Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: NL reality show  (Przeczytany 1117 razy)

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
NL reality show
« dnia: 18 Lipca 2018, 22:51 »
Stary dobry Buddha wraca! WooHoo!
A soboteczek wieczór już niedługo....;)

Offline Buddha

• Level 4
Re: NL reality show
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipca 2018, 01:34 »

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipca 2018, 02:12 »
Z 50-60 osób które w Underground się bawią w lokum na 600 osób wygląda smutno.

600-set osób to za spory tłum ludzi ... 60 osób to chyba już jest za dużo ludzi, bo potrzeba więcej organizacji, a my chcemy się skoncentrować na dobrej zabawie :)

Może Budda zorganizowałbyś jakieś lokum po klubach które znasz o mniejszej powierzchni ?

Coś się ogarnie, może miasto Rzeszów ?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lipca 2018, 02:39 »
to byłem ja, nienawidzący homosiów patriota nadający z raju LGBT...
Stary dobry Buddha wraca! WooHoo!
A soboteczek wieczór już niedługo....;)

Ciekawe czy nabijanie się z osób niepełnosprawnych Tobie się znudzi.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lipca 2018, 11:14 »

a Tobie podważanie pełnosprawności i normalności u ok. 10% populacji ludzkiej.
No chyba że uważasz się za mądrzejszego od WHO i osiągnięć wiedzy medycznej.
EOT.

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lipca 2018, 13:11 »
[/quote]
Ciekawe kto jest w pełni sprawny np. po wypiciu 0,75 wódki, jak to bywało w moim przypadku :D

Gdzieś około grudnia 2018 planuję zjechać do Polski, do Rzeszowa, bo tam będę robił różne kursy, certyfikaty, odnośnie maszyn numerycznych CNC. Niby co to za maszyny, ktoś mi powie, ale fajnie się przytula 15 euro na rękę za godzinę pracy w tym zawodzie + mieszkanie i auto służbowe. Zaproponowałem Rzeszów, będę tam na miejscu i mogę coś ogarnąć np. lokal wynająć i zrobić fajną imprezkę C64... A wódkę piję, bo zwykły facet jestem, jak większość chyba sceny C64 :)
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2018, 13:23 wysłana przez Buddha »

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lipca 2018, 13:33 »
Jak na razie to zaczynam swoją przygodę w NL, więc pozdrawiam wszystkich, którzy też tutaj mieszkają, pracują. No i może się okazać, że SP10 to tym razem będzie strzał w 10-tkę :)
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2018, 13:38 wysłana przez Buddha »

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lipca 2018, 14:13 »
ale fajnie się przytula 15 euro na rękę za godzinę pracy w tym zawodzie + mieszkanie i auto służbowe

A zwykły uchodźca/imigrant w magazynie w NL dostaje 10 euro na rękę a 70% kosztów wynajmu mieszkania zwróci mu Państwo :) (o ile ma łeb na karku i znajdzie na własną rękę mieszkanie a nie wegetuje w barakach agencji jak większość naszych rodaków co lubią za bardzo do flaszki zaglądać).
I nie przepracuje się. Ogólnie nie wiem czy wogóle się zapoznałeś z systemem podatkowo-socjalnym w NL, ale tutaj niezbyt się opłaca ebać ponad 36-40 h tygodniowo. Jeżeli ktoś pracuje dłużej - podatki zżerą mu sporo większą część przychodu z 'nadgodzin' i jeszcze straci prawo na bogate dodatki socjalne bo wpadnie do 2-ego, wyższego progu podatkowego. Komuna, Panie, komuna :) Podstawowa stawka PIT to 37%.
ps. domyślam się że masz/będziesz miał umowę przez agencję pośrednictwa pracy. Ci za Ciebie dostaną drugie 15 euro od pracodawcy NL.
No chyba że masz kontrakt polski i pracujesz w delegacji na pl warunkach z A1 itp. Tam można pokombinować z godzinami itp.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2018, 14:18 wysłana przez SUDi »

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lipca 2018, 14:53 »
coś widziałem przedtem ofertę A1 na pl warunkach, ale nie wiedziałem co to jest, więc dzięki za info. mieszkam z kobietą w kawalerce za 200 euro tygodniowo i warunki są całkiem niezłe. Rzeczywiście przez agencje i mam sporo nadgodzin i przelewy około 500-600 euro tygodniowo, więc też mi się zgadza, ale planuję później bezpośrednio przez firmę pracować na kontrakcie, tylko najpierw zrobię wszystkie papiery (kursy) itd.

