Hejka,
Jakis czas temu zaczalem sie bawic budowanie Cartow do C64 i nie tylko.
Dzisiaj przyszly plytki z Chin mojego multicarta V2 i zdazylem juz jednego posladac i przetestowac. Jak na razie smiga bez zarzutu ale wciaz mam tylko generator, jaki przyszedl z projektu tutaj:
http://csdb.dk/release/?id=132937Jest to bardzo prosty Cart na dwoch eepromach 29F040 dajacy w sumie 1MB pojemnosci na programy etc.
Mowie , ze jest prosty, bo na ta chwile to jest chyba najwiekszy Cart, jaki mozna zbudowac na samych elementach pasywnych i eepromach w obudowie DIP.
Upieram sie na DIP, bo nie lubie lutowac niczego mniejszego i mysle, ze dyzo, zwlaszcza poczatkujacych majsterkowiczow, podziela moje zdanie.
Co do elementow pasywnych, to moze nie tyle pasywne co po prostu zwykle bramki logiczne i przerzutniki, zamiast mikroprocesora.
Jedyna roznica miedzy tym a oryginalem jest taka, ze ten uzywa 8 przerzutnikow (74273) zamiast szesciu (74157) przez co maksymalna pojemnosc dochodzi do 1MB.
Teraz sprawdzajac jeszcze raz potwierdzam, ze elementy na podstawkach spokojnie mieszcza sie w obudowie z Ebaya, a w tych z Allegro niestety nie.
Dolaczam tez Gerbery, i sam projekt pod Copper Connection.
Mam nadzieje, ze komus sie to przyda.
Pozdrawiam.