Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pytanie  (Przeczytany 955 razy)

veiner

• Gość
Pytanie
« dnia: 29 Stycznia 2008, 23:47 »
 Witam!  Mam  pytanie:  przykładowo  mam  obraz,  który  narysowałem  np.  w  Art  Studio.  Jak  zrobić  abym  mógł  go  wczytać  z  kasety  tak  jak  zwykłą  grę  lub  program??  Chodzi  mi  o  to,  żeby  samoczynnie  się  wyświetlił  na  ekranie  tak  jak  np.  dema  scenowe.  Pozdrawiam

Offline Skull

• Level 6
Pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2008, 10:16 »
 Nie  jestem  pewien  czy  ktoś  napisał  taki  uniwerslany  programik,  żeby  dołączał  się  do  obrazka  -  szkoda  że  nie  uwzględnili  tego  autorzy  art  studio.  
  W  zasadzie  rzecz  jest  banalna  dla  kogoś  kto  chociaż  napisał  kilka  programów.  
  Bitmapa  jest  od  $2000-3f3f,  Videoram:  $3F40-$4327.  
  Ale  jak  się  w  tym  nie  orientujesz  to  proponuję  po  wgraniu  obrazka  wpisywać  komendy  (bez  spacji,  wszystko  musi  ci  się  zmieścić  w  dwóch  liniach):  

FORI=0TO1023:POKE1024+I,PEEK(16192+I):NE XT:POKE53265,59:POKE53272,24:WAIT198,1  

jak  wpiszesz  i  wciśniesz  `return`,  to  najpierw  poczekaj,  aż  przepiszą  ci  się  kolory  (bedziesz  widział  jak  ekran  ci  się  zarysowuje  różnymi  znakami),  a  potem  wyświetli  ci  się  obrazek.  
  pzdr  

veiner

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2008, 10:59 »
 Dzięki  wielkie  za  pomoc  \'\'  Mam  tylko  problem.  Obrazek  rzeczywiście  się  wyświetlił,  ale  tak  nie  wyraźnie.  Czy  mógłbyś  też  napisać  analogiczną  sytuację,  ale  z  wczytaniem  pliku  muzycznego  .sid?  Pozdrawiam

TuMe64

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Stycznia 2008, 16:07 »
 Do  odtwarzania  plików  .sid  na  prawdziwym  C64  służy  to  :http://noname.c64.org/csdb/release/?id=44876\' target=_blank>http://noname.c64.org/csdb/release/?id=44876 jednak  mosisz  mieć  stację  dysków.

veiner

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2008, 11:41 »
 Panowie  nie  o  to  mi  jednak  chodzi.  Moja  wina,  źle  sprecyzowałem  pytanie.  Chciałbym  się  dowiedzieć  co  zrobić,  aby  po  wgraniu  z  kasety  plik  muzyczny  (nie  wiem  czy  w  formacie  .sid  czy  .sng)  sam  się  uruchomił.  Chodzi  mi  o  analogiczną  sytuację  jak  ta  z  obrazkiem.  Poprostu  jestem  laikiem,  ale  marzy  mi  się  stworzenie  programu  z  grafiką  i  dźwiękiem.  Pozdro

Offline Skull

• Level 6
Pytanie
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2008, 14:10 »
 Wracając  do  grafiki,  to  jaki  to  tryb  -  multicolor  czy  hires  (Advanced  Art  Studio  czy  Art  Studio)?,  bo  może  jeszcze  trzeba  wipsywac  do  pamięci  koloru.  
  Te  formaty  muzyczek  co  wymieniłeś  to  w  zasadzie  nie  są  commodorowskie  tylko  pc-towe  (się  zdziwiłem,  że  jest  player  do  sidów  :P  -  ale  działa).  
  Generalnie  playery  myzczek  korzystają  z  dwóch  adresów:  
  $1000  -  inicjacja  (i  wybór  muzczyki)  
  $1003  -  odtwarzanie,  ale  musi  byc  zapętlone  

podaj  więcej  szczegółów,  a  coś  się  wymyśli.  pzdr  

veiner

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Stycznia 2008, 14:56 »
 Wygląda  na  to,  że  jest  to  obrazek  typu  multicolor,  ponieważ  zgrałem  go  z  Advanved  Art  Studio.  Tak  dla  przykładu  zgrałem  obrazek  o  nazwie  \'castle\',  może  kojarzysz?  A  jeśli  chodzi  o  muzykę  to  już  sam  nie  wiem  jakie  formaty  są  commodorowskie    \'\'  Pozdro