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lipca 2018, 15:00 »
Rzeczywiście przez agencje i mam sporo nadgodzin i przelewy około 500-600 euro tygodniowo, więc też mi się zgadza

zgadzać się będzie i będzie wiedział ile naprawdę na rękę zarobisz jak zapłacisz roczny podatek dochodowy. Na razie agencja za Ciebie ewent. tylko odprowadza zaliczki na podatek.  Dużo zależy też ile ewent. zarobi Twoja kobieta i czy rozliczacie się wspólnie jako partnerzy fiskalni. Ponadto ważne jest czy będziesz już rezydentem podatkowym w NL czy ciągle w PL (mimo pracy w NL).
Lepiej sobie odkładaj z tego rezerwę bo możesz się potem dość zdziwić. Nie takie cuda wianki widuję b.często na forach i grupach ludzi z PL/CZ/SK w NL. Jeśli trafiłeś na gównianą pl agencję pracy (80% z nich) i zawierzysz rozliczenie swych podatków byle komu to nawet po kilku latach możesz dopłacać podatki. Z odsetkami to może być na opad szczęki.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lipca 2018, 16:25 »
Z A1 UE powyżej 183 dni delegacji musisz udowodnić, że masz żywotni interes w PL.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lipca 2018, 13:23 »
zgadzać się będzie i będzie wiedział ile naprawdę na rękę zarobisz jak zapłacisz roczny podatek dochodowy. Na razie agencja za Ciebie ewent. tylko odprowadza zaliczki na podatek.  Dużo zależy też ile ewent. zarobi Twoja kobieta i czy rozliczacie się wspólnie jako partnerzy fiskalni. Ponadto ważne jest czy będziesz już rezydentem podatkowym w NL czy ciągle w PL (mimo pracy w NL).
Lepiej sobie odkładaj z tego rezerwę bo możesz się potem dość zdziwić. Nie takie cuda wianki widuję b.często na forach i grupach ludzi z PL/CZ/SK w NL. Jeśli trafiłeś na gównianą pl agencję pracy (80% z nich) i zawierzysz rozliczenie swych podatków byle komu to nawet po kilku latach możesz dopłacać podatki. Z odsetkami to może być na opad szczęki.

Ja pracuje 7 dni w tygodniu na dwie zmiany po 9 godzin dziennie, w tym godzina pauzy niepłatna, to jedynie weekendy wychodzą nadgodziny. Z tym się dowiem, bo to ciekawe, chociaż kolega, który ze mną pracuje przez tą samą agencję już ponad rok na pewno, to ostatnio się chwalił, że dostał 1700 euro zwrotu z podatku, więc chyba jest ok? Sudi wiesz chyba jak jest, bo ja jestem tu dopiero 3 miesiące i przyjechałem pierwszy raz do NL, więc agencja pomogła mi w różnych formalnościach np. wyrobić BSN (dawny sofi), coś było jeszcze nie tak z moim prawo jazdy, to też ogarneli. Hmmm chociaż szczerze mówiąc to nóż mi się w kieszeni otworzył, jak się dowiedziałem od mojego głównego przełożonego (holendra), że firma płaci agencji 40 euro netto za każdą godzinę mojej pracy, a ja dostaje z tego 15 euro :/ Z kobietą moją nic nas takiego nie łączy, może oprócz łóżka, to dlaczego mam się razem z nią rozliczać z podatku. Dla mnie to już jest cyrk i kino, kiedy patrzę jak ona pracuje tzn. po 8 godzin dziennie minus godzina pauzy, to wychodzi jej 35 godzin tygodniowo i takie przelewy po 320 euro, minus 100 euro się ze mną dokłada do wynajmu mieszkania :/ No ale jak robię wszystkie zakupy za swoją kasę, to ona coś zawsze zrobi, ugotuje w domu i tak się jakoś uzupełniamy :)
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2018, 13:33 wysłana przez Buddha »

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lipca 2018, 14:04 »
Ja pracuje 7 dni w tygodniu na dwie zmiany po 9 godzin dziennie, w tym godzina pauzy niepłatna, to jedynie weekendy wychodzą nadgodziny.

dopóki będziesz na wszystko patrzył z polskiej perspektywy dopóty nie ogarniesz tematu.
Masz sporo więcej nadgodzin bo standartowy (tzw. pełny etat) tydzień pracy w NL liczy mniej godzin pracy tygodniowo niż w PL czyli 32 h a nie 40 h.

