Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Wav2Prg ! Problem !  (Przeczytany 1138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Maja 2007, 19:49 »
 tak  jak  mowilem  filmik  z  head  fita.  
  http://head.fit.patrz.pl\' target=_blank>http://head.fit.patrz.pl

Niestety  moze  jakbym  pokrecil  jescze  troche,  to  bym  uzyskal  ciup  lepszy  wynik.  Ale  baaaardzo  podobny  do  tego  co  jest  na  filmie.  Na  filmie  jest  pokazany  normal  mode.

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Maja 2007, 22:28 »
 Wiec  ja  nie  wiem  co  jest  nie  tak.  Na  commodorze  napisze  program.  Zapisze.  Przegram  na  wiezy  z  jednej  na  druga.  Ustawie  glowice  by  odczytala  z  kasety  przegranej  na  wierzy  bez  load  erroru.  Ale  gdy  nagram  piski  z  kompa,  to  nawet  nie  raczy  napisac  \'found  ...\'.  Wiec  prosze  pomozcie  !!  Napewno  cos  da  sie  zrobic.  Slyszalem  ze  to  tez  zalezy  od  glosnosci  dzwieku  itd.  jeszcze  raz  prosze  o  szybka  odpowiedz  !  Bo  bardzo  bym  chcial  pograc  na  mojej  kommodorce  !!  :((.

BENEFACTOR

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Maja 2007, 23:20 »
 Jaka  to  wieża?  

Przypatrzyłem  się  dokładnie  tej  głowicy  i  mogła  by  ona  wyglądać  trochę  lepiej.  Z  drugiej  strony  może  za  którymś  razem  wczyta?  Sprawdź  też  czy  program  wymaga  turbo.

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Maja 2007, 09:53 »
 Nieee  program  zrobilem  w  wav-prg  z  opcja  kernal  loader.  Wiec  to  jest  zwykly  normal.  No  wiem,  mowilem,  ze  jakbym  pokrecil,  to  ta  glowica  bylaby  troche  lepiej,  ale  wydaje  mi  sie,  ze  to  nic  nie  zmieni  ;/.  Wiec  co  moze  byc  tego  przyczyna  ?  Probujmy  eliminowac  pokolei  jakies  przyczyny  np.  za  glosny  sygnal  itp.  Podajcie  jakie  moga  byc  tego  przyczyny.  Ofcourse  Commoda  i  datasette  sprawne.

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Maja 2007, 09:54 »
 A  wieza  to  stary  samsung.  Ma  z  8  lat  ;P.

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Maja 2007, 10:10 »
 A  i  jeszcze  cos  !  ta  pod  ta  wieze  sa  podpiete  2  wielkie  glosniki  i  ta  wieza  sluzy  jako  posrednik  jako  glosniki  i  komp.  Wiec  wieza  jest  podlanczana  pod  wejscie  na  glosniki  od  kompa.  Ale  jak  puszczam  piski  na  kompie,  to  jak  dam  nagrywanie  na  kasecie  to  i  tak  sie  te  piski  nagrywaja.  Czy  to  moze  byc  przyczyna  ?

BENEFACTOR

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Maja 2007, 13:30 »
 Wczytaj  program  normalnie  i  przez  turbo.  
  Program  jest  dobrze  nagrany  ale  przy  przegrywaniu  coś  zakłóca.  
  Niech  komputer  i  wieża  będzie  podłączone  oddzielnie.  
  Sprawdź  w  ustawieniach  dźwięku  czy  wszystko  gra,  albo  powyłączaj  to  co  trzeba,  bo  może  ściągać  na  przykład  mikrofony.  
  Jeszcze  jedna  sprawa  bardzo  ważna.  
  Dźwięk  może  być  przesterowany,  dlatego  jest  taki  głośny,  dlatego  w  opcjach  programu  do  konwertowania  powinno  być  na  pewno  coś  odnośnie  głośności.  Obniż  ją  trochę.  

Pozdrawiam  !!

Zel93

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Maja 2007, 16:40 »
 Nie  pomogolo.  Z  5  godzin  temu  udalo  mi  sie  zrobic,  by  kommodor  pokazal  \'found  ...\'  Ale  zamiast  nazwy  programu  napisal  jakies  bzdety.  Probowalem  lekko  pokrecic  glowica  minimalnie,  ale  zgubilem  ;/.  I  znowu  nic  nie  pisze  ;/.  Jaki  ja  mam  trduny  przypadek  -.-.

BENEFACTOR

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Maja 2007, 21:26 »
 Z  głowicy  widać  że  audio  się  nagrało,  tylko  coś  lipnie.  

Może  to  jakaś  wina  programu  do  konwertowania.  Tak  samo  jest  z  konwertowaniem  wave  na  mp3.  Jeden  program  zrobi  to  dobrze  z  trzaskami  a  jeszcze  inny  doskonale  bez  trzasków.  

