Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Szukam kogoś C64 + stacją dysków z okolic Zielonej Góry / Nowej Soli  (Przeczytany 2956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lopezpb

• Level 1
  • *
Cześć,

Od dłuższego czasu leżało u mnie w szafie C64 bez akcesoriów, zakupione przypadkiem, jedynie sprawdziłem, że pokazuje się obraz, sprawdziłem klawiaturę i w sumie to wszystko co mogłem z nim zrobić. A ponieważ nigdy z czasach młodości nie miałem styczności z C64 więc za bardzo też nie miałem retro ciśnienia akurat na ten sprzęt. (Mam nadzieję, że nie dostanę Bana za ten moment szczerości).

Jednak ostatnio, postanowiłem sprawdzić co tak naprawdę potrafi C64, postanowiłem wyczyścić komputer oraz dokupić stację i trochę dyskietek.

Kupiłem więc stację 1541-II + kabelek serial, zrobiłem  przejściówkę do zasilacza od stacji SF-314 (Atari ST). Dodatkowo wylicytowałem kilkanaście dyskietek z programami i grami na C64 (tutaj nie pasowały mi co prawda opisy gier na dyskietkach - Robbo, Robbo II etc... bardziej kojarzę z komputerów Atari no ale gość twierdził, że do C64 wiec spoko), kupiłem aby mieć na czy sprawdzić sprzęt.

Po podłączeniu wszystkiego, zrobiłem:

LOAD"$",8

i dostaję komunikat "File not FOUND" i tak ze wszystkimi dyskietkami, które kupiłem niby do C64. Myślę kurcze chyba stacja walnięta, ale coś mnie tknęło i sprawdziłem dyskietki w stacji 1050 z Małego Atari, oczywiście działają..... :o

I tutaj po przydługim wstępnie prośba do kogoś okolić Zielonej Góry / Nowej Soli czy był by ktoś tak miły i zechciał mi nagrać coś (gry,dema) na moje dyskietki aby sprawdzić czy w ogóle mój sprzęt jest sprawny i warto w niego dalej inwestować np. w SD2IEC?

Offline misiek2

• Level 4
Z pewnością w SD2IEC nie warto inwestować chyba że max. 100 zł. Są dużo lepsze zabawki za niewiele większe pieniądze.

Offline lopezpb

• Level 1
  • *
Na razie muszę sprawdzić czy w ogóle komputer i stacja są sprawne w 100%, bo bez softu nie mam jak sprawdzić dźwięku etc.
Jak okaże się, że działa to wówczas będę szukał czegoś na kartę SD, chociaż osobiście preferuję granie jak za dawnych lat bezpośrednio z dyskietek, ale czasy są jakie są :)

Offline nameless

• Level 4
hmmm carta zadnego nie masz do tego ?
spróbuj sformatować dyskietkę i odczyatac katalog

https://www.youtube.com/watch?v=dHJco6B0PdE

Offline misiek2

• Level 4
Formatowałem sobie ostatnio kilka dyskietek tą komendą i ... nieco mnie zastanowiło nap......anie na początku formatowania każdej dyskietki. Tu tez jest taki dźwięk. To jest norma? Zwykle formatowałem korzystając z final 3, jednakże już go nie mam.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Te stacje nie maja czujnikow optycznych polozenia granicznego glowicy i jest to zdaje sie jakas forma kalibracji, technicznie glowica uderza o mechaniczny ogranicznik, mozna to zoabczyc pod zdjeciu obudowy ;) podobnie stacja robi, gdy nie da sie jakiegos sektora odczytac, jest wyprowadzana do ogranicznika i nastepuje ponowna proba odczytu.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline qus

