ok,mam juz nowa,\'gorsza\':) karte. po podlaczeniu i uruchomieniu dscalera pierwsze co rzucilo sie w oczy to brak falowania i smieci na ekranie. ufffff

jednak nie do konca podobal mi sie obraz bo przy lewej krawedzi ekranu mial dziwne kolory,w dodatku poprawnie wyswietlal sie tylko w trybie Secam. na to pomoglo przelaczenie pstryczka z tylu obudowy C64 z pozycji H na L- w koncu DScaler ruszyl na PAL-BDGHI. problem z niefajnymi kolorami po lewej stronie ekranu zostal rozwiazany ale teraz ekran tak migotal ze mozna bylo oczoplasu dostac

na szczescie pomoglo wylaczenie pewnej opcji w zaawansowanych ustawieniach i poraz pierwszy od wielu miesiecy bojow moge sie cieszyc slicznym obrazem

a wiec dla wszystkich ktorzy chca podlaczyc swojego C64 do wypasionej karty tv przestroga przed utrata kasy:
jedno z dwoch ponizszych stwierdzen (lub oba) jest prawdziwe:
1. karty oparte na 10-bitowym tunerze Tv Conexant CX23883-39 nie radza sobie dobrze z sygnalem z C64
2. przejsciowka laczaca 4 pinowy wtyk video z kabla S-Video z dzwiekiem do jednego 9-pinowego wtyku do karty TV ma niekorzystny wplyw na wyswietlany obraz.
zostal mi jeszcze jeden problem,mam nadzieje ze Skull bedzie mi umial pomoc. teraz mam video wpiete bezposrednie do karty TV,natomiast jest problem z Audio. na karcie TV nie ma wejscia audio,w instrukcji jest napisane ze trzeba podlaczyc audio do wejscia audio-in w karcie dzwiekowej. i tu pytanie czy te wtyczke audio z c64 mozna podlaczyc bezposrednio do gniazda w karcie dzwiekowej czy potrzebna jest jakas przejsciowka ? wole sie spytac na zapas bo z wejsciem zartow nie ma:) w karcie dzwiekowej mam wejscie jack chyba 3,5mm. Skull,Ty tez masz audio bezposrednio podlaczone do karty dzwiekowej ?