Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Wav2Prg ! Problem !  (Przeczytany 1289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« dnia: 14 Maja 2007, 21:05 »
 Witam.  A  wiec  mam  c64  z  magnetem  i  chcialbym  gry  z  pc  przegrywac  na  komcia.  A  wiec  uzywam  wav2prv  by  przerobic  tapy  na  wavy.  Daje  by  nagrywal  loadera  i  turbo.  Teraz  pytanie  :  Jak  najlepiej  przygotowac  ten  plik  wav  do  nagrania.  Ja  gdziesz  czytalem,  ze  to  ma  byc  dzwiek  :  Mono,  8  bit,  22,050  KHz.  No  i  mam  wieze  z  2  magnetofonami,  ale  jest  ona  stereo.  Dzwiek  przekonwertowalem  jak  napisalem  8  bit,  mono  22,050  KHz,  ale  czy  nie  bedzie  przeszkadzalo  c64  w  odczycie  tych  danych  ?  Bo  niby  plik  zrodlowy  mono,  ale  glowica  stereo,  wiec  nie  wiadomo  jak  to  nagra.  Prosze  o  szybko  odpowiedz.  Pozdrawiam  :).

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Maja 2007, 21:06 »
 A  i  jeszcze  cos  :  Jesli  bedzie  przeszkadzalo,  to  prosze  byscie  podali  w  miare  prosty  sposob  jak  moglbym  nagrac  te  \'piski\'  na  tasme.

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maja 2007, 21:13 »
[quote Zel93] Witam.  A  wiec  mam  c64  z  magnetem  i  chcialbym  gry  z  pc  przegrywac  na  komcia.  A  wiec  uzywam  wav2prv  by  przerobic  tapy  na  wavy.  Daje  by  nagrywal  loadera  i  turbo.  Teraz  pytanie  :  Jak  najlepiej  przygotowac  ten  plik  wav  do  nagrania.  Ja  gdziesz  czytalem,  ze  to  ma  byc  dzwiek  :  Mono,  8  bit,  22,050  KHz.  No  i  mam  wieze  z  2  magnetofonami,  ale  jest  ona  stereo.  Dzwiek  przekonwertowalem  jak  napisalem  8  bit,  mono  22,050  KHz,  ale  czy  nie  bedzie  przeszkadzalo  c64  w  odczycie  tych  danych  ?  Bo  niby  plik  zrodlowy  mono,  ale  glowica  stereo,  wiec  nie  wiadomo  jak  to  nagra.  Prosze  o  szybko  odpowiedz.  Pozdrawiam  :).
``    ale    czy    nie    bedzie    przeszkadzalo    c64    w    odczycie    tych    danych    ?    ``  Chodzilo  mi  tutaj,  czy  ta  glowica  stereo  w  wiezy  nie  bedzie  przeszkadzala  i  te  ustaweinia  co  dalem.  Chodz  one  wydaja  mi  sie  byc  wporzadku.  Sorka,  ze  nie  edytuje  ale  jakis  blad  mam,  ze  jak  dam  by  edytnelo  to  mnie  cofa  do  postaci  niewyedytowanej  i  nie  zapisuje  to  co  chcialem  edytnac.

BENEFACTOR

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maja 2007, 08:50 »
 Kiedyś  przegrywałem  na  wieży  kasetę  na  kasetę  i  nic  nie  przeszkadzało.  
  Nawet  na  słabych  jamnikach,  które  obniżały  bardzo  jakość  dźwięku,  ale  w  magnetofonie  c-64  wszystko  grało.  
  Tak  samo  będzie  z  plikiem  wav  lub  nawet  mp3  i  to  nawet  stereo,  ale  nie  kombinuj  i  zrób  dla  pewności  mono  8  bit  22.  

A  tak  w  ogóle  to  byś  powiedział  skąd  masz  to  audio?  Z  wypowiedzi  wynika  że  konwertujesz  programy  na  dźwięki  wave  i  przenosisz  do  c-64  tak?

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2007, 12:55 »
 Tak,  tak  robie  :P.  Dzisiaj  sprobuje.  Tylko  jest  jeden  problem.  Nie  mam  programu  do  ustawiania  glowicy  i  nie  mam  karta  z  takim  programem,  wiec  bedzie  problem  z  ustawianiem  glowicy  ;/.

BENEFACTOR

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maja 2007, 16:07 »
 Ha!  

Odpal  Commodora  i  wpisz:  
  (Jeżeli  chodzi  o  strzałkę  to  postaw  znak,  bo  na  PC  nie  mogę  znaleźć).  
  \'strzałka\'HF  
  RETURN!

