Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: monitor Commodore  (Przeczytany 2859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

chateau

• Gość
monitor Commodore
« dnia: 16 Marca 2008, 18:09 »
 ma  ktoś  na  zbyciu  monitor  Commodore  ?  wazne  aby  wyswietlal  ladny  czysty  obraz.  dotychczas  podlaczalem  c64  do  lcd  ale  nie  wyswietla  on  wszystkiego  co  c64  potrafi  wyswietlic,np.widac  tylko  kawalek  9  sprajta  na  prawej  ramce  w  demie  Krestage3.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
monitor Commodore
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2008, 18:43 »
 a  widzisz  dziesięć  sprajtów  w  demie  iracjonal?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

chateau

• Gość
monitor Commodore
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2008, 19:53 »
 shitshitshit  

upatrzylem  na  allegro  dosc  dobry  monitorek,aukcja  skonczyla  sie  doslownie  przed  chwila,sprzedawany  jako  1084s.  dobrze  ze  gosciu  dal  zdjecie  plakietki  z  tylu  monitora,tam  jest  oznaczenie  1084S-D1.  troche  poszukalem  po  sieci  i  oto  co  znalazlem:  

\'But  the  1084S-D1  is  a  fucked  up  model  anyway  which  is  non-standard  in  many  ways.  For  example,  it  cannot  do  real  interlace,  but  it  CAN  do  refresh  rates  like  200  Hz,  500  Hz  etc.  (Good  for  VDC  programming,  hehe)\'.  

no  to  ja  dziekuje  za  monitor  ktory  nie  potrafi  wyswietlic  interlaceu  tak  jak  trzeba.  dobrze  ze  zdazylem  to  znalezc  bo  wpakowalbym  sie  niezle.  potrzebuje  monitora  do  dem  a  wiec  odpowiednie  wyswietlanie  interlaceu  to  podstawa.  jakies  jeszcze  modele  oprocz  1084S-D1  ktorych  nalezy  unikac?  potrzebuje  czegos  co  wyswietla  jak  najwiecej  linii  rastra  oraz  obsluguje  s-video  (oddzielna  chroma  i  luma)  bo  potrzebuje  obrazu  jak  najwyzszej  jakosci.  

TuMe64  dzieki  za  linki  ale  to  troche  drogo,poszukuje  czegos  do  100zl  z  dostawa.

Offline Skull

• Level 6
monitor Commodore
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2008, 22:48 »
 chateau  nie  przesadzaj...  tekst  odnosi  sie  do  amigi  ..  tam  tryb  interlace  jest  przewidziany  wręcz  hardware`owo  -  nijak  sie  to  ma  do  \'pseudo\'intralace  wymyślonego  na  c64  (nie  ta  zasada).  Co  do  monitora  to  na  potrzeby  c64  to  jest  aż  za  dobry  i  c64  nie  wykorzysta  nigdy  jego  możliwości.  

Mam  kilka  1084  (chyba  z  5  różnych  wariantów),  ważne  to  jeszcze  odpowiedni  kabel  z  podziałem  na  luminację  i  chrominację.    
  pzdr  

chateau

• Gość
monitor Commodore
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Marca 2008, 23:19 »
 Skull,ten  tekst  pisal  Graham/Oxyron  przy  okazji  watku  o  ilosci  wyswietlanych  linii  rastra  na  c64c  wiec  raczej  nie  odnosi  sie  do  amigi.  na  pewno  przy  monitorze  1084s-d1  interlace  komodorowski  bedzie  wyswietlany  tak  jak  trzeba?  juz  mam  niemile  doswiadczenia  z  lcdkiem  ktory  deinterlaceuje  obraz  co  wyglada  po  prostu  ohydnie.  kabel  separate-video  juz  zamowilem.  

