Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pytanie  (Przeczytany 955 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Pytanie
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Lutego 2008, 15:03 »
 zapomnialbym  dodac  ze  jak  teraz  patrze  po  tych  programach  nietorych  to  widac  ze  Skull  je  napisal  sam  korzystajac  po  prostu  z  dokumentacji  wolnodostepnej...    

warto  sie  zapoznac  tez  z  AAY64  w  tym  celu  (all  about  your  c64)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

TuMe64

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Lutego 2008, 19:56 »
 to  może  ja  dołoże  :)  pytanko  w  którym  banku  VICka  umieścić  sprajta  aby  mógł  niepochrzaniony  lśnić  nam  na  tym  graficznym  ekraniku?  XP

WALDl

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Lutego 2008, 02:27 »
 Chciałem  sobie  pograć  w  Cannon  Fodder,  jednak  nic  mi  nie  wychodzi.  Cały  dzień  spędziem  na  czytaniu  forum,  jednak  nie  udało  mi  się  uruchomić  tego  ,  ani  na  ccs64,  ani  na  Vice.  Może  ktoś  ma  jakiś  dobry  link  dla  laików,  tak  krok  po  kroku  (najlepiej  z  rysunkami:))  
  A  może  jest  ta  gra  na  PC  Win  Xp?  

TuMe64

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lutego 2008, 17:53 »
 WALDI  nie  rozumie  o  co  ci  chodzi.  gry  nie  możesz  uruchomić?  czy  kiepsko  grasz  i  komodorek  cię  zabija?  hmm?

Offline Skull

• Level 6
Pytanie
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Lutego 2008, 23:00 »
 @veiner:  no  `trochę`  czasu  spędziłem  przed  c64,  na  początku  się  eksperymentowało,  potem  były  gazety  i  literatura  (na  retroreaders  jest  sporo  tego).  No  już  jestem  człowiekiem  starej  daty,  gdy  zaczynałem  przygodę  z  commodore  to  jeszcze  pc-tów  nie  było  ;-)  
  Jeśli  znasz  angielski  to  rzeczywiście  w  internecie  jest  ta  wiedza  rozpowszechniona.    
  Co  do  tworzenia  intr  to  chyba  nawet  tu  na  stronie  są  kursy  -  poszukaj,  a  jak  sie  gdzieś  `zatniesz`  to  pisz.  

@WALDl:  ja  jeszcze  nie  widziałem  cannon  foder`a  na  c64!  Nic  dziwnego  że  nie  możesz  uruchomić  amigowej  gry  na  c64.  

veiner

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Lutego 2008, 11:35 »
 Dzięki  Skull  :)  PZDR

TuMe64

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Lutego 2008, 15:47 »

chateau

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Lutego 2008, 17:17 »
 prawdziwie  wierna  konwersja-ide  grac.

FRoyD

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Lutego 2008, 19:22 »
 Skull  -  widac  ze  nie  dzialales  na  scenie,  wtedy  nie  pisalbys  ze  cos  jest  niemozliwe  :)  ,  a  player  w  basicu  to  lekkie  nieporozumienie,  owszem  dziala  :)  ale  z  poprawnym  odtwarzaniem  muzyki  jest  juz  nieco  gorzej,  interpreter  basica  sie  nie  wyrabia.  

Ciagle  nie  moge  sie  nadziwic  ze  zupelnie  zielonym  ludziom  chce  sie  bawic  w  C64..  po  tylu  latach,  rysowac  w  art  studio  czy  pisac  muzyke..  i  to  np.  jeszcze  pod  voicetrackerem  :)  ,  tez  pisalem  ale  w  92  roku  :)  ,  rok  pozniej  kupilem  stacje  dyskow,  odpalilem  DMC  3.0  i  to  bylo  to!!  
  Byli  tez  tacy  co  swoje  pierwsze  kawalki  pisali  bez  edytora,  programujac  muzyke  w  asemblerze  :)  to  byly  czasy!  :)  

Pozdrawiam  Was  Columbowie..  na  nowo  odkrywający  Amerykę  :)

veiner

• Gość
Pytanie
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Lutego 2008, 21:50 »
 Wiesz  Commodore  ma  tą  magię:)  A  poza  tym  uwielbiam  brzmienie  układu  SID.  Pozdro  \'\'  

Offline Skull

• Level 6
Pytanie
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Lutego 2008, 23:03 »
 @FRoyD  -  rzeczywiście  nie  byłem  takim  czynnym  członkiem  demosceny,  chociaż  mieliśmy  taką  lokalna  grupę  ze  swaperami,  a  więc  widziałem  co  się  dzieje.  Wtedy  jeszcze  netu  nie  było  i  informację,  pliki  itd.  przesyłało  się  pocztą  na  dyskietkach  -  wyobrażacie  sobie  młodzi  świat  bez  internetu  i  gg  ?  \'\'  a  istniał  i  to  nawet  całkiem  nieźle.  
  Za  to  teraz  jestem  na  scenie  (późno  ale  zawsze  ;-)  np.  
    http://noname.c64.org/csdb/release/?id=30061\' target=_blank>http://noname.c64.org/csdb/release/?id=30061

