Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Odpalanie gier na C64  (Przeczytany 1168 razy)

Offline Skull

• Level 6
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Listopada 2008, 09:04 »
 Boszeee  co  wy  gadacie?!  
  Nie  wierć  tą  głowicą!  
  Nigdy  nie  mieliście  chyba  oryginalnych  gier  na  kasetach.  

Jeśli  są  to  oryginały  to  mają  własny  loader  -  i  nie  żadne  turbo-rom  (no  może  Nova  load),  ani  headfit  (ustawianie  głowicy).  
  Wszystko  powinno  odbywać  się  automatycznie.  

Wystarczy  włożyć  kasetę,  przewinąć  do  początku,  a  na  c64  po  uruchomieniu  -  wcisnąć  jednocześnie  klawisze  \'run/stop\'  i  \'shift\'  

powinno  się  ukazać  PRESS  PLAY  ON  TAPE  

wciskasz  Play  na  magnecie  i  czekasz  aż  się  wczyta  gra.  
  Tyle...  

Offline OSH

• Level 5
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Listopada 2008, 09:30 »
 Skull,  on  napisał,  że  część  gier  ma  pirackich.  Gdyby  napisał,  że  ma  wyłacznie  otryginały  to  nie  trułbym  mu  o  ustawianiu  głowicy.  Napisałem  też,  że  mu  nie  polecam  tego  sposobu,  bo  widać,  że  jest  zielony  w  tych  sprawach.  Nie  panikuj  \'\'    

Offline Skull

• Level 6
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Listopada 2008, 09:35 »
 OSH  ;-)    
  ale  szkoda  byloby  gdy  sobie  rozregulował  głowicę  i  wtedy  dopiero  zalałby  forum  problemami  :)))))  

Zresztą  ta  regulacja  głowicy  potrzebna  jest  właśnie  dla  gier  nagranych  w  turbo  rom  (lub  podobnych)  gdzie  nie  ma  takiej  korekcji  błędów,  jak  przy  \'normalu\'.  

Offline Skull

• Level 6
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Listopada 2008, 09:42 »
 no  i  ta  potrzeba  regulacji  jest  tylko  i  wyłacznie  spowodowana  tym  ,że  nasi  piraci  wykazywali  sie  dużym  niedbalstwem  przy  kopiowaniu  gier  (głowice  im  się  rozjezdzały  na  urządzeniach  kopiujących  i  nie  chciało  im  się  poprawiać),  KAŻDA  wydana  gra  komercyjnie  (czy  to  w  turboczy  nie  ),  nie  wymaga  ustawienia  głowicy  od  pozycji  ustawionej  fabrycznie.    
  Dlatego  też  nie  wspominają  o  ustawianiu  głowicy  żadne  instrukcje  obsługi  do  C64  (chyba  że  te  xerowane  w  polsce)  -to  jest  ingerencja  w  sprzęt  i  powinna  byc  równowazna  z  utratą  gwarancji.  

Gizmoń

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Listopada 2008, 15:51 »
 No  właśnie,  przecież  magnetofony  do  C64  nawt  nie  miały  zrobionej  fabrycznie  tej  dziurki  do  regulacji  głowicy  (a  przynajmniej  dwa,  które  widziałem  oraz  jeden,  który  mam  -  ten  ostatni  ma  niestarannie  wywierconą  dziurkę  przez  któregoś  z  poprzednich  użytkowników).

Cobra of Samar

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Listopada 2008, 18:16 »
 Skull  nie  przesadzajmy,ja  ponad  rok  miałam  tylko  magnetofon  z  grami  oryginalnymi  i  piratami  i  czasami  te  2-3  milimetry  ingerencji  w  głowice  przynosiło  efekty.Czasami  pomimo  iż  oryginalne  gry  miały  swoje  loadery  to  cos  było  nie  tak  z  wgrywaniem  gierek.Oczywiście  trzeba  to  robić  z  umiarem  i  rozsądkiem,  nie  chodzi  przeciez  o  razwalenie  sprzętu:)

