Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Jak skończyć ze sceną komputerową?  (Przeczytany 1759 razy)

Offline Buddha

• Level 4
Jak skończyć ze sceną komputerową?
« dnia: 11 Grudnia 2018, 03:23 »
Podwójna osobowość i podwójne życie na tzw. scenie komputerowej dostarcza wielu emocji i doświadczeń w twórczości każdego artysty. Życie artysty na tzw. scenie komputerowej stanowi złożony zespół objawów, które sprawiają, iż człowiek nimi dotknięty czuje się nieszczęśliwy, a osoby z nim obcujące często odczuwają frustracje, złość, poczucie bezsilności, nie potrafią zrozumieć co się dzieje i nie wiedzą jak się zachowywać, aby pewnych reakcji uniknąć. Nie pozostaje wiele z dawnej działalności na scenie komputerowej, oprócz snów, marzeń bycia na szczycie na tzw. chartsach. Życie większości ludzi ze sceny C64 jest zazwyczaj chaotyczne, nieuporządkowane, pełne ryzykownych zachowań i sytuacji, niestabilnych i przelotnych związków, znajomości, burzliwych zmian nastrojów i emocji. W większości próbują to udowodnić ludzie, którzy są na scenie ponad 20 lat, nikt nie jest w stanie zrozumieć, ile potrzeba było kiedyś energii i zdyscyplinowania, w sensie ograniczeń, aby stworzyć komputerowe dzieło artystyczne. Jako, iż każda osoba z tzw. sceny komputerowej jest inna, każda przeżywa i zachowuje się w indywidualny sposób. Można jednak wyróżnić pewne obszary i powtarzające się trudności wspólne dla tej grupy osób przeżywających podobne zaburzenia.  Powinniśmy wspólnie pomagać artystom sceny komputerowej, którzy często nie potrafią sobie poradzić z intensywnymi emocjami, które się w nich „kłębią”. Zazwyczaj silnie odczuwają gniew, złość, wściekłość, nienawiść. Nie posiadają one jednak umiejętności adekwatnego i konstruktywnego radzenia sobie z nimi. Nie wiemy, w jaki sposób inaczej się z nimi uporać niż może poprzez natychmiastowe odreagowanie i czy to jest powód, dla którego musimy kończyć ze sceną komputerową, jak ja? :/

Offline cacodemon

• Level 5
Re: Jak skończyć ze sceną komputerową?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudnia 2018, 07:25 »
Założyć videłobloga na youtubach,  rozciągnąć temat na jak największą ilość odcinków i w każdym żebrząc o "donejty".

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Grudnia 2018, 10:33 »
Moze dlatego dla wielu po latach scena to tylko wtk soplica albo lodka bols?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudnia 2018, 18:06 »
Założyć videłobloga na youtubach,  rozciągnąć temat na jak największą ilość odcinków i w każdym żebrząc o "donejty".

To przykre co napisałeś, o ile to jest prawda, że ludzie z dawnej sceny (lata 90-te) to teraz menele i żebracy :(

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudnia 2018, 18:16 »
Kazdy czlowiek toczy swoj glaz, mysle ze przekrojowo jest wieksza roznorodnosc. Malo sceny w scenie w kazdym razie, gdzie ten friendship, support, zajawka na kreatywnosc... wyczekiwanie kolejnego demoparty...
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudnia 2018, 18:36 »
Moze dlatego dla wielu po latach scena to tylko wtk soplica albo lodka bols?

