Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czy TDC upala SID ?  (Przeczytany 2366 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wegi

• Level 7
Czy TDC upala SID ?
« dnia: 18 Marca 2019, 13:31 »
No właśnie czy TDC upaliło mi SID'a ? Zakupiłem TDC i włożyłem do C64 - po dwóch tygodniach SID zdechł. Wyglądało to tak: Najpierw włożyłem TDC i się trochę pobawiłem - z godzinkę, dwie. Wyłączyłem C64, następnym, razem włączyłem C64 za 2 tygodnie - SID już się nie odezwał...

Ja osobiście jestem daleki od wysnuwania oskarżeń w stylu "Kisiel upaliłeś mi SID'a !", niemniej jako przezorny gość wyciągnąłem TDC i przekazałem człowiekowi co SIDów ma w zapasie, od niego wysępiłem SID'a - chojny gość przysłał 3 sztuki - dziękuję !

No ale... jeżeli iść logiką prezentujących się jako najmądrzejszych guru HW tutaj - kisiel twierdzi, że sdbox upala PLA - skoro po włożeniu sdboxa zjarało się PLA w C64, to powielając jego logikę - po włożeniu TDC upalił mi się SID...

Pod rozwagę.

PS

Kisiel pytasz o moją sklerozę, że teraz dopiero o tym piszę - OK - TDC poszło do KB777 na pewno potwierdzi.
Możesz popatrzeć na daty i poszukać tutaj wątków kiedy poszukiwałem SID'a, czy nie było to w okresie krótko po zakupie TDC
Ja po prostu nie miałem pewności czy to wina TDC i nie chciałem robić syfu na twój mod - "sdbox upala PLA" - <=> "Kisiel upala SID'y"
Nie wyciągam tego dla złośliwego hejtu, bardziej mnie ciekawi jak zareagujesz gdy chodzi o twój produkt a nie ola - no bo olo to przecież na "pewno jarał PLA"

Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline hobocti77x

• Level 5
Re: Czy TDC upala SID ?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Marca 2019, 18:29 »
Mozesz napisac jakich elementow uzyl ?

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Marca 2019, 19:04 »
Oj to lata temu było KB będzie wiedział jak to jeszcze ma.

Chyba było tam CPLD - to była taka maszynka co pozwalała przetaktowywać C64 do 2 albo 4 MHZ przełącznikiem na pewno, nie pamiętam czy $d030 też - mówię miałem to krótko i pozbyłem się tego hot stuff'u.
Nie pamiętam dokładnie chyba nawet kisielowi jak był funfel zrobiłem bydlęce wektory co się przełączały, a na pewno dawałem mu sources mute vectors z I love the cube.
$01 chyba na 4 MHZ przestawała przyjmować wpisy nie wszystko się dało oglądać jeżeli demo się bankowało przez $01

Dziś mnie zastanowiła jedna rzecz - statystyka zabijająca kisiela:

Kisiel zeznał że sprzedał tego mniej jak 10
Dioda jak zeznawał miał numer 1xx - czyli powyżej sto.

U ola wiemy o spalonym PLA w ilości 1szt - na 100+
U kisiela wiemy o dwóch zjaranych SID'ach kiedy TDC było w C64 przy <10 egzemplarzy

Wychodzi "skuteczność" kisiela ponad 20x "mocniejsza" jak u ola - do dziś o tym nie myślałem, ale to mnie naprawdę zaskoczyło.

Wiemy że stare PLA padały jak muchy i że SIDy też nie grzeszyły trwałością, może zwykły pech, ale statystyka jest zaskakująca.

Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca 2019, 10:23 »
Podbijam bo skleroza przypomniała mi że SKULL chyba nie dostał TDC z oberwaną nóżką 28 od SID'a.
Dzięki Fejkuś za promocję dawno zapomnianego produktu, mam nadzieję że chociaż oluśbrothers wierzą że tak ważną informację kisiłeś od 2009 roku i akurat na koniec działalności forum wróciła pamięć.

Tak więc na sprzedaż , na priv.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marca 2019, 11:06 »
Jesli uklad przeznaczony do gora 2 MHz (i to przy zastosowaniu chlodzenia)  katuje sie 4 MHz to czemu sie dziwic ?
Toz to nie trzeba byc "goru elektroniki" , wystarczy logicznie myslec aby  wyliczyc ze wydziela sie lekko 400 proc. wiecej ciepla.

Offline pomidorow

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Marca 2019, 14:02 »
To by predzej Vic padał a nie Sid.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Marca 2019, 14:11 »
Jakby vic byl przetaktowany to czy przy 2mhz bylby obraz? W c128 nie ma obrazu na 2mhz a w c64+tdc jest, taki hint...

Temat natomiast powinien wyjsc od tego, ze w sdbox uzywa olo dotclock mimo ze bialy czlowiek blisko 40 lat temu uzywal do logiki cartridge zegara cpu.

Jesli wegi dowiodl, ze nie moze to jednak zepsuc pla, to fajnie. Ja tego co napisal nie analizowalem dokladnie wiec nie moge byc sedzia. A jakbym nie pytal o zrodla i bezkrytycznie lykal to, co niektorzy tutaj pisza, to madrzejszy bym na pewno nie byl.

Ostatecznie tamten c64 mogl sie zepsuc ze starosci.

Szkoda wszak ze tdc zostalo tylko do szuflady.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Marca 2019, 14:26 »
To by predzej Vic padał a nie Sid.
Dlaczego tak myslisz ? Mozesz uzasadnic ?

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2019, 15:00 »
Najwidoczniej SID nie wytrzymywał overclockingu.

Lista kupców nie wykazuje na ich aktywność, SIDy się zjarały tym co się bawili w "owakloking".

