Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Retronics / Duddie na głównej wp.pl  (Przeczytany 4475 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: Retronics / Duddie na głównej wp.pl
« Odpowiedź #60 dnia: 07 Grudnia 2017, 00:30 »
Drygol, zajrzyj jeszcze tutaj:
http://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=3901.0
Bo tez Ci tam szargaja Duddiego.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Grudnia 2017, 07:21 »
hmm , internet drama po pijaku to sredniawy pomysl.
Jak kogos wczoraj urazilem to przepraszam. Postawie browara przy okazji ;)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Grudnia 2017, 10:53 »
[...]
Wiec napisy końcowe:

Gideon - zagraniczny lord madafaka ktoremu trzeba robic loda bo obczaja veriloga (rocket science fchuj - level 99)
[...]

Ach, i znowu - że tamten potrafi coś więcej, to "a co to za rocket science". Wyczuwam korpo - nasłuchałem się tego "this is not a rocket science" do użygu (właściwie za każdym razem gdy coś takiego słyszymy, można ze stuprocentową pewnością zgadnąć, że ten ktoś w ogóle nie wie na czym polega ten cały "rocket science"). Zmień robotę, korpo szkodzi ;)

Otóż - technicznie - ani linijki w Verilogu tam nie ma. Mamy: VHDL, C++, assembler (właściwie to nie jeden, bo do obsługi IEC-a jest zrobiony micro-RISC), Pytona (w nim jest zrobiony assembler dla tego micro-RISCa).
Użyte są: LwIP oraz FreeRTOS (to z większych "frameworków"). PCB - jego projekt, obudowa - też ją robił. Organizacja produkcji, zrobienie testerów (swoją drogą - jak patrzę po źródłach co i jak jest testowane, to fiu fiu). Szok do kwadratu - do tego jest robione "po godzinach". Z drugiej strony - Holandia, inna kultura pracy (jeden dzień w tygodniu na własne projekty).

Powiem tak, w Polsce kojarzę tylko jedną osobę, która jest równie wszechstronna i żeby tylko wypuszczał coś, ale parę lat już cisza po "pociągnięciu" Minimiga do przodu...  /OK, od razu przyznam, że ograniczam się do C&A, wiem że atarowcy całkiem są aktywni, Spectrum zupełnie mnie nie interesuje/
-profil nieaktywny-

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #63 dnia: 07 Grudnia 2017, 11:19 »
Przyznam ze tak sobie strzelilem z tym Verilogiem ale jakby nie obrazanie czy ujmowanie Gideonowi bylo moim celem. Ja wiem ze to jest grubszy temat i ze gosc jest niezly, nikt mu tego ie odbiera. Tylko ja tam poprostu wole wspierac swoich niz holendrow. Z tym korpo to pelna zgoda ;P zmienilem we wrzesniu ;P

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #64 dnia: 07 Grudnia 2017, 12:47 »
Przyznam ze tak sobie strzelilem z tym Verilogiem ale jakby nie obrazanie czy ujmowanie Gideonowi bylo moim celem. Ja wiem ze to jest grubszy temat i ze gosc jest niezly, nikt mu tego ie odbiera. Tylko ja tam poprostu wole wspierac swoich niz holendrow. Z tym korpo to pelna zgoda ;P zmienilem we wrzesniu ;P

Nawet jakbym chciał sypnąć groszem za jakieś "zabawki" Made in Poland (czy chociażby "Designed in Poland") do C= to posucha...

Zupełny offtop - Final Chesscard prawie cały już rozlutowany (ta... było kupić Pace'a a nie chinola), niedługo wrzucę gdzieś skany PCB - może ktoś go zechce sklonować. To prawie jak "Tube" do Acorna, tylko zamiast FIFO są dwa rejestry i coś tam po NMI (chyba w ten sposób sygnalizowana jest konieczność odebrania danych od drugiego proca). W kolejce czeka PCB od CMD HDD ('18, '19... może do '20 uda mi się hehe). Schemat już mam (nie, nie moje dzieło), ale nie zweryfikowany.
-profil nieaktywny-

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #65 dnia: 07 Grudnia 2017, 14:48 »
Pamiętam był kurs na sternika i tam chyba 1 odcinek był jego o User porcie, zdaje się że jeszcze coś o samplerach... mogło być więcej. Człowiek znany i z renomą.

Wegi, pamięć absolutna :)

Tylko hmm... Duddie/Quartet i Duddie/Retronics to dwie różne osoby.
-profil nieaktywny-