Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Jaki emulator pod windows 98  (Przeczytany 662 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Semen

• Gość
Jaki emulator pod windows 98
« dnia: 26 Sierpnia 2008, 14:54 »
 witam  wszytskich  
  mam  następujący  problem  
  niewiem  jaki  wybrać  emulator  pod  windowsa98    
  oczywiscie  chodiz  mi  o  emulator  commodore  
  i  chciałbym  się  od  was  do  wiedizec  jak  go  zainstalowac  i  jak  można  tam  odczytywać  gry  ....  
  pomóżcie  jeżeli  mozecie

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpnia 2008, 18:11 »
 Poczytaj  sobie  wpierw  dział  \'emulacja\'  i  wróć,  jeśli  dalej  nie  będziesz  wiedział,  co  i  jak.  Jeśli  masz  słaby  komputer,  to  ccs64  będzie  lepszy,  vice  ma  większe  wymagania  i  np.  niektóre  gry  mogą  wolniej  chodzić,  co  przy  np.  strzelankach  ma  pewne  znaczenie;)  Emulatora  się  nie  instaluje  -z  reguły  jest  to  po  prostu  coś  zzipowanego,  co  trzeba  rozpakować  i  następnie  odpalić  odpowiedni  plik  exe.  Gier  masz  mnóstwo  na  tej  stronie,  bądź  gb64.com.  Na  ogół  są  to  pliki  .d64  lub  .t64.  Reszta  w  dziale  \'emulacja\'.

Cobra of Samar

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Sierpnia 2008, 13:33 »
 Ja  wiele  lat  uzywałam  CCS64  2  lub  wczeniejsza  wersja  i  pod  windows  98  chodził  bez  zarzutu.  Raczej  teraz,gdy  kupiłam  nowy  sprzęt  i  mam  inny  system  pojawia  sie  więcej  problemów.

Offline mazi

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Sierpnia 2008, 14:20 »
 Musze  sie  zgodzic  z  Cobra.  Na  win98  CCS64  2  chodzil  bez  zarzutu.  Nie  bylo  zadnych  klopotow.  Obraz  jak  zyleta.  A  teraz  to  jakos  zostalo  spaprane.

chateau

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Sierpnia 2008, 14:26 »
 Ccs64  to  przestarzaly  emulator.  wiekszosc  kodu  oparta  jest  na  starszych  wersjach  co  powoduje  problemy  w  natywnym  srodowisku  windowsa.  w  dodatku  emulacja  jest  slaba  w  porownaniu  z  innymi  emulatorami,w  demach  pojawiaja  sie  bledy  ktorych  nie  ma  na  C64(Vice  tez  nie  jest  tu  swiety,jak  narazie  tylko  Hoxs  poprawnie  emuluje  uklad  graficzny  Vic).

Cobra of Samar

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Sierpnia 2008, 16:00 »
 Pod  XP  używam  głownie  Hoxs64.Wg  mnie  najlepiej  emuluje.  Jednak  pod  Windows  98  nie  miałam  problemów  z  oglądaniem  dużych  produkcji  w  CCS64.

chateau

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Sierpnia 2008, 19:02 »
 z  nowymi  wersjami  nie  jest  tak  dobrze,tu  3  przyklady  jak  (nie)  radzi  sobie  CCS  (najnowsza  wersja  3.6)  z  poprawnym  wyswietlaniem  efektow  w  demach:  http://xs230.xs.to/xs230/08353/hoxs64ccs64338.png\' target=_blank>http://xs230.xs.to/xs230/08353/hoxs64ccs64338.png

dla  porownania  dorzucilem  zrzuty  z  hoxsa

Semen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Sierpnia 2008, 23:51 »
 ok  a  ten  emulator  maożna  odpalić  nie  tylko  w  dosie?  
  polećic  emi  jakis  emulator

Cobra of Samar

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Sierpnia 2008, 08:05 »
 jeżeli  chodzi  o  CCS64  to  wejdź  na:  http://www.computerbrains.com/ccs64/\' target=_blank>http://www.computerbrains.com/ccs64/

znajdziesz  tam  downland  nie  tylko  pod  windows.

Semen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Sierpnia 2008, 19:46 »
 dobra  a  jeżeli  mam  wyżej  wymieniony  emulator  to  jak  złądowac  gre  ?  
  jakie  wpisać  komendy  jak  ją  znaleść  c\\oijak  pokolei    
  jak  mozeci  eto  dajcie  jakies  screnny  z  łądownaia  gry  tzn  te  okienka  zkaldki  itd  
  bede  bardzo  wdzięczny

Cobra of Samar

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Sierpnia 2008, 21:18 »
 tu  znajdziesz  co  trzeba:  
  http://c64power.com/?strona=emulacja\' target=_blank>http://c64power.com/?strona=emulacja

chateau

• Gość

Semen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Sierpnia 2008, 23:06 »
 a  czy  któryś  z  tych  emuli  można    sobei  tak  otworzyc  w  małym  okeinku    anie  w  dosie  ze  juz  pełny  ekran    tylko  takie  cośjak  pomniajesozne  okienko  od  np  ineternetu  na  pupicie?

chateau

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Sierpnia 2008, 00:01 »
 :|  to  w  koncu  chcesz  emulator  dosowy  czy  windowsowy  ?  napisz  lepiej  jaki  masz  procesor  w  tym  komputerze.

Cobra of Samar

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Sierpnia 2008, 13:21 »
 Semen  napisał:  
  \'jak  załadowac  gre?  jakie  wpisać  komendy  jak  ją  znaleźć  co  ijak  po  kolei    
  jak  możecie  to  dajcie  jakies  screnny  z  łądownaia  gry  tzn  te  okienka  zakładki  itd\'.  

O  Boże.  Wcześniej  podałam  link,gdzie  znajdziesz  info  o  obsłudze  emulatorów,są  tam  też  screeny.  
  Ale  dobra,poniżej  masz  dla  laika,jak  uruchomic  program,  grę  pod  CCS64:  
  Najpierw  otwierasz  CCS64  (przez  dwukrotne  kliknięcie}.Gdy  go  uruchomisz  pojawi  się  na  niebieskim  tle:  Commodore  64  Basic  V2  itd,  
  wciskasz  F9,  (u  mnie  działa  też  F10  w  ten  sposób).  
  Pojawi  się  stronka,gdzie  poza  informacją,że  jest  to  CCS  64  v3.6  jako  pierwsza  widoczna  będzie  stacja  dyskietek:  
  1541  Device  8  -  kursorami  możesz  przechodzić  niżej.  
  Gdy  podświetlona  będzie  własnie  ta  piewsza  stacja  \'8\'  wciskasz  Enter!  
  Wtedy  musisz  znaleźć  plik  (folder)  z  grą  lub  produktem  który  chcesz  odpalić  pod  emulatorem.Używasz  też  kursora  \'w  lewo\'i\'w  prawo\'.  
  Jak  znajdziesz  odpowiedni  plik  to  potwierdzasz  Enterem  i  tyle!Gra  ładuje  się  sama.  
  Jeżeli  otworzysz  plik  np.  z  demem  gdzie  jest  spory  katalog  to  najeżdżasz  kursorem  na  nazwę  produkcji  z  roszerzeniem  prg  -a  nie  del  i  też  wciskasz  enter-demo  samo  się  załaduje.    
  Nie  wiem  co  tu  jeszcze  pisać.  Udanego  działania.