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maja 2007, 17:25 »
 Dziala,  mam  black  boxa.  Ale  teraz  nie  wiem  jak  sie  ten  program  obsluguje.  Sa  takie  5  linie  czarne  i  powmiedzy  nimi  sa  takie  jakby  kleby  czarne.  Co  mam  zrobic  ?

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Maja 2007, 21:42 »
 Hihi,  kręć  głowicą  magneta  tak,  by  uzyskać  jak  najrówniejsze  paski  bez  żadnych  \'wahań\',  najlepiej  żeby  były  cienkie.  

Ciekawe  jak  to  zostało  wytłumaczone  w  instrukcji  do  magnetofonu,  gdzieś  takową  mam  to  może  poszukam  :D.  Wydaje  mi  się,  że  było  przedstawione  zdjęcie  poprawnie  i  niepoprawnie  ustawionej  głowicy  :).  

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Maja 2007, 13:16 »
 Tylko  cos  nie  moge  ich  tak  dopasowac  jeden  pasek  jest  taki  rowny  i  cienki,  ale  obok  jest  taki  rozlecialy.;/

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Maja 2007, 13:26 »
 tzn  ten  drugi  tez  w  miare,  ale  jeszcze  obok  poza  tymi  grubymi  liniami  sa  takie  kropeczki.

BENEFACTOR

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Maja 2007, 13:49 »
 Ustaw  tak  żeby  było  jak  najrówniej.  
  Nie  musi  być  aż  tak  idealnie,  Commodore  powinien  poradzić  sobie  z  wczytaniem.

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Maja 2007, 15:47 »
 Heh.  A  nie  wiecie  moze  czy  te  dzwieki  z  prg2wav  sa  dobre  ?  Bo  wzielem  zrobilem  program  na  c64    
  10  print\'lol\'  
  zapisalem  go.  Pozniej  na  wiezy  (mam  2  magnety  tam)  przekopiowalem  z  jednej  na  druga.  Dziala.  Ale  kiedy  na  emulatorze  zrobie  ten  sam  program.  Zapisze  kasete  jako  tap  i  przegram  z  wava  na  kasete,  to  nie  wczytuje.  Bez  wzgledu  czy  mam  inverted  waveform,  czy  nie.  PROSZE  O  POMOC  !!

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Maja 2007, 17:22 »
 tzn  chodzi  o  to,  ze  na  vice  robie  ten  sam  program.  Daje  by  utworzyl  nowy  tap.  Pozniej  go  wkladam  do  wirtualnej  komody  i  zapisuje  ten  program.  Pozniej  z  tego  tapa  robie  wava  i  wgrywam  na  kasete.  I  nawet  nie  znajduje  \'found  (nazwa)\'.  Moze  ktos  wie  co  mozna  zrobic  jeszcze  !  PROSZE  O  SZYBKA  ODPOWIEDZ  !!

BENEFACTOR

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Maja 2007, 17:58 »
 Jeżeli  coś  tam  na  taśmie  chrzęści  i  coś  słychać  jak  zrobisz  głośno  wierze  to  jest  dobrze.  
  Może  być  jeszcze  sprawa  słabej  jakości  dźwięku.  Program  do  konwertowania  może  obniżać  i  przegrywanie.  
  Przerób  to  teraz  nie  na  8  i  22  tylko  na  ile  się  da,  ale  pozostawiając  mono.  
  Według  mnie  dźwięk  będzie  lepszy,  a  jeżeli  dźwięk  to  i  ustawienia  głowicy  będą  równiejsze.  
  Jak  nie  zadziała  to  będziemy  dalej  kombinować,  a  przy  okazji  niech  ktoś  da  link  do  jakiegoś  dobrego  programu  konwertującego  gry  ściągnięte  z  neta  na  dźwięk.

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Maja 2007, 18:20 »
 sęk  w  tym,  ze  ten  dzwiek  jest  bardzo  glosny.  Dam  na  1/5  glosnosci  wiezy  i  juz  dosc  wyraznie  slysze  te  piski.  Niestety  dalej  bez  skutku.  Poprawilem  jakosc  i  nic  ;/.  RATUNKU,  JA  CHCE  POGRAC  NA  MOJEJ  KOMODORZE  !!  ;((.    

P.S  Moze  niedlugo  dam  na  patrz.pl  film  z  head  fita  jak  mam  ustawiona  glowice  i  powiecie  mi  czy  moze  byc,  czy  nie.