Cobra of Samar

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Listopada 2008, 19:52 »
 Gizmoń  nie  zgodze  się  z  tobą.mój  fabrycznie  zrobiony:)  Magnet  kupiony  w  sklepie  oczywiście  miał  dziurkę  do  regulacji  głowicy.  Później  po  latach  kupiłam  jeszcze  jeden  okazyjnie  i  też  ją  miał.  
  Byc  może  z  tą  dziurą  na  śrubokręt  to  jak  wystepującym  przy  magnetofonach  dziwnym  kabelkiem  (ponoć  to  uziemienie  \'\'      
  jedne  go  miały,  a  inne  nie.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Listopada 2008, 20:37 »
 panowie  dajcie  jakieś  zdjęcie  że  magnetofon  jest  bez  dziurki,  kobitka  wam  nie  wierzy  :o)  i  ma  racje  chyba,  bo  te  jakie  znam  dziurkę  miały  :P
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

chateau

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Listopada 2008, 20:43 »
 dziurki  robiono  juz  chyba  w  sklepach-  sprzedawcy  znali  realia,zreszta  w  innym  wypadku  kompilacje  crackow  tak  dobrze  by  im  nie  schodzily.

Offline Kisiel

• Level 7
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Listopada 2008, 20:55 »
 znaczy  się  na  zachodzie  są  bez  dziurek?

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Kisiel

• Level 7
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Listopada 2008, 20:57 »
 http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Commodore-Datassette.jpg\' target=_blank>http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Commodore-Datassette.jpg
  wszędzie  byli  piraci  !!!!  
  kurcze  podziwiam  was  za  tą  rządze  pieniądza.

Cobra of Samar

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Listopada 2008, 21:02 »
 Kisiel  napisał:znaczy  się  na  zachodzie  są  bez  dziurek?    

\'\'    
  trudno  mi  uwierzyć,że  w  sklepie,  który  zaczynał  od  sprzedaży  sprzętu  8  bit,  a  (mój  sprzet  został  kupiony  na  początku  jego  działlności)  pierwsze  co  robili  to  dziurki  do  regulacji  głowicy  w  magnetofonach.  Biorąc  pod  uwagę,  że  sklep  prowadził  były  sprzedawca  warzyw  -  musiał  być  niezłym  znawcą  C64.  Szczerze  to  nigdy  o  tym  nie  słyszałam.

Offline Kisiel

• Level 7
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Listopada 2008, 21:07 »
 cobra  ale  chcieli  ciebie  przekręcić  na  dziurke  ..  jak  tam  bejbas?

Cobra of Samar

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Listopada 2008, 21:10 »
 Kisielki:  temat  dziurki  rozwalił  mnie  totalnie-jeszcze  nie  mogę  powstrzymać  się  od...    \'\'    
  Bobas  rośnie  i  niedługo  bedzie  z  nami.  
  Pozdrawiam

Offline Kisiel

• Level 7
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Listopada 2008, 21:15 »
 no  dobra  powiem  wam  jak  to  było  naprawdę  :  
  zanim  TAKT  przeszedł  na  jasną  stronę  mocy  przegrywał  wszystko  jak  leci  z  kasety  matki  na  zestaw  magnetofonów  w  trybie  HiSpeed  jedna  kaseta  z  czymkolowiek  kopiowała  się  3-4  minuty,  magnetofonów  było  ze  dwadzieścia,  gostek  za  zapakowanie  jednej  kasety  w  opakowanie  brał  kilka  groszy  na  nasze.  Wiadomość  z  pierwszej  ręki  od  gościa  który  na  tym  te  grosze  zarabiał.  Jesteśmy  twórcami  firm  fonograficznych  w  Polsce  !!!  Tak  my  !  użytkownicy  C64.  A  dziurka  made  in  commodore  to  było  tylko  ułatwienie  tego  procederu,  gdyż  technicznie  nie  da  się  wkręcić  idealnie  tak  samo  śrubki,  więc  przy  transmisji  w  normalu  nie  ma  to  większego  znaczenia  a  diabeł  ukryty  jest  w  turbo.