• Level 3
Nawet jeśli masz oryginalną stację, zdecydowanie polecam SD2IEC - nowoczesny, potężny storydź, wspierający współczesny system plików z podkatalogami i datestampami. No i wszystkie 10 milionów gier z C64 możesz mieć w jednym miejscu, a nie na stu tysiącach dyskietek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
tyle, ze trzeba byc przygotowanym na to, ze nie wszystko z sd2iec dziala ale jesli ktos chce tylko grac i na epwno nie bedzie puszczac demosceny to sd2iec styka a jak ktos chce fully features emu, to zapraszam do mnie po pi1541 ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline misiek2

• Level 4
Gry z czasem się znudzą i ... będzie poszukiwanie lepszych urządzeń. Lepiej od razu kupić choćby pi1541. Rpi z pi1541 można wykorzystać także do innych rzeczy. Sd2iec jest dobry do prg i jest co prawda trochę gier dyskowych, które z tym działa ..., ale demoscena leży.

Offline qus

• Level 3
Daj znać, jeśli znajdziesz lepsze urządzenie. Też się w nie chętnie zaopatrzę :D

Offline misiek2

• Level 4
Re: Szukam kogoś C64 + stacją dysków z okolic Zielonej Góry / Nowej Soli
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2019, 18:54 »
Znalazłem już dawno - Ultimate II+. Sd2iec poszło do ludzi bez żalu. Widziałem też uk1541 i pi1541. Sd2iec nie ma startu do żadnego z tych urządzeń. Jestem zaskoczony, że nie znasz ich, skoro twierdzisz, że sd2iec jest najlepsze. Jesteś na forum nie od dziś i nie od wczoraj. Produkujesz? Lobbujesz?
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2019, 18:59 wysłana przez misiek2 »

Offline lopezpb

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2019, 20:37 »
Niestety nie mam, żadnego carta, sformatowałem jedną dyskietkę, zapisałem i odczytałem na niej program w Basicu, więc stację chyba będzie sprawna, o ile ktoś nie bawił się w ustawianie głowicy :)

Dzisiaj miałem trochę wolnego czasu i zrobiłem sobie na szybko bardzo, bardzo amatorską wersję pi1541

więc wiem już, że komputerek działa i jest sprawny, pograłem troszkę i muszę powiedzieć, że daje rade :)

Więc w sumie temat już nieaktualny, ale jak już go założyłem to może zapytam:

1) jak przegrać z pi1541 na 1541-ii - jakiś zamiennik x-copy z amigi czy pod Basic jakąś komendą ?
2) czytam coś o Jiffidos, że przyśpiesza znacznie wgrywanie, jak rozumiem to trzeba wymienić kość w komputerze? czy w stacji też?
3) no i widzę, że pi1541 jest bardziej polecane, niestety musiał bym do tego kupić nową malinkę bo tą co mam używam do kodi, czy lepiej zainwestować w jakiegoś catra z sd?
4) czy jest opcja skonwertowania gry z formatu T64 do D64? (chodzi mi konkretnie o grę Robbo, bo tylko T64 udało mi się znaleźć)
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2019, 20:40 wysłana przez lopezpb »

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2019, 22:21 »
Robbo (d64)
https://csdb.dk/release/?id=76327
Jest w csdb. Zastrzegam, że nie uruchamiałem. Na c64 robbo rózni się od tego z atari.

Jiffydos musi być w c64 i w stacji 1541. Trochę zabawy, bo w c64 trzeba wylutować rom. Najlepiej zrobić podstawkę. Rom najlepiej mieć z przełącznikiem (oryginalny  / jiffydos). Część softu nie lubi jiffydos. Należy dodać, że jiffydos nie jest darmowy i trzeba kupić u źródła albo kupić licencję i zaprogramować we własnym zakresie. 

Trzeba kupić do c64 i drugi do 1541 (inny wsad). W stacji 1541 rom jest w podstawce.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2019, 22:27 wysłana przez misiek2 »

Offline wojtek9989

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lutego 2019, 22:23 »
Ten Program ogarnie problem z T64 :

http://style64.org/dirmaster

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7