Offline Skull

• Level 6
Pytanie
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lutego 2008, 10:01 »
 Ok,  no  więc  wracając  do  obrazka...  
  Jak  go  wgrasz  to  wpisz  (najlepiej  zresetuj  przed  tem  na  cartridge):  

poke  56,16  

a  potem  :  
  10  poke53265,59:poke53272,24:poke53270,216: poke53281,peek(17193)  
  20  for  i=0  to  1023:poke1024+i,peek(16192+i):poke55296+ i,peek(17208+i):next  
  30  wait  198,1  

run  

...no  i  powinien  ci  się  wyświetlić  poprawnie.  

Co  do  muzyczki  to  jeśli  jest  jakaś  standardowa  to  dopisujesz  linie  (oczywiście  musisz  ją  wcześniej  tez  wgrać):  

30  poke  780,0:poke781,0:poke782,0:sys4096  
  40  if(peek(53265)  and  128)  =  0  then  sys4099  
  50  goto  40  

run  

...hehe  chyba  to  pierwszy  basicowy  player  muzyczki,  ale  sprawdziłem  i  jakoś  działa  (  \'\'  !)    
  pzdr    

veiner

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lutego 2008, 10:24 »
 Obcykany  jesteś  w  tych  sprawach    \'\'  A  można  to  zaprogramować  tak,  aby  po  wgraniu  z  kasety  ten  obrazek  sie  już  automatycznie  poprawnie  wyświetlił?  Pozdro

veiner

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lutego 2008, 10:28 »
 Co  rozumiesz  przez  zresetowanie  na  cartridge?

Offline Skull

• Level 6
Pytanie
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lutego 2008, 13:20 »
 No  trochę  się  orientuje.  \'\'    
  Takie  autowgranie  `na  szybko`  jest  nie  możliwe,  ale  są  programy  do  przeglądania  obrazków.  

Korzystasz  z  prawdziwego  c64  czy  emulatora?  

Skoro  nie  wiesz  co  to  reset  na  cartridge  to  po  wgraniu  obrazka  (lub  muzyczki),  wpisz  komendę:  

sys  58263    

..to  taki  software`owy  reset  Basica  
  potem  to  co  napisałem  wyżej.  

pzdr

veiner

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lutego 2008, 13:40 »
 Wiesz  z  tym  autowgraniem  mam  na  myśli  np.  tak  jak  jest  w  intrach.  Grafika  i  dzwiek  \'\'    Zazwyczaj  korzystam  z  emulatora,  ale  komcia  też  mam  \'\'    tylko  niestety  nie  posiadam  stacji  dysków,  jedynie  magnetofon.  Pozdro

veiner

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lutego 2008, 13:44 »
 Skąd  Ty  to  wszystko  wiesz?!  Czytałeś  jakąś  literaturę  o  tym,  czy  eksperymentowałeś?  PZDR

veiner

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lutego 2008, 13:46 »
 Masz  może  jakieś  porady  do  Simon`s  Basica?  Można  wyhaczyć  wersję  kasetową?  Znalazłem  tylko  dyskową

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Pytanie
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lutego 2008, 15:00 »
 to  wszystko  juz  ktos  gdzies  opisal  ;-)  (no  i  stworzyl  to  kiedys  przeciez  tez  czlowiek....)  

Skull  to  tylko  przytacza  :D  

polecam  ksiazke  hmm..  C64  programmer  reference  guide  czy  jakos  tak  -  tam  jest  bardzo  duzo  askeptow  progrmowania  w  bascu,  asemblerze  i  mieszaniu  asm+basic  poruszonych.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"