wlasnie  czytam  inne  watki  ktore  wyplula  forumowa  szukajka  i  mam  do  Ciebie  pytanie.  napisales  w  jednym  z  watkow  ze  sposobem  na  uzyskanie  dobrego  obrazu  jest  podlaczenie  c64  do  karty  tv.  wlasnie  o  tym  myslalem,wsumie  byloby  to  rozwiazanie  lepsze  dla  moich  zastosowan  niz  monitor.  czasem  mam  potrzebe  zeby  zrobic  zrzut  ekranu  tego  co  wyswietla  c64.  przy  podlaczeniu  przez  karte  tv  mozna  byloby  nawet  zrzucac  video!  no  i  tutaj  2  pytania:  jak  z  jakoscia  obrazu  przez  takie  polaczenie?  taka  sama  jak  na  monitorze  commodore?  czy  dostane  pelen  obraz  403x284  czy  uciety  tak  jak  na  tv?  widze  jeszcze  jeden  problem-wszystkie  karty  sa  dostosowane  do  50fps  interlace  a  jakby  nie  patrzec  c64  wypluwa  obraz  50fps  progressive.  obawiam  sie  ze  dostalbym  obraz  z  polaczonymi  sasiednimi  ramkami    \'\'  jezeli  ktos  ma  doswiadczenia  z  polaczeniem  c64  do  karty  tv  to  niech  napisze  jak  to  wyglada.

Offline Skull

• Level 6
monitor Commodore
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2008, 08:30 »
 No  hej,  z  tym  interlace  to  ogólnie  nie  wygodna  sprawa  -  ten  tryb  na  c64  dlatego  u  mnie  nie  ma  \'pełnej\'  wartości.  Żeby  uzyskać  w  miarę  poprawny  i  nie  bijący  po  oczach  efekt  w  tv,  albo  monitorze  trzeba  pokombinować  z  jasnością  i  kontrastem  (ale  spada  zazwyczaj  wtedy  kolorystyka).  Na  emulatorach  to  już  zupełnie  różnie:  w  Vice  bardzo  słabo,  w  ccs  i  hox  lepiej.  

Co  do  karty  tv,  postaram  się  wrzucić  jakieś  screenshoty  (może  filmik)  -  mam  winfasta  2000  xp,  to  dobra  karta.  Na  standardowym  software  interlace  commodorowskie  wręcz  nie  istnieje  (widocznie  nie  wszystkie  klatki  przetwarza),  ale  na  innym  oprogramowaniu  (virtualdub)  można  uzyskać  całkiem  zadowalające  efekty.  Obrazu  nie  obcina  -  wyświetla  pełen  PAL    (może  nawet  więcej  niż  standardowo  w  vice).    
  C64  podłączam  przez  wejscie  svhs,  z  oddzielną  chrom.  i  lum.  -  co  ciekawe  najlepsze  efekty  obrazu  uzyskałem  przez  wstawienie  potencjometra  na  któryś  z  tych  dwóch  sygnałów  -  można  w  ten  sposób  zlikwidować  znacznie,  efekt  poszarpanych  krawędzi  w  kolorach  zbliżając  efekt  wyświetlania  do  emu.  

Offline Kisiel

• Level 7
monitor Commodore
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca 2008, 09:00 »
 prezes  na  NP10  miał  TV  lcd  podpiete  do  komcia  i  wyglądało  to  normalnie.  
  Może  zakupiłeś  jakiś  szajsowaty  LCD  ?  
  Oglądając  kilka  wystawowych  TV  moźna  zauważyć  że  część  producentów  narzuca  nam  ze  kontrast,  luminacja    i  czas  reakcji  to  najważniejsze  parametry.  A  obrazik  na  niektórych  modelach  jest  tak  szajsowaty,  że  faktycznie  nie  ma  co  podłaczać  AV  pod  niego.  Zalecam  wycieczke  do  sklepu  i  podglądnięcie  z  bliska  jakie  jaja  widać  ;)  
  Interlace  w  c64  jak  powyżej  kolega  napisał  to  nie  jest  interlace...  tylko  taka  animka    z  dwoma  klatkami.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
monitor Commodore
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Marca 2008, 10:14 »
 Skull,  gdzie  Ty  te  wszystkie  monitory  mieścisz  ?  ;)
-profil nieaktywny-

