@Kisiel : może znajdziesz go na naszej-klasie
@TuMe64: Sorry nie zauważyłem twojego pytania wcześniej o sprite. Mów dokładniej gdzie go umieszczasz - na ekranie graficznym (jak z Art Studio?), czy tekstowym, albo który to bank graficzny. A programujeszesz go w Basic-u czy ass`ie?
W tej chwili mogę tylko powiedzieć, że bezpiecznym miejscem dla basica w banku `zerowym` czyli standardowo ustawionym po starcie c64, są 3 wolne miejsca dla `duszków` - które nie kolidują z żadnymi zmiennymi, wskaźnikami i flagami basic-a, kernala, portów i/o, stroną zerową, stosem, buforami klawiatury, odczytu zapisu z urzadzeń zewnętrznych itd. nie są pod generatorem znaków, nie wchodzą na grafike od `art studio`, nie wchodzą na ekran tekstowy i basic je - wraz z dodawaniem nowych linii w programie - nie zamarze.
Jest to przedział w pamięci od $0340 do $03ff
- mieszczą się tam 3 wzory dla duszków : 832-894 (13), 896-958 (14), 960-1022 (15).
Oczywiście wzory dla duszków można umieszczać wręcz dowolnie, ale zależy to bardzo od ustawienia `środowiska systemu` - a go nie podałeś.
Duszki (sprites) to na c64 potęga! Dla mnie to jest największa siła tego sprzętu. Dlatego właśnie, Atari przegrywa z commodore
pzdr