  peceta  to  wcale  nie  poszly  one  w  3d,wrecz  przeciwnie,to  dosc  konserwatywny  gatunek  gier.  z  tych  nowszych  polecam  Secret  files:  Tunguska.  przyjemna  gra  z  okazjonalnymi  zabawnymi  nawiazaniami  do  innych  przygodowek  (Cytat  z  gry  za  wikipedia:  Without  the  handle  it`s  hard  to  carry.  Some  colleagues  of  mine  would  say:  `that`s  not  possible`.  `that  won`t  work`.  `you  can`t  do  it  like  that.`  :)  

prawda  jest  ze  nie  ma  na  pc  az  tak  wielu  gier  do  ktorych  wracaloby  sie  czesto  ale  zauwazam  tez  u  siebie  to  samo  zjawisko  w  przypadku  c64.  jest  pare  klasykow  a  potem  dlugo  dlugo  nic.  czesto  zamiast  wlaczac  gre  ktora  juz  znam  na  pamiec  wole  zapuscic  cos  w  co  jeszcze  nie  gralem.  inna  rzecz  ze  wiele  gier  na  c64  jest  na  tyle  prostych  ze  latwiej  do  nich  na  chwile  wrocic  niz  do  bardziej  rozbudowanej  gry  zabierajacej  wiele  godzin.  moze  w  tym  tkwi  ta  magia  ?  zauwazmy  ze  teraz  wielka  popularnosc  na  swiecie(w  Polsce  troche  mniej)  osiaga  Wii-  konsolka  z  pomyslowym  kontrolerem  i  grami  stosunkowo  prostymi  w  swoich  zalozeniach.  miliony  ludzi  zabija  czas  w  pracy  czy  w  domu  siedzac  przy  nieskomplikowanych  flashowych  grach.  prostota  byla  dosc  istotna  cecha  tego  co  przewaznie  oferowane  bylo  na  c64.  byly  oczywiscie  gry  bardziej  skomplikowane,z  rozwinieta  fabula  i  glebszym  sensem,dobre  i  ambitne  rpgi,rozbudowane  przygodowki  ale  nie  bylo  tez  wsrod  nich  az  tak  wiele  tytulow  do  ktorych  mialbym  teraz  ochote  wrocic.  w  tym  roku  mam  w  planie  przejsc  ktoras  z  czesci  Last  Ninja.  pomimo  usilnych  staran  nie  jestem  w  stanie  przypomniec  sobie  jakiejkolwiek  fabuly  w  tej  grze(byla  jakakolwiek  ?  :).

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Stycznia 2009, 20:55 »
 No  właśnie,  inna  sprawa  to  taka,  że  zostało  kilka  niedokończonych  gier...  Ja  planuję  rozprawić  się  z  Project  Firestart!    

A  Wii...  no  cóż,  Nintendo  ma  swoją  wizję,  swój  styl,  który  kontynuuje  od  lat...  i  nikt  nawet  nie  próbuje  tego  podrabiać  :)  I  jakoś  nie  bankrutują!  Szkoda  że  ten  ostatni  \'Gameboy\'  jest  taki  drogi...  Mam  \'classica\'  z  wyświetlaczem  mono,  i  brakuje  mi  C64  w  takiej  wersji...