Na  tym  forum  nikt  nie  orientuje  się  na  temat  audio.  Tutaj  grają  tylko  na  emulatorkach.  Szkoda,  bo  by  zapodali  jakiś    dobry  programik  do  konwertowania,  to  bym  też  sobie  konwertnął.

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Maja 2007, 00:16 »
 Szkoda  bawić  się  w  kasety  -  ja  używam  tylko  dyskietek  i  używam  sprzętu  a  nie  emulatora  (choć  to  też  używam).  

Przenosiłem  kiedyś  dane  dla  testu  i  działało  choć  prawie  zawsze  ładowało  się  z  błędami.

BENEFACTOR

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Maja 2007, 12:50 »
 A  ja  napiszę  tak:  

-  Szkoda  czasu  bawić  się  w  dyskietki,  gdyż  trzeba  nimi  żonglować.  
  Po  za  tym  jest  to  strona  o  C64  więc  z  podejściem  kolegi  szkoda  czasu  na  wypisywanie  czegoś  i  bez  sensu,  ale  daje  va  banque  że  jak  kolega  wybierze  się  po  dyskietkę  do  sklepu  a  my  po  kasety  to  straci  więcej  czasu  niż  myśli.  

Zresztą  my  też  tu  rozmawiamy  o  płytach,  bo  jeżeli  mamy  to  przegrać  to  tylko  tak.  
  :P

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Maja 2007, 18:24 »
 @BENEFACTOR  widzę,  że  masz  jakiś  problem  teraz  do  mnie  po  mojej  ostatniej  wypowiedzi.  

Dyskietki  zdobyć  nie  jest  tak  trudno,  posiadam  ich  sporo  nowych  i  używanych  więc  nie  wybieram  się  po  nie  do  sklepu.  

I  jakim  podejściem?  przecież  wyraziłem  opinie,  że  szkoda  się  bawić  w  kasety  -  taka  jest  prawda,  nieraz  było  omawianie  przenoszenie  danych  i  budowa  kabelka  XE1541  lub  innej  wersji  X()1541  jest  bajecznie  prosta.  

Trzeba  sobie  trochę  uprościć  życie  i  proponuje  zbudowanie  takiego  kabelka  i  korzystanie  np  z  64HDD  (jeżeli  nie  ma  sie  stacji)  lub  np.  Star  Commander,  choć  jest  więcej  programów  nawet  pod  Windowsa.  

A  jak  bardzo  chcecie  używać  kasety  to  najlepiej  zdobyć  magnetofon  od  C16  (1531)  i  kabelek  X1531  -  najwygodniej  z  budową  kabelka,  lub  poświęcić  magnetofon  od  C64  albo  zrobić  płytkę  z  wtyczką  do  magnetofonu  od  C64  i  też  przenosić  dane  z  PC  bezpośrednio  na  kasetę.  
  Programy  do  przenoszenia  to  mtap  -  do  przenoszenia  z  kasety  do  PC,  i  ptap  -  z  PC  na  kasetę.  

Jest  to  tania  metoda  i  prawdopodobnie  skuteczniejsza  niż  zabawy  z  wav.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Maja 2007, 18:45 »
 Oj  zapomniałem  o  tym  wątku.  Najlepszym  rozwiązaniem  jest  połączenie  w  ogóle  kommodore  z  komputerem  i  po  prostu  uruchamianie  programów/gier  na  c64  ale  poprzez  ładowanie  ich  z  dysku  twardego.  Mam  Amigę  więc  w  kwestiach  pecetowych  nie  pomogę,  ale  pewien  czas  temu  zrobiłem  sobie  przejściówkę  z  seriala  amigowego  na  user  port  komody  i  teraz  wystarczy,  że  wpisuję  w  c64:  

LOAD  \'$\',7  

,gdzie  7  to  numer  urządzenia,  którym  jest  właśnie  dysk  twardy  zachowujący  się  jak  rasowa  stacja  dyskietek,  z  tym,  że:  

+  o  wiele  więcej  się  \'na  niej\'  zmieści,  bo  to  przecież  dysk  liczony  w  GB  :)))  
  +  wczytywanie  programu  to  przysłowiowe  ZZAP!  czyli  kilka  sekund  

Polecam!  
  p.s.  zapisywanie  programów  na  dysk  twardy  oczywiście  też  jess  możliwe.  

BENEFACTOR

• Gość
Wav2Prg ! Problem !
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Maja 2007, 14:44 »
 Sami  widzicie  że  ten  gostek  jest  od  żonglowania.  Nie  dość  że  potrafi  żonglować  dyskietkami,  to  i  jeszcze  swoimi  zmyślonymi  tekstami  -  Przenoszenia  tego  i  tamtego.  
  Najwyraźniej  nie  posiadł  jeszcze  umiejętności  z  żonglowaniem  magnetofonami  i  kasetami.  Nie  może  też  pojąć  że  oryginalny  Commodore  64  był  tylko  z  magnetofonem.  

Pozdro!!