chateau

• Gość
monitor Commodore
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Marca 2008, 10:35 »
 Skull,bylbym  Ci  bardzo  wdzieczny  za  jakies  screeny  i  krotki  filmik  z  jakiegos  demka.  Szczegolnie  mam  prosbe  o  screen  z  demka  Fuel  /  Equinoxe  (  http://noname.c64.org/csdb/release/download.php?id=15317\' target=_blank>http://noname.c64.org/csdb/release/download.php?id=15317 )  gdzie  w  efekcie  \'F5.FLI-PLASMA\'  (pierwsza  strona  dysku)  na  lewej  ramce  sa  kombinacje  kolorowych  rastrow  z  ktorymi  moj  lcd  ma  straszny  problem  (momentami  wyswietla  jakies  bezsensowne  piksele).  Tutaj  wrzucilem  screen  z  emulatora  o  ktory  mi  chodzi:  http://xs225.xs.to/xs225/08121/fuel583.png\' target=_blank>http://xs225.xs.to/xs225/08121/fuel583.png

Z  gory  wielkie  dzieki    \'\'    \'\'  

Offline Kisiel

• Level 7
monitor Commodore
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Marca 2008, 11:05 »
 a  ja  Ci  proponuje  pokręcić  trymerkiem.

Offline Skull

• Level 6
monitor Commodore
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Marca 2008, 13:44 »
 @chateau:  no  wstawie  jak  wroce  do  domu  po  robocie.  Ale  te  `anomalie`  wcale  nie  musza  wynikać  z  Twojego  LCD-eka.  Demko  jest  w  niektorych  momentach  niedocyklowane  (kiedyś  nie  trzeba  było  robić  \'barów\'  na  full  PAL,  bo  na  tv  mało  ramki  było  widać  -  zresztą  ramka  w  c64  zrobiona  była  jako  obaszar  `jałowy`  bo  często  nie  mieściła  się  na  ekranach  owczesnych  telewizorów).  Druga  sprawa  -  demko  nie  jest  tak  dopracowane  \'perfect\'.  
  Jeszcze  jedna,  na  oryginalnym  komciu  vic  potrafi  pozostawiać  `drop-y`  (takie  małe  kropeczki  mniejsze  nawet  od  jednego  piksla),  przy  zmianie  jego  rejestrów  -  szczególnie  przy  cyklowaniu.  
  Ale  zobaczymy  co  wyjdzie  na  tych  screenshootach.  

@kb777:  no  nazbierało  mi  się  trochę  tego  :)  sam  już  nie  wiem  ile  mam  sztuk  64-rek,  ale  mógłbym  spokojnie  otworzyć  jakąś  małą  \'kawiarenkę\'  -  mam  nawet  64  SX.  Na  razie  korzystam  ze  stryszku  u  rodziców  (już  krzywo  na  to  patrzą),  ale  niedługo  się  przenoszę  i  będę  się  musiał  powoli  tego  pozbywać,  chociaż  już  mnie  boli  serce  :)))))))  

chateau

• Gość
monitor Commodore
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Marca 2008, 21:04 »
 Skull:  co  do  tych  \'dropow\'  o  ktorych  piszesz  to  znam  problem.  wystepuje  on  wylacznie  w  c64c,dotyczy  modelu  HMOS  VIC-II  8565  a  nie  wystepuje  w  mydelniczkach  wyposazonych  w  6569.  jezeli  wpiszesz  cos  do  rejestru  koloru  podczas  gdy  VIC  go  uzywa  to  C64C  rysuje  szara  kropke.  10  poke  53281,0:goto  10  dobrze  pokazuje  ten  problem.  

