Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Wektory na C64  (Przeczytany 5013 razy)

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
Re: Wektory na C64
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Stycznia 2017, 12:55 »
Mam jeszcze takie pytanie do adminów tego forum, zanim utworze nowy topic. Myślę, że będzie to coś ciekawego i być może nowego na tego typu forach. Chciałbym utworzyć topic "Robimy demo od podstaw", gdzie zacznę od organizacji wszystkiego, co niezbędne na początku oraz dalszy ciąg to pomysły ludzi, ewentualnie grafika, muzyka i wreszcie kod lub cały part dema omawiany w wątku.

Spóźniłeś się z inicjatywą o jakieś 15 lat co najmniej. Wszystko to już było (chociaż często rozdzielone na różne wątki na forach) + w dobie internetu gdzie można znaleźć to wszystko w parę minut (setki for i poradników, skany map pamięci, gazet z najlepszych lat Komodora itd.). Obecnie dostawa świeżej krwi na scenę C64 oscyluje w granicach +-1 nowy człowiek / rok, a reszta to już scenowi weterani mający rodziny, pracę oraz setki innych zainteresowań. Ale spróbuj. Może zacznij to kompletować do kopy, może na koniec skończysz z własną stroną internetową. Zapału życzę!

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Stycznia 2017, 18:30 »
Jak byś chciał liczyć wektory w stacji, to jeszcze popełniłem taki artykuł 2 częściowy "Wektory na komodory" w C&A Fan.

Ten kod liczył wektory w Dream Travel
https://youtu.be/4M12-T5KsfU?t=7m8s

czy I love the cube
https://youtu.be/7lOwesBxFQo?t=4m53s
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline axa

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Stycznia 2017, 18:49 »
Nie chcę krakać ale czy tylko ja odnoszę wrażenie że kolega ExoSoft albo naprawdę nie wie o czym mówi albo świetnie się bawi kosztem Wegiego i innych chętnych do pomocy ludzi. Styl wypowiedzi, gramatyka itp sugerują bardzo młodego człowieka. Opowieści o C&A i dawnej scenie z okolic 95 sugerują coś odwrotnego. A ja bym po prostu poczekał na kod który po takiej dawce lektury powinien powstać bez problemu biorąc pod uwagę zapał do pisania.

Exosoft

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Stycznia 2017, 20:38 »
Miałem na myśli, że może ktoś będzie chciał coś dorzucić od siebie do tego dema ale ok bo chyba trochę mnie poniosło :/ Wegi marnuje czas ? ...to co napisał pozostanie w tym wątku, co może się również przydać komuś innemu :)

Exosoft

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Stycznia 2017, 22:12 »
A ja bym po prostu poczekał na kod który po takiej dawce lektury powinien powstać bez problemu biorąc pod uwagę zapał do pisania.

Skoro ma być na poziomie to może za pół roku... Nikt nas do tego nie goni i ja traktuje to tylko jako hobby, wspominając przy tym stare czasy... Mówisz, że spóźniłem się z inicjatywą o 15 lat ? Pewnie za następne 15 lat, jak dożyję to wiedz, że zrobię to samo ;) Gdybym był małolatem to raczej bym nie doceniał potencjału jaki daje nam możliwość poznania na nowo wszystkiego co związane z C64 w tych czasach !

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Stycznia 2017, 00:11 »
Ja moze sie nie znam, bo nie bylem na scenie, ale robienie dem to chyba rywalizacja na autorskie pomysly, a nie ogladanie sie na innych?

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Stycznia 2017, 00:22 »
rywalizacja na autorskie pomysly

prawie.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Stycznia 2017, 00:28 »
nagrałem moje zabawy z kulkami :) Ten program wklejony w pierwszym poście tam jest odpalony. Ciut zmodyfikowany, ale to on...

https://www.youtube.com/watch?v=Sf5a4Muyg0M

Pół roku ? To musisz być mega zdolny !!! Jak przeczytasz note do Edge of disgrace to zobaczysz takie ciekawostki jak:

"Linking tego dema zajął mi rok"

"Na ten pomysł wpadłem w trakcie podróży dookoła świata z moją żoną" :)))))))))

No ale... może komuś się kiedyś ten wątek faktycznie przyda :)

Miłego oglądania
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2017, 00:30 wysłana przez wegi »
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Stycznia 2017, 07:02 »
Sylwester zdolny jest:)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Stycznia 2017, 08:34 »
A co tak zniechęcacie?
Ja tam z chęcią śledzę wątek, akurat sam coś zaczynam dłubać przy vektorach. Oczywiście że nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.
Na początek trzeba przeczytać artykuł Wegiego w C&A, potem C= Hacking Issue 8, C= Hacking Issue 9, codebase64.org a tam Maths & Algorithms, Demo effects, no i fora zaczynając od csdb (nawet na c64scene.pl coś można znaleźć).

