Hejka,
Nie wiem, czy sie powtarzam ale w tym poscie wrzucilem mniej wiecej jak zrobic taki Cart :
http://c64power.com/forumng/index.php?topic=7899.msg104240#msg104240Zrobilem tez mniejsze (64kb) tak zeby byly na jedna lub dwie gry. Udalo mi sie tez bawiac sie w c64 studio poskladac opcje do wrzucenia swojego wlasnego logo przy starcie Carta; albo czekaj na klawisz albo troche czasu.
Mozna tez zmienic i rozszerzyc menu o dodatkowe rozklady np text po lewej albo po przwej a po lewej statyczny obrazek, lacznie z pseudo-screenshotem podswietlonego programu czy gry.
Generator menu tez rozszerzylem o mozliwosc wrzucenia tekstu w smooth-scroller na dole lub gorze ekranu i dorobilem opcje dorzucenia jakiegokoliek pliku SID, zeby gral sobie w tle, kiedy pokazane jest menu. Mozliwe jest tez podlozenie czcionki wlasnej, lub wyjetej z ulubionej gry.
Testuje tez mozliwosc krotkiej animacji z poruszajacych sie duszkow przy starcie.
Oczywiscie sklad, czyli lista gier czy programow tez jest w pelni do zmodyfikowania.
Z zaawansowanych programistow C64 kazdy zauwazy, ze wszystko powyzsze jest dosc proste do zrobienia, takze zadnej wiekszej magii ani cudow w tym nie ma.
Po prostu probuje, zeby mozna bylo sobie zrobic takiego carta z wlasnych elementow, wlasnym logo i wlasnym rodzejam menu, we wlasnych kolorach itp. Oczywiscie "pozdrowienia" w prostym scrollerze tez sa mile widziane, bo wtedy ten cartridge robi sie bardziej taki "moj" albo "zrobiony przeze mnie".
Za jakis czas opublikuje program do robienia wlanych menu i wlasnego skladu Cartow.
Pozdro.