problem  z  lcdkiem  jest  jednak  troche  innego  gatunku,on  poprostu  zle  wyswietla  niektore  rzeczy.  rysowalem  sobie  rysunki  testowe  w  hiresie  zeby  to  zbadac  i  wyglada  to  fatalnie-np.brazowa  kropke  rozbijalo  mi  na  dwie,biale  kropki  co  2  piksele  zbijalo  w  ciagla  szara  linie,gdy  narysowalem  dwie  brazowe  linie  to  pierwsza  byla  \'ucieta\'  itp.  LCDik  stosuje  rozne  triki  zeby  obraz  niskiej  rozdzielczosci  wygladal  lepiej  na  matrycy  o  natywnej  rozdzielczosci  1366x768  no  i  rezultat  jest  taki  jaki  jest.  moze  tez  wina  lezy  po  stronie  kabla  bo  to  starutenki  composite  ktory  niejedno  pamieta  chociaz  wydaje  mi  sie  ze  na  crt  wygladalo  to  lepiej.  nie  wiem,jak  dla  mnie  to  rozdzial  ktory  sie  zamknie  w  momencie  otrzymania  kabla  s-video  i  karty  TV/monitora  (w  zaleznosci  co  zobacze  na  screenach  od  Ciebie).

Offline Skull

• Level 6
monitor Commodore
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Marca 2008, 23:32 »
 @chateau  :  o  no  proszę  z  tymi  dropami  cenna  informacja.  

Zamieszczam  obiecanego  screenshota  i  filmik:  
  http://www.uploader.pl/?d=8405FB2D1\' target=_blank>http://www.uploader.pl/?d=8405FB2D1

http://www.uploader.pl/?d=D60011681\' target=_blank>http://www.uploader.pl/?d=D60011681

To  są  zrzuty  poprzez  virtualduba  z  mojej  karty  tv.  
  sorry  że  tak  późno  ale  wcześniej  nie  mogłem.    
  pzdr

chateau

• Gość
monitor Commodore
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Marca 2008, 01:03 »
 wielkie  dzieki  za  zrzuty.  szkoda  troche  ze  screenshota  zapisales  jako  jpg  a  nie  np.w  png  bo  doszla  kompresja  a  interesuje  mnie  jak  to  wyglada  najlepiej  mozliwie.  

ogolem  wyglada  na  to  ze  jakosc  choc  do  standardowych  zastosowan  jest  super,moze  nie  wystarczyc.  poprosilem  o  screena  z  Fuel  bo  z  nowym  sprzetem  chce  m.in.  zanalizowac  zachowania  VIC-a  w  nietypowych  sytuacjach.  przykladowo  na  screenie  widac,ze  na  linii  rastra  $75  przy  ciemnobrazowych  pikselach  wystepuja  pojedyncze  zolte.  na  pewno  da  sie  to  zachowanie  VIC-a  jakos  wyjasnic  i  zalgorytmizowac  ale  ciezko  o  analize  nie  wiedzac  jak  dokladnie  sa  one  polozone.  

widze  2  zasadnicze  problemy:  

1)  obraz  jest  rozszerzany  z  natywnej  rozdzielczosci  do  768x576.  Jezeli  robi  to  przy  idealnym  skalowaniu  2:1  to  0.5  biedy  ale  chocby  male  odchylenie  od  tych  proporcji  da  tu  i  owdzie  nieproporcjonalnie  szerokie/waskie/wysokie/niskie  piksele.  rozumiem  ze  nie  ma  opcji  by  otrzymac  po  prostu  obraz  403x284?  

2)  problem  chyba  nie  do  obejscia,widoczny  na  skrolu:  karta  bierze  linie  rastra  parzyste  z  jednej  ramki  a  nieparzyste  z  nastepnej.  po  deinterlejsie  mamy  50  ramek  z  polowa  rozdzielczosci  pionowej.  ergo  nie  nadaje  sie  to  do  jakiejs  glebszej  analizy  dynamicznych  efektow.  wyjsciem  bylby  jedynie  zakup  karty  TV  ktora  przechwytywalaby  sygnal  50  FPS  progressive  a  takiej  poprostu  nie  ma  (albo  zle  szukalem  na  google).