Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czy warto kupić 128D/DCR?  (Przeczytany 2428 razy)

Offline Kusiu

• Level 3
Czy warto kupić 128D/DCR?
« dnia: 23 Listopada 2017, 15:55 »
Obserwując rynek mam pewne obawy, że jest to jeden z ostatnich momentów by kupić wspomniany komputer w rozsądnych pieniądzach i kompletny (kupić 128D/DCR w zestawie z klawiaturą nie jest łatwo).
Tylko czy taki zakup ma sens jeżeli już posiadam "płaskiego" c128 z upgradem VDC? Realnie patrząc to większa obudowa praktycznie nie daje żadnych korzyści - mylę się?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: Czy warto kupić 128D/DCR?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopada 2017, 16:14 »
Jesli juz masz 128 plaskiego z 64k VDC to zakup D jest fanaberia. Stacja dyskow 1571 built-in to tylko dodatkowy klopot, bo zeby wygodnie z tego korzystac trzeba dorobic mozliwosc odlaczenia stacji jak i zmiany jej numeru (to samo dotyczy np sx-64)

EDIT:
aczkolwiek jak juz kupowac, to polecam raczej 128Dcr, szczegolnie jesli jakies mody bys chcial robic to w srodku konstrukcja jest wdzieczniejsza, 128D plastikowy ma mocno zabudowane moduly w srodku + ekrany wszedzie a w Dcr jest miejsca duzo bez przeszkadzajacych ekranow itd. VDC w Dcr ma takze jakies dodatkowe wlasciwosci ale jak wiadomo softu dla VDC malo a do trybu CP/M sa lepsze maszyny :P
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2017, 16:23 wysłana przez Raf »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2017, 17:10 »
Brak sprzętowej zmiany numeru stacji w 128D jest problemowe. Jakieś 17 lat temu wyprułem procedurę z bodajże Kwik Load która programowo zmienia nr stacji na 11 i dzięki temu mogłem używać 128D z zewnętrzną stacją o numerze 8 :)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2017, 17:42 »
EDIT:
aczkolwiek jak juz kupowac, to polecam raczej 128Dcr, szczegolnie jesli jakies mody bys chcial robic to w srodku konstrukcja jest wdzieczniejsza, 128D plastikowy ma mocno zabudowane moduly w srodku + ekrany wszedzie a w Dcr jest miejsca duzo bez przeszkadzajacych ekranow itd. VDC w Dcr ma takze jakies dodatkowe wlasciwosci ale jak wiadomo softu dla VDC malo a do trybu CP/M sa lepsze maszyny :P

Pozwolę się nie zgodzić ;)

OK - tak, plastik jest ciężki, ekranów w pytę i przeszkadzają (ja wywaliłem, tyle że dałem radiatory) - ale to generalnie C128 + 1571 wpakowane do jednej obudowy. A DCR - no to już nowa płyta i to całe 5710 zamiast WD1770/1772. OK, na eBayu gościu ma 5710 przechywcone najpewniej z fabryki C= w Niemczech, to jedyne mi znane źródło tego "cuda".  VDC z DCRa - też problem, bo to kolejny "wynalazek"...
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2017, 18:43 »
Owszem, w Dcr VDC nie jest zamienny z flat/plastik D i ta 1571 jest nieco inna ale z drugiej strony... jakbys teraz kupil 128 to zalezalo by Ci na stacji? ;) Ja na przyklad nigdy nie uzylem trybu 2sided na prawdziwym 1571 :)

Co do klawiatury od c128 to tez nie jest az taki bol, bo mozna zaadaptowac klawiature od C64 , szczegolnie jesli nie dzialasz w trybie c128 lub cp/m.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2017, 19:57 »
Ja na przyklad nigdy nie uzylem trybu 2sided na prawdziwym 1571 :)

A ja używałem. Super frajda. Nagrywałem sobie tak m.in. zaki. Ale niestety za każdym razem trzeba było komendą odpalać tryb dwugłowicowy, co imho jest lekko uciążliwe. Ale odpowiadając na pytanie w temacie wątku - zawsze się opłaca, nawet jako lokatę finansów. ;)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Zawsze aktualne!

