Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: NL reality show  (Przeczytany 1115 razy)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: NL reality show
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Lipca 2018, 19:16 »
jak służbowe to kilometrówka ?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Lipca 2018, 21:08 »
no tak Sudi dali mi fiata pande + karta do tankowania i po drodze zabieram jeszcze dwóch kolegów do pracy. Mam w planach zjechać do polski zrobić papiery i znowu przez agencję wrócić do NL, to później jedynie się wykazać w pracy, aby mnie przyjęli przez firmę na kontrakt, bo jakoś inaczej tego nie widzę zrobić, aby od razu przez firmę, raczej chyba ciężko :/ Dobrze, że większość Holendrów zna angielski, to bez problemów się z nimi mogę dogadać :-)

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lipca 2018, 21:30 »
Większość Holendrów zna angielski?
Chyba każdy Holender zna angielski począwszy od 10 latka a skończywszy na 80 letniej staruszce.
Nie przesadzam. Spędziłem w Holandii sporo czasu na przełomie lat 80/90 (Waalwijk / Tilburg )
to oczywiście były inne czasy i inne podejście do Polaków (o wiele lepsze niż teraz ale z większym dystansem).

Holendrzy mówią świetnie po angielsku natomiast należy unikać używania języka niemieckiego. Na początku zacząłem
się popisywać biegłym niemieckim  (język niemiecki z powodów rodzinnych jest moim drugim językiem) i co ciekawe Holendrzy
bez problemu rozumieli co do nich mówiłem, ale odpowiadali po niderlandzku. Także od razu czułem jakąś dziwną niechęć.
Później mi wyjaśniono, że oni nienawidzą Niemców (było sporo powodów, m in. dlatego że wtedy Niemcy traktowali Holandię jak
młodszego brata, gdzie przyjeżdżali się najxbać, zrobić rozróbę, jeżdzili po drogach jak wariaci itd itp, także Holendrzy do tej pory
nie mogą im zapomnieć okupacji.
A przede wszystkim niemiecki jest podobny do holenderskiego w takim mniej więcej stopniu jak polski do rosyjskiego.
Kiedy Rosjanin mówi do Ciebie w Polsce po rosyjsku to Ty mu też odpowiadasz po polsku, nawet jeśli Cię uczyli tego języka w szkołach
przez 8 lat. :)

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Lipca 2018, 21:32 »
hmmmm "służbowe", skoro auto ma GPS i mogę jedynie jechać nim po pracy tylko na zakupy do sklepu. Za nawigację potrącili mi 150 euro kaucji :/

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Lipca 2018, 00:43 »
Większość Holendrów zna angielski?
Chyba każdy Holender zna angielski począwszy od 10 latka a skończywszy na 80 letniej staruszce.
Nie przesadzam.

True. Szkoła + wszystko w TV, kinach,DVD w originale z napisami holenderskimi. Nawet Shrek po angielsku w TV publicznej z napisami.
Jak na razie to tylko 1 czy 2 bajki pełnometrażowe dla najmłodszych widziałem z lektorem hol.

należy unikać używania języka niemieckiego.[...]
Później mi wyjaśniono, że oni nienawidzą Niemców (było sporo powodów, m in. dlatego że wtedy Niemcy traktowali Holandię jak
młodszego brata, gdzie przyjeżdżali się najxbać, zrobić rozróbę, jeżdzili po drogach jak wariaci itd itp, także Holendrzy do tej pory
nie mogą im zapomnieć okupacji.

stereotyp, słyszałem o nim jeszcze w PL ale na miejscu się nie sprawdził :)

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Lipca 2018, 00:59 »
Podałem informacje z pobytu w NL w 1990 roku.
Myślę że nie tylko w Polsce się wszystko zmieniło ale także gdzie indziej  :)

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Lipca 2018, 10:02 »
Ja już się dogadałem, więc Jeroen Tel i Buddha główni organizatorzy SP10 i oczywiście potrzeba jeszcze porozmawiać z Jammer/MSL :) Koncert przewidywany na sobotę na pewno, ale dokładną datę trzeba ustalić!
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2018, 10:10 wysłana przez Buddha »

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Lipca 2018, 10:24 »
A fe, tak z rana świętego dnia pić, nieładnie :P

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Lipca 2018, 15:44 »
Ja już się dogadałem, więc Jeroen Tel i Buddha główni organizatorzy SP10

A lokalizacja zapewne Venlo ?
-profil nieaktywny-

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Lipca 2018, 14:05 »
A lokalizacja zapewne Venlo ?

nie ma takiej miejscowości jak Wenlo.
Jest Wola, Wólka....pod Rzeszowem oczywiście ;)