to ostatnio się chwalił, że dostał 1700 euro zwrotu z podatku

to nie musiał być zwrot strikte PODATKU ale właśnie wypłata dodatku socjalnego czyli zwrot części obowiązkowej składki zdrowotnej (zorgtoeslag) lub wczesniej przeze mnie wspominany zwrot części kosztów wynajmu (huurtoeslag). To wszystko wypłaca tutaj U.Skarbowy BO GŁÓWNYM KRYTERIUM ICH PRZYZNANIA JEST PRZYCHÓD oraz m.in. dlatego bo cała służba zdrowotna jest prywatna. Mógł też dostać zwrot bo agencja mu za duże zaliczki na poczet podatku potrącała (np. zaczął rok z wielką ilością przepracowanych godzin, ale potem pracował mniej i suma sumarum rocznie wychodził standart). Tu bym musiał widzieć papiery żeby ocenić sytuację.

Z kobietą moją nic nas takiego nie łączy, może oprócz łóżka, to dlaczego mam się razem z nią rozliczać z podatku

wystarczy że mieszkacie razem. Tu masz link do hol.U.Skarbowego w tej sprawie, wrzuć do translatora.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/relatie/fiscaal_partnerschap/iemand_op_uw_adres_ingeschreven/iemand_op_uw_adres_ingeschreven

Ogólnie powiem tak. Jesteś w tym momencie zdany na łaskę i niełaskę solidności agencji pracy przez którą pracujesz. Jak mówiłem spora część z nich to amatorszczyzna. Zdany jesteś na profesjonalność i rzetelność ich biura rachunkowego które zajmuje się wszystkim. Oni zgłosili Cię na ubezpieczenie zdrowotne w prywatnej ubezpieczalni (nie mając możliwości wyboru w jakiej a tych jest tutaj kilkadziesiąt i różnią się m.in. pokryciem kosztów leczenia - najczęściej zgłaszają w najtańszej), zgłosili Cię na zaliczki podatku itd itd. Zazwyczaj robią wg jednego schematu. Potem wychodzą albo duże zwroty albo duże dopłaty. ogólnie tutejszy system podatkowo-socjalny jest dość skomplikowany. Do tego dochodzi przynależność podatkowa jako rezydent - czy NL czy PL (poczytaj o tzw. umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania - https://www.finanse.mf.gov.pl/abc-podatkow/umowy-miedzynarodowe/wykaz-umow-o-unikaniu-podwojnego-opodatkowania ). Tutaj wchodzi w grę wiele faktorów które wpływają na końcowe saldo zarobków.
Trochę się uśmiałem jak najpierw pisałeś że dostajesz tyle i tyle na rękę +MIESZKANIE (zabrzamiało jako gratis benefit od pracodawcy). Potem wspomniałeś że jednak płacisz 200 euro/tygodniowo za kawalerkę. To w sumie normalny czynsz. Jeżeli agencja zgłosiła Cię na huurtoeslag to może dostaniesz jakiś zwrot choć przy takim przychodzie wątpię. Tu masz kalkulator na stronie U.Skarbowego ile ewent. dostaniesz dodatków socjalnych: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2018, 14:10 wysłana przez SUDi »

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lipca 2018, 17:58 »
Dzięki jeszcze raz Sudi za info i linki :-)

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lipca 2018, 19:04 »
Nie ma za co.
Dość sporo swego czasu udzielałem się na forach i grupach PL/CZ/SK w NL. Poprzestałem bo ludziom i tak większości się moje adwajsy nie przydały.
Są 'zakładnikami' agencji, która robi co chce. Jedyne co mogli to ewent.prostować sprawy po kilku latach jak urzędy tu i tam się doszukały błędu w rozliczeniach. Wtedy nagle szukanie zewn.biura rachunkowego żeby ogarnęło temat. Tego przewija się naprawdę sporo na necie. Żal mi tych ludzi bo wykorzystuje się ich niewiedzę. Na dodatek z polskich grup całkowicie się wycofałem. Poziom rasizmu i xenofobii mnie przerósł.

ps. jeszcze chciałbym spytać o doprecyzowanie benefitu o którym wspomniałeś - auto służbowe.
Niech zgadnę - auto kolegi z pracy (ewent. z agencji), który kilku pracowników zawozi do pracy i odwozi do domu?
Bo dostać auto służbowe w NL w sensie takim jak się to nazywa w PL to nie słyszałem, żeby w pl agencjach taki rozmach mieli :)