Tak raf głupiego udajesz, że nie doczytałeś, nie sprawdzałeś, nie analizowałeś, za to byłeś pierwszy do wspierania kisiela z hejtem że olobox upala PLA, to krótkie logiczne info do ciebie:

NAWET GDYBY OLO ZA SZYBKO PRÓBOWAŁ ODCZYTYWAĆ DANE POSŁUGUJĄC SIĘ DOTCLOCKIEM, WSZYSTKO CO MOGŁO BYĆ ZŁE, TO ZATRZASKIWANIE BŁĘDNYCH, NIEPOUSTAWIANYCH DANYCH Z LINII DATA DO ZATRZASKU - PROSTE ?

Jak widać nie robił tego źle, bo sdboxy działają i się bankują prawidłowo, więc kolejną waszą wysnutą z palca teorię spiskową można włożyć do śmietnika. I całe wasze pięcioletnie brednie i hejt na cały internet że sdbox ma wadę konstrukcyjną i uszkadza stare PLA.

Gdybym był kisielem - tak samo od 5 lat darłbym gębę i głosił prawdę objawioną, że genialny kisiel pali SID-y, skoro nie mam takiej pewności to raczyłem o tym wspomnieć, że tak się stało, w czym genialny kisiel upatruje fejkowanie.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marca 2019, 17:51 »
Jakby vic byl przetaktowany to czy przy 2mhz bylby obraz? W c128 nie ma obrazu na 2mhz a w c64+tdc jest, taki hint...

Temat natomiast powinien wyjsc od tego, ze w sdbox uzywa olo dotclock mimo ze bialy czlowiek blisko 40 lat temu uzywal do logiki cartridge zegara cpu.

Jesli wegi dowiodl, ze nie moze to jednak zepsuc pla, to fajnie.

Wegi nie dowiódł, bo to ja zakwestionowałem teorie Kisiela. Byl o tym wątek, schemat skądś tu się pojawił, nie wiadomo jak dotclock jest wykorzystany.

Sdbox nie jest jedynym kartem, który dotclocka używa. A 1541u i Easyflash i coś tam jeszcze (na telefonie w pociagu nie za wygodnie się szuka) nawet większych częstotliwości używają do tego, do czego zakładam, że Olo użył u siebie. Ale to tylko założenie.

Sdboxa gościu nie chciał mi sprzedać używanego a kabzy Olowi nie mam zamiaru nabijać kupując nowego tylko po to, żeby wrzucić na oscyloskop. Ale TDC może kiedyś sprawdzę. Może. Mam ciekawsze zajęcia.

To, że 40 lat karty w większości przypadków działały, nie oznacza że problemów nie ma (hint: SX64). I te kombinacje typu kondensatory na liniach...

Jak mi ktoś "podaruje" Sdboxa i na Patreonie się uzbiera wystarczająco, żebym nie chciał tego czasu spędzić na czesaniu funciszy (póki kurs dobry) to i jedno i drugie ustrojstwo mogę przelecieć. Jak monetyzacja to monetyzacja.
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Marca 2019, 09:49 »

Jesli wegi dowiodl, ze nie moze to jednak zepsuc pla, to fajnie. Ja tego co napisal nie analizowalem dokladnie wiec nie moge byc sedzia. A jakbym nie pytal o zrodla i bezkrytycznie lykal to, co niektorzy tutaj pisza, to madrzejszy bym na pewno nie byl.

Ostatecznie tamten c64 mogl sie zepsuc ze starosci.

Szkoda wszak ze tdc zostalo tylko do szuflady.
Ani SID ani VIC nie jest przetaktowany, przetaktowany SID inaczej gra ale ze znafcami forumowymi trudno dyskutować więc tak 4Mhz SID nie działa 2Mhz działa ale dzwięki są x2 wyższe.
Fejkuś jakby miał TDC to by wiedział że przetaktowany jest CIA i to on może się upalić :P hahaha  Tak się nie robi fejków ssaku parówkowy.

Dzięki Fejkuś za podbicie mi sprzedaży, nie spodziewałem się takiego zainteresowania na prv i FB.  Co do części pytań na zdjęciu nie widać UK1541.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2019, 09:52 wysłana przez Kisiel »

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline qus

• Level 3
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marca 2019, 10:07 »
Wprawdzie nie rozumiem co Kisiel na wiki napisał po angielsku, ale skrawki brzmiały ciekawie. Czy to by zadziałało z Reloaded 2?
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2019, 10:10 wysłana przez qus »

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Marca 2019, 10:11 »
to było podniesione na lemon64, poprostu reloaded to skok na kasę, mogli dołożyć 2/4Mhz w standardzie.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Marca 2019, 10:13 »
Czyli jednak nie upala ? Przypomniałeś sobie że nie może ?
A jaka jest twoja wiarygodność ? Taka jak z hejtem na olobox ?

To chyba dobrze że nie byłem takim debilem jak kisiel i nie darłem wszędzie mordy że sdbox upala PLA - bo wszystko było wyssaną pierdołą  przez kisiela z jego  oszczerczego łba :)

Pięcioletnie hejty guru kisiela okazały się OSZCZERSTWEM.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Marca 2019, 10:39 »
Podkreślam jeszcze raz, różnicę:  to że upala dowiedziałem się od użytkowników którym bynajmniej nie było do śmiechu i po tym i tylko po tym zajrzałem do schematu xilinx'a jaki olobrat wrzucił w net.
Ty robisz zupełnie inaczej, nie masz a gadasz no i taki fuks że bredniami plujesz od roku a o tym fakcie przypomniało się tylko tobie na koniec tego forum.

ROBISZ Z KURWY LOGIKĘ .. że tak dzbanie przytoczę język który określa takiego ssaka parówkowego :)