Wiem,  że  każdy  boi  się  określać  coś  na  `nie  możliwe`  zwłaszcza  w  stosunku  do  comcia,  ale  to  zwykłe  oszukiwanie  siebie  :P  
  Przy  niektórych  założeniach,  można  coś  osiągnąć  zbliżonego,  inną  metoda  ,  coś  co  w  stopniu  zadowalającym    odzwierciedli  efekt,  ale  to  nie  będzie  to  z  pierwotnego  zamysłu.    
  Często  ograniczenia  nie  leżą  w  tym  co  się  na  początku  wydaje.  

Jeśli  masz  jakiś  pomysł  z  tym  wgrywaniem  a  ja  się  mylę  to  słucham:)  
  Da  się  to  oczywiście  zrobić  ale  nie  na  gołym  sprzęcie  i  nie  w  taki  sposób  jak  się  uzyskuje  `press  play  on  tape`.    

A  basicowy  player  działa  i  to  zaskakująco  dobrze.  Wręcz  przeciwnie  -  działa  za  szybko,  stąd  ograniczenie  na  najstarszym  bicie  rejestru  rastra.  
  pozdro  

ps.  ciesze  się  że  forum  się  bardzo  ożywia!  c64  rulez  

Offline Skull

• Level 6
Pytanie
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Lutego 2008, 23:19 »
 aaa  jeszcze  Cannon  Fodder  :)))    
  rzeczywiście  ktoś  nazwał  swoje  dzieło  zrobione  na  gamemaker`ze.  
  Oprócz  nazwy  nie  ma  tam  nic  z  tej  gry.    
  Na  ftp  Elysium  nie  znalazłem  jej,  dlatego  założyłem  że  nie  ma  -  ale  ktoś  jednak  był  na  tyle  bezczelny  (pamiętacie  pana  Z.  Bułkę  ?)że  śmiał  nazwać  swoje  wypociny  tak  samo  jak  świetną  grę  na  16-to  bitowcach  
  pzdr  

co  do  wgrywania  to  plik  kasety,  a  wiec  nie  wgrywaj  jak  z  dysku  w  emulatorze.  
  Wogole  to  spróbuj  w  vice  przeciągnąć  ten  plik  na  okno  emulatora  -  powinno  sie  uruchomić  samo.  pzdr  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Pytanie
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Lutego 2008, 07:53 »
 mr  buła  mi  wisi  kase  z  poznania  ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
Pytanie
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Lutego 2008, 08:46 »
 @Kisiel  :  może  znajdziesz  go  na  naszej-klasie    \'\'    

@TuMe64:  Sorry  nie  zauważyłem  twojego  pytania  wcześniej  o  sprite.  Mów  dokładniej  gdzie  go  umieszczasz  -  na  ekranie  graficznym  (jak  z  Art  Studio?),  czy  tekstowym,  albo  który  to  bank  graficzny.  A  programujeszesz  go  w  Basic-u  czy  ass`ie?    

W  tej  chwili  mogę  tylko  powiedzieć,  że  bezpiecznym  miejscem  dla  basica  w  banku  `zerowym`  czyli  standardowo  ustawionym  po  starcie  c64,  są  3  wolne  miejsca  dla  `duszków`  -  które  nie  kolidują  z  żadnymi  zmiennymi,    wskaźnikami  i  flagami  basic-a,  kernala,  portów  i/o,    stroną  zerową,  stosem,  buforami  klawiatury,  odczytu  zapisu  z  urzadzeń  zewnętrznych  itd.  nie  są  pod  generatorem  znaków,  nie  wchodzą  na  grafike  od  `art  studio`,  nie  wchodzą  na  ekran  tekstowy  i  basic  je  -  wraz  z  dodawaniem  nowych  linii  w  programie  -  nie  zamarze.    
  Jest  to  przedział  w  pamięci  od  $0340  do  $03ff  
  -  mieszczą  się  tam  3  wzory  dla  duszków  :    832-894  (13),  896-958  (14),  960-1022  (15).  

Oczywiście  wzory  dla  duszków  można  umieszczać  wręcz  dowolnie,  ale  zależy  to  bardzo  od  ustawienia  `środowiska  systemu`  -  a  go  nie  podałeś.  

Duszki  (sprites)  to  na  c64  potęga!  Dla  mnie  to  jest  największa  siła  tego  sprzętu.  Dlatego  właśnie,  Atari  przegrywa  z  commodore  :P  

pzdr

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Pytanie
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Lutego 2008, 12:48 »
 a  numena  oglądałeś?  ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....