Rzeczywiście coś w tym jest bo zamiast tworzyć kod, grafikę, czy muzykę w każdej wolnej chwili (jak w latach 90-tych) to się teraz pije wódkę, lub przelewa swoje pomysły na nową produkcję często tylko w postaci tekstów na forach. Wiadomo, że teraz inne czasy bo np. ja w latach 90-tych miałem tylko Commodore 64 i najpierw z magnetofonem, a po kilku miesiącach już ze stacją 1541. Pamiętam, że wracając ze szkoły odpalałem Commodore 64 i tworzyłem bo nic innego nie miałem. W tych czasach już klimaty PC, MAC ogólnie dostępne i ludzie próbują swoich sił w profesjonalnej twórczości. W latach 90-tych kolega miał PC-ta, zdaje się chyba 386 to się okazywało, że C64 był chyba lepszy od tak drogiego sprzętu w tamtych czasach. Ja tak trzy miesiące pracuje i później tracąc tygodniowo te tysiąc złotych z groszem mogę sobie siedzieć w domu kilka miesięcy i nic nie robić, oprócz np. picia wódki i to znaczy, że jestem żebrakiem i menelem? :/

Offline zijacek

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudnia 2018, 14:12 »
C64 lepszy od PC 386? Na tym sprzęcie śmigał DOOM, więc polemizowałbym z tą opinią.

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudnia 2018, 07:57 »
Na 386 SX nie mógł śmigać, ale na 386DX już dało się grać w średnim oknie.

http://youtu.be/qQEHHc1q06c

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudnia 2018, 08:25 »
C64 lepszy od PC 386? Na tym sprzęcie śmigał DOOM, więc polemizowałbym z tą opinią.

Na tym sprzęcie śmigał Orcad, Autotrax, P-Cad czy inne Padsy wczesne (w jednej z firm widziałem Zukkenowego Cadstara na dyskietce 5.25). Abela używałem na 286.
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Grudnia 2018, 09:09 »

Jezli sugerujesz zegar to ponizej 25mhz bylo krucho ale jesli sugerujesz koprocesor... To doom go nie uzywa.

Offline endriu1181

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Grudnia 2018, 18:09 »

Mi na 386DX (od AMD, taktowany 40 MHz a Intela tylko 33 MHz) Doom nie działał bo potrzebował koprocesora a na mojej płycie głównej go nie było.

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Grudnia 2018, 22:23 »
No było "kino" w tamtych czasach z PC-tami. Ja pamiętam w 1996 roku pojechałem z jednym takim koderem na zlot PC-towców i Amigowców to mieliśmy na pokładzie Amigę 1200 z procesorem 30 MHZ i koprocesorem. Zrobiliśmy demo i ten kolega co z nim byłem zakodował to demo w Assemblerze, a ja zrobiłem muzykę 4 channel. Niestety demo nie odpaliło bo coś tam było nie halo, ale na tej naszej A1200 demo szło bez problemu :/ Z nudów zaczęliśmy rozmowę z PC-towcami i ich wychwalanie PC-ta to nie zapomnę ich zdziwionych min, jak odpaliliśmy na A1200 emulator PC-ta i odpaliliśmy demo PC-towskie, które rzeczywiście było trochę slide show, ale zobaczyć realtime pongi na 30-tce pod emulatorem PC-ta w tamtych czasach. Na PC-ta wtedy chyba to nie było jeszcze możliwe, aby chociaż odpalić demo pod emulator A1200 na PC

Offline Diverse

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Grudnia 2018, 06:38 »
Rzeczywiście coś w tym jest bo zamiast tworzyć kod, grafikę, czy muzykę w każdej wolnej chwili (jak w latach 90-tych) to się teraz pije wódkę,

Myslisz, ze kiedys bylo inaczej? ;-)
Pamietam jak chyba w 1995 wyrzucili nas z party w Poznaniu (w eskorcie policji) bo chlopcy z Elysium sobie urzadzili popijawe i Jetboy (kawal chlopa) rozwalil pianino.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Grudnia 2018, 09:03 »
Kabaret był jak Policjant do nas na końcu peletonu mówi "na dworzec to w przeciwnym kierunku" ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Grudnia 2018, 09:24 »
Ja niestety nie wiem jak bylo bo w 1995 dostalem pierwszego c64 ale niektore osoby mowily mi, ze wowczas scena to byla jednak demoscena a nie alkoscena, klamali?