Offline axa

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Stycznia 2017, 10:01 »
Ale to nie jest żadnr zniechęcanie. Po prostu przy dzisiejszym dostępie do informacji, zawartości codebase64 trzeba tylko usiąść i przeczytać a potem spróbować zakodować. Dzisiaj koderskie okno na świat jest nieograniczone względem lat 90 i oryginalnego C&A... dlatego powątpiewam. A wszystkie informacje w tym wątku po odsianiu szumu są od dawna dostępne w necie. Jak ktoś  ma problem z poszukaniem to słabo widzę zakodowanie linii kodu bo jest trudniejsze. Duże brawa i uznanie dla Wegiego że mu się chce pomagać no i jego crunchera używam do dziś gdy nie korzystam z exo.

Exosoft

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Stycznia 2017, 11:05 »
Masz racje Wegi bo zrobic dobre demo w tych czasach to chyba juz nie tylko koderskie efekty na wysokim poziomie. Prawie wszystko juz bylo jak ktos tam napisal, wiec może lepiej pomyśleć najpierw nad ciekawym scenariuszem dema, ktory oczywiscie bedzie polączony z dobrymi efektami koderskimi. Podobnie jak z muzyką, że nikomu nie będzie się  chciało słuchać fałszującej melodii w utworze, mimo iż będzie zrobiona na najwyższej jakości dźwiękach. Co niektórzy ludzie tutaj, jak i na CSDB to chyba za bardzo sie przejmują bo dla mnie kod,grafika czy muzyka na C64 to tylko ART. Ja chyba pomyliłem daty bo jednak w 1997 roku na pewnym party wystawiałem wraz z przyjaciółmi demo na Amige 1200, które niestety nie wystartowało na tej imprezie. Po prostu chyba za krótko byłem kiedyś na scenie C64 i jak napisał Skull to jest zupełnie odwrotnie bo raczej nikt nikogo tutaj nie zniechęca, skoro jesteśmy wszyscy w odpowiednim miejscu tzn. na c64power . Myśle, że każda wypowiedź kryje w sobie jakiś przekaz do przemyśleń i ulepszenia pomysłów, a nie do zniechęcania. Zresztą nikt ani nic mnie nie zniechęci bo kiedyś poszedłem chyba złą drogą tzn. nie doceniłem tego, co jeszcze niosła ze sobą scena C64, oprócz rywalizacji. Miałem kilku zajebistych kolegów w PL, z którymi urwałem kontakt z dnia na dzień bo sprzedałem mojego real C64 i kupiłem Amige, PC . ... Axa ty być może już siedzisz sporo w kodowaniu na koma to jest dla ciebie bardzo łatwe ale nie wiem czy wystarczy tylko wejść np. na codebase i poczytać bo jak ci później dojdzie jeszcze cyklowanie, zmagania z procesorem 1 MHZ, a jeszcze w demie, gdzie co chwilę zmieniają się efekty, które zazwyczaj są trickami np. wykorzystują prawie całą moc procesora C64 itd.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Stycznia 2017, 12:33 »
No teraz to wiele wyjaśnia.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Stycznia 2017, 13:29 »
[...]
 Obecnie dostawa świeżej krwi na scenę C64 oscyluje w granicach +-1 nowy człowiek / rok,
[...]

Rzadko kiedy ktoś potrafi zaskoczyć, ale mamy tu takie nasze objawienie co dołączył do C64 to jest ZBYCH

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Stycznia 2017, 13:50 »
W poprzednim filmiku brzydko się nagrała 256 plotowa kulka, nagrałem jeszcze raz.

https://www.youtube.com/watch?v=IsHjg2qanyw