Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Retronics / Duddie na głównej wp.pl  (Przeczytany 4496 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Re: Retronics / Duddie na głównej wp.pl
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudnia 2017, 10:20 »
https://tech.wp.pl/ocala-od-zapomnienia-klasyczne-polskie-tytuly-dla-tej-pracy-rzucil-prace-w-korporacji-6194757152249473a

Taka ciekawostka.

Zupełnie nie pamiętam jego artykułów do C&A (Bajtka nie trawiłem). Pamięta ktoś co pisał ?

I to "rzucił pracę w korporacji" - no, tytuł na miarę WP ;)
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Grudnia 2017, 11:15 »
Typowy clickbait, nie przeczytałem dokładnie treści jeszcze, wrzuciłem jako ciekawostkę. Faktycznie Duddie rzucił pracę w korporacji aby sprzedawać retro akcesoria, słyszałem że Lotharek też już nie pracuje na etacie :) niestety dużo różni obu tych Panów od Gideona :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia 2017, 11:24 »
W C&A pamiętam tekst o zasilaczu do C64, podpisany imieniem i nazwiskiem.

Artykuł prawdopodobnie sponsorowany. Trzeba czasami słono zapłacić za tego rodzaju publikacje (text pisał dziennikarz WP Tech, więc nie wiem jaka relacja powstała między panami). Najbardziej in minus zaskoczony jestem zdjęciem decków do kopiowania taśm. Jest to imho nieprofesjonalny sposób na duplikowanie, ponieważ w torze audio pojawiają się podwójne szumy + do tego dochodzi możliwy problem z lekkim zniekształceniem sygnału po jego zapisie w stereo. Zakładam, że kasety po nagraniu działają, ale mogą mieć problem z wczytywaniem na niektórych wersjach magnetofonów do C64 (przykładowo kasety Relaxu były nagrywane często na pograniczu tolerancji wczytywania i niektóre modele decków sobie nie radzą z sygnałem).

A za podpis pod pierwszym screenem ucinałbym kable od klawiatury. ;) "Fatalna, rozpikselowana grafika i trzeszczące dźwięki rodem z lat. 80 wciąż mają miliony fanów na całym świecie."

Typowy clickbait, nie przeczytałem dokładnie treści jeszcze, wrzuciłem jako ciekawostkę. Faktycznie Duddie rzucił pracę w korporacji aby sprzedawać retro akcesoria, słyszałem że Lotharek też już nie pracuje na etacie :) niestety dużo różni obu tych Panów od Gideona :)

Zdecydowanie. ;)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudnia 2017, 12:00 »

Rozwiniecie troche ? Co jest nie tak z Gideonem ? Wlasnie sie zastanawialem na Ultimate`em.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudnia 2017, 12:23 »
Gideon robi r&d vs sprzedawanie gotowych projektów.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Grudnia 2017, 12:30 »

Rozwiniecie troche ? Co jest nie tak z Gideonem ? Wlasnie sie zastanawialem na Ultimate`em.

A dlaczego "nie tak z Gideonem" ? A może właśnie z nim jest "tak" ? :)
-profil nieaktywny-

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Grudnia 2017, 12:35 »
argument na miarę naszych możliwości.

znaczy lotharek jest pracodawcą?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Grudnia 2017, 13:03 »
Znaczy się iks de xD

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Grudnia 2017, 13:34 »
No jak z Gideomem jest ok to co nie tak z Lotharkiem albo Duddiem ? Ze nie robia R&D tylko sa producentami ?

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Grudnia 2017, 13:43 »
A tam. Rynek jest, ludzie chcą kupować - no to są ludzie, którzy chcą sprzedawać.  Mnie śmieszy ten dramatyczny tytuł na WP - "rzucił korpo", tego typu artykuły zazwyczaj idą w kierunku "i wyjechał do Tybetu" / "założył wegańską knajpę" / "jego startup robi kisiel z jarmużu" - no, a tu mamy "smaczek". Czy sponsorowany czy nie, co mi do tego.

Myślę... sprzedały się knigi o programowaniu Atari - znaczy będzie wysyp dem ? :P

A co do mojego pierwszego pytania o artykuły w C&A - jak bym sobie nie starał przypomnieć co tam było, to zawsze mi wychodzi że cykl o programowaniu stacji Wegiego :)

Co do Gideona - duuuży plus to open source firmware.
-profil nieaktywny-

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Grudnia 2017, 13:53 »
Z tego co wiem to Duddie faktycznie odpuscil prace w Samsungu bo mial ich juz dosyc.
Z opensrc to jak najbardziej duzy plus dla Gideona ale ciezko go porownywac z Lotharkiem ktory tego nie pisze sam bo nie jest developerem tylko producentem.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Grudnia 2017, 13:59 »
No tak. Zamiast cieszyć się że ten rynek jeszcze dycha lepiej wzajemnie się opluwać. 😕

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Grudnia 2017, 14:02 »
No jak z Gideomem jest ok to co nie tak z Lotharkiem albo Duddiem ? Ze nie robia R&D tylko sa producentami ?
Mnie smuci tylko to, że gdyby nie "open hardware" to niektórzy by nie mieli co produkować i tu Gideon się po prostu wyróżnia.

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Grudnia 2017, 14:05 »
Open hardware to jedno , ale przeciez Lotharek placi za to orginalnym tworcom.Nie kumam zarzutu w sumie bo to tak jakby zarzucac ze sklep spozywczy nie produkuje swoich marchewek. Druga sprawa ze Gideon robi tylko jeden produkt wiec ma sporo czasu zeby sie skupic nad r&d.