Offline wojtek9989

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopada 2017, 19:58 »
Ja sobie chwalę C128D za :

- Wygodną klawiaturę
- Wbudowaną stację (przydaje się do wygodnej pracy pod Geos-em ,ale do oglądania demek to lepiej dorobić wyłącznik i używać C1541 )
- Czasami niektóre demka z C64 wykrywają ,że mają do czynienia z C128 i można się cieszyć dodatkowymi efektami
Oczywiście ulubiona komenda na tym komputrze to GO64 :) .

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopada 2017, 20:41 »
Ja na przyklad nigdy nie uzylem trybu 2sided na prawdziwym 1571 :)

A ja używałem. Super frajda. Nagrywałem sobie tak m.in. zaki. Ale niestety za każdym razem trzeba było komendą odpalać tryb dwugłowicowy, co imho jest lekko uciążliwe. Ale odpowiadając na pytanie w temacie wątku - zawsze się opłaca, nawet jako lokatę finansów. ;)
15 lat temu spoko ale dzisiaj sd2iec wymiata takie rzeczy, podobnie jak i np 1581 czy FD-2000 z mojego zbioru :)

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Listopada 2017, 20:53 »

- Wygodną klawiaturę
- Wbudowaną stację (przydaje się do wygodnej pracy pod Geos-em ,ale do oglądania demek to lepiej dorobić wyłącznik i używać C1541 )
- Czasami niektóre demka z C64 wykrywają ,że mają do czynienia z C128 i można się cieszyć dodatkowymi efektami

Wykrywają też depackery i depakują szybciej.

U mnie 128D śmigał na co dzień z Actionem, więc GO64 było zbędne. ;)

Zawsze aktualne!

Offline wojtek9989

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Listopada 2017, 21:42 »

- Wygodną klawiaturę

Wykrywają też depackery i depakują szybciej.

U mnie 128D śmigał na co dzień z Actionem, więc GO64 było zbędne. ;)

Fakt... przy rozpakowywaniu na C128 w trybie C64 jest taki fajny mix na ekranie . Co do Acitona to też mi się zgłaszał od razu w trybie C64 ale tylko ten z Atrax-u. A tak trochę z innej gry w trybie 80 kol. :

http://csdb.dk/release/?id=157418
http://csdb.dk/release/?id=155861

Offline Kagaster

• Level 3
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Listopada 2017, 22:13 »
Mam 128D, z bardzo słaba klawiaturą. Kupiłem bardziej na sentymenta, bo mój kuzyn miał taki, i wraz z monitorem prezentował sie wyśmienicie na biórku. Co do modzenia przy takim kompie, to tak średnio to widzę.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Listopada 2017, 19:56 »
Nie widzę w takim zakupie celu innego, niż "kolekcjonerski". Core softu, dema, gry i tak są pod C64. "Wygodna" klawiaturka? A spodnie rurki, czy krój prosty?  :)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Listopada 2017, 20:01 »
Mam 128D, z bardzo słaba klawiaturą. Kupiłem bardziej na sentymenta, bo mój kuzyn miał taki, i wraz z monitorem prezentował sie wyśmienicie na biórku. Co do modzenia przy takim kompie, to tak średnio to widzę.
Jak bedziesz chcial uzyc sd2iec lalbo ultimate, to zmienisz zdanie :)

Offline Kusiu

• Level 3
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Listopada 2017, 08:54 »
Dziękuję za ciekawą dyskusję, jak widać forum jeszcze nie umarło ;)

Rzeczywiście zakup jest mało sensowny z użytkowego punktu widzenia, raczej do kolekcji - dlatego pod uwagę biorę tylko kompletne zestawy z oryginalną klawiaturą. Szkoda, że trochę pojemniejsza obudowa nie daje ciekawych, gotowych możliwości rozbudowy - np. fajnie by było schować do obudowy konwerter RGBI VGA.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopada 2017, 11:35 »
W Metalowym D jest na tyle miejsca.