Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Szukam kogoś C64 + stacją dysków z okolic Zielonej Góry / Nowej Soli  (Przeczytany 2949 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rime

• Level 1
  • *
Re: Szukam kogoś C64 + stacją dysków z okolic Zielonej Góry / Nowej Soli
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Lutego 2019, 22:32 »
2) Zarówno w komputerze jak i stacji. Jest to najlepsze rozwiązanie ponieważ przyspiesza również późniejsze ładowanie np. gdy gra podczas rozgrywki musi doładować kolejny poziom z dyskietki.
3) Jeżeli nie chcesz narażać swojego budżetu, to Pi1541 jest najbardziej ekonomiczne a jest to praktycznie emulacja stacji 1:1. Jedyną godną (ale finansowo ok. 3-4x droższą) alternatywą jest kartridż Ultimate-II+. Można też poczuć wiatr we włosach i używać fizycznej stacji a dyskietki zapisywać po podłączeniu jej do PC, najlepiej za pomocą XUM1541.
4) Pliki T64 mają zapisany program w formacie PRG, możesz go wyodrębnić np. programem DirMaster. Plik PRG możesz zapisać na dyskietkę/skopiować na kartę SD dla SD2IEC, Pi1541 i bez problemu załadować w komputerze. W DirMaster możesz też stworzyć obraz dyskietki D64 z grą.

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lutego 2019, 22:46 »
Jak korzystasz z total commandera to jest też plugin umożliwiający eksplorację d64, t64 

Offline lopezpb

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Lutego 2019, 06:58 »
Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)

Offline MikeCios

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Lutego 2019, 11:29 »
Widzę że poznawanie C64 idzie Ci ekspresowo ;) Masz sporo do odkrycia głównie z demosceny i tych niesamowitych rzeczy które koderzy wyczyniaja ;) Jak dla mnie malina (pomimo że jeszcze nie mam) to najfajniejszy wybór obok fizycznej 1541.
Jak narazie mam ten "wiatr we włosach" (póki je jeszcze mam) z trzema stacjami 1541II i xu1541 który akuratbu mnie spisuje się rewelacyjnie :) Super że pi1541 jest przelotowe ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2019, 11:32 wysłana przez MikeCios »

Offline lopezpb

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Lutego 2019, 11:36 »
No jakoś idzie, doświadczenie z innych retro komputerów procentuje ;)

moje pi1541 nie jest przelotowe;) ale i tak będę musiał raczej zainwestować przynajmniej w PCB, albo gotowca, bo moje rozwiązanie jest w sumie mocno amatorskie i zrobione na szybko.

Jak na razie bawię się gierkami i oglądałem kilka demek.

Offline MikeCios

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Lutego 2019, 11:39 »
Twoje moze nie jest ale i tak ekstra ze sam zrobiles ;) Zawsze mozesz je podpiąć jako drugie urzadzenie pod stacje i pewnie tak zrobiłeś ;)

Offline qus

• Level 3
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lutego 2019, 13:49 »
Znalazłem już dawno - Ultimate II+. Sd2iec poszło do ludzi bez żalu. Widziałem też uk1541 i pi1541. Sd2iec nie ma startu do żadnego z tych urządzeń. Jestem zaskoczony, że nie znasz ich, skoro twierdzisz, że sd2iec jest najlepsze. Jesteś na forum nie od dziś i nie od wczoraj. Produkujesz? Lobbujesz?

Doskonały emulator jednej z najgorszych stracji dysków w historii ludzkości nadal będzie tylko... jedną z najchujowszych stacji dysków w historii ludzkości (nie ujmując rzecz jasna niczego Kisielowi i twórcom Pu1541). Jakby C64 pierwotnie czytał z taśmy dziurkowanej, to jej emulator też byłby lepszy od SD2IEC? Bzdury piszesz. Żadna komodorowska stacja dysków nie ma podejścia do najprostszego ieca.

I tak, mam Pi1541 jako ZŁO KONIECZNE.

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Lutego 2019, 17:43 »
Spoko loko, bzdury piszę. Niech ci będzie sd2iec jest zajebiste i nic mu nie dorówna  ;D

Wskaż fragment gdzie coś napisałem, że sd2iec jest najgorszym shitem. Ma swoje wady i zalety, ale w mojej ocenie jest daleko z tyłu za tymi trzema rozwiązaniami.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2019, 17:47 wysłana przez misiek2 »

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Lutego 2019, 10:55 »
Jakby C64 pierwotnie czytał z taśmy dziurkowanej

Skoro już doszliśmy do takiego archeo... i jako że właśnie bawię się w robienie edytora na C64 do dziurkowania tekstów na taśmie,  chciałbym zauważyć, że najbardziej archaicznymi nośnikami danych w kompach C=, poza kasetami, były dyskietki 8 calowe.

Ale tak teoretycznie, czytnik+perforator do PETa jestem w stanie sobie wyobrazić, tylko że żadnej przewagi nad kasetą to by nie miało. Odczyt rzędu setek bajtów na sekundę, OK. Ale zapis rzędu kilkudziesięciu, słabo trochę.
-profil nieaktywny-

Offline qus

• Level 3
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Lutego 2019, 12:19 »
Zapis? Prawdziwy twardziel dziurkuje szydełkiem na taśmie kod w assemblerze, prosto z głowy!

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Lutego 2019, 14:24 »
Zapis? Prawdziwy twardziel dziurkuje szydełkiem na taśmie kod w assemblerze, prosto z głowy!

Takie rzeczy to robiliśmy w Zajączku (technikum) w pierwszej połowie lat dziewięćdziesiątych.
-profil nieaktywny-

Offline doman

• Level 3
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Lutego 2019, 17:11 »
Ale tak teoretycznie, czytnik+perforator do PETa jestem w stanie sobie wyobrazić, tylko że żadnej przewagi nad kasetą to by nie miało. Odczyt rzędu setek bajtów na sekundę, OK. Ale zapis rzędu kilkudziesięciu, słabo trochę.
Ale widzisz. Są parametry techniczne z jednej strony, ale też dla zwykłego użytkownika istotny czynnik, to kompatybilność z istniejąca bazą softu.

Assembler jest dla miękkich fajek. Twardziele myślą opcode'ami i linkują w pamięci.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Lutego 2019, 18:53 »
Dobry oftop ;)
Poznalem w zyciu kilka osob, ktore byly w stanie programowac hex-opcodami z glowy (tj pisac hexy w pamiec bezposrednio, bez mnemonikow). Nie wiem czy podziwiac, czy wariaci ;)

PS. Oplacalo sie samemu rzezbic to pi1541 w najprymitywniejszej wersji?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline lopezpb

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Lutego 2019, 20:58 »
Czy się opłacało?

Gdybym nie przejrzał forum to nawet bym nie wiedział, że takie cuda do 64 są, a samo składanie pi1541 to ok godzinka zabawy, części były w domu oprócz konwertera napięć za 3zł, a przynajmniej wiem, że C64 działa i warto teraz w niego inwestować :)

Ponieważ już wiem, że warto i sporo mnie ominęło  8), pooglądałem trochę YouTub'a i muszę przemyśleć, czy kupić drugą malinkę + normalnie poskładane pi1541 czy zainwestować w sd-box'a lub gangcarta.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Lutego 2019, 23:40 »
na sd2iec nie da sie uruchomic tego, co na wszystkich pelnych emulatorach, takich jak pi1541, uk1541 czy 1541 ultimate, wiec jesli zamierzasz tylko grac to sd2iec (lub klony - sdbox czy gangacart) wystarcza ale do demosceny i czesci gier to nie da rady.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"