Nie jestem w temacie i pytam poważnie, czy prawa autorskie nie przechodzą na kolejnych i można je odsprzedać lub oddać komuś innemu?
Powiedzmy jak w tym przypadku: jest firma A, która zezwala firmie B na produkcję towarów. Po latach znajduje się firma C, która za zgodą firmy B wydaje na nowo towar produkowany przez firmę B.
Czy taki proceder jest zgodny z prawem, czy wręcz przeciwnie?
Czy to nie zależy od sformułowanej umowy pomiędzy firmą A a firmą B?
Czytałem o prawach autorskich i praktycznie to bardzo ciężki temat, bo dość zawiły a mnie bardzo interesuje, bo pojawia się co chwilę na przeróżnych forach internetowych.
Znalazłem jedynie taką informację:
"...W przypadku licencji prawa nadal pozostają przy twórcy, zaś licencjobiorca może z utworu korzystać w określonym w licencji zakresie, czyli tylko w takiej formie, jaka zostanie określona w umowie. Licencja może być wyłączna lub niewyłączna. Szczególnie przy licencji niewyłącznej widać wyraźnie, że ten sam utwór może być niezależnie eksploatowany przez wiele osób/firm. Z samochodu w danej chwili może korzystać tylko jeden kierowca. Ale z piosenki może korzystać naraz sto agencji reklamowych i wszystkie mogą sprzedać piosenkę swoim klientom do wykorzystania w reklamówkach telewizyjnych..."