Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Boom retro komputerowy i konsolowy - trend  (Przeczytany 1864 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Boom retro komputerowy i konsolowy - trend
« dnia: 26 Września 2016, 15:14 »
Jak myslicie, czy retro komputery wpisza sie trwale w swiadomosc spoleczenstwa zupelnie jak zabytkowe samochody, czy jest to tylko chwilowy boom?

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline misiek2

• Level 4
Re: Boom retro komputerowy i konsolowy - trend
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Września 2016, 15:35 »
Wydaje mi się, że jest to chwilowy trend. Zainteresowanie samochodami (także tymi starymi) trwa od pokoleń, natomiast zainteresowanie starymi komputerami jakie znamy dzisiaj dotyczy raczej pewnej grupki osób w zbliżonym wieku. Dzisiejsi nastolatkowie poza zauważeniem, że coś takiego jest jak kompy 8/16 bit, idą dalej. Im do głów przyrosły smartfony a resztki rozumu skutecznie pozbawiają konsole. 

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Września 2016, 15:40 »
Zorganizowali kiedyś w naszym mieście "retro" impreze do pogrania na "starych" kompach i konsolach... jedyny przyniosłem C64... reszta "młodzieży" za retro uznała PS2 i to przeważało na sali.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Września 2016, 15:59 »
[...]
 Im do głów przyrosły smartfony a resztki rozumu skutecznie pozbawiają konsole.

+1 !
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline 3dh

• Level 3
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Września 2016, 16:44 »
To jest jakiś retro komputerowy boom-trend?

Nie wiem jak było u was, ale kiedyś - kiedy nie miałem jeszcze zakoli i cycków - miałem gdzieś stary sprzęt. Pozbyłem się mojego C128 bez skrupułów, bo potrzebna była kasa na Amigę. Nowe pokolenie narzeka na słabą grafikę PS4, a sprzęt retro to dla nich PS2... w sumie nie ma w tym nic dziwnego.

Offline cyklista

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Września 2016, 17:04 »
Większość osób za kultowe uważa to z czym miało styczność w młodości.
Dlatego dla dzieciaków kultowe jest ps2 a niedługo będzie ps3.
Zainteresowanie c64 będzie malało bo ludzie zaczną umierać ;).

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Września 2016, 17:16 »
Dla nas retro sprzętem są komputery w lat 80/90 tych, dla nich konsole z początku XXI w. Retro trend w tym względzie polega chyba na powrocie do korzeni tj. do sprzętu od którego zaczynał się nasz kontakt z komputerami czy konsolami. Z drugiej strony nie wszystko co pochodzi z lat 80/90 tych mnie rusza np. MSX, Meritum, niektóre modele C. Dzięki emulacji czy yt można jednak nieco obejrzeć.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2016, 18:09 »
Dziwi mnie tylko, że dzisiejszych starszych od nas nie ciągnęło do sprzętu z lat młodości.  A przecież były radia, gramofony itp. Taki dziadek co najwyżej ma sentyment do wędki, flaszki czystej i biwakowania na działce.

Offline JLS

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Września 2016, 18:40 »
Dziwi mnie tylko, że dzisiejszych starszych od nas nie ciągnęło do sprzętu z lat młodości.  A przecież były radia, gramofony itp. Taki dziadek co najwyżej ma sentyment do wędki, flaszki czystej i biwakowania na działce....

Albo otaczasz sie w kręgu 7 znajomych którzy mają hobby typu jak wyżej wymienione, albo delikatnie mówiąc  mijasz sie z prawdą...   

Offline cyklista

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Września 2016, 18:48 »
Dziwi mnie tylko, że dzisiejszych starszych od nas nie ciągnęło do sprzętu z lat młodości.  A przecież były radia, gramofony itp. Taki dziadek co najwyżej ma sentyment do wędki, flaszki czystej i biwakowania na działce....

Albo otaczasz sie w kręgu 7 znajomych którzy mają hobby typu jak wyżej wymienione, albo delikatnie mówiąc  mijasz sie z prawdą...

A zbieracie panowie magnetowidy czy magnetofony kasetowe?
To że było radio w domu nie znaczy że ktoś musi być pasjonatem.
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2016, 18:54 wysłana przez cyklista »

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Września 2016, 18:49 »
Chyba to raczej chwilowy boom, który będzie trwał dopóki żyją ludzie którzy wychowali się na komodorkach, amigach i innych kultowych sprzętach. Kiedyś faktycznie sprzedawało się posiadany sprzęt żeby mieć fundusze na nowy + dołożenie gotówki, ale od pewnego czasu to już nie jest konieczne. Sam zacząłem zbierać sprzęty długo przed obecną modą na retro i swoją kolekcją mogłbym zapełnić co najmniej sali z 1/3 DKiG :)
Retro opiera się na sentymencie, a tego nie da się wyrobić z dnia na dzień. Dla nas (pokolenia 35-45 latków) to była piękna epoka wzlotów i upadków różnych marek, niesamowitego postępu w każdej dziedzinie i dlatego też potrafimy docenić co potrafią wycisnąć scenowcy z C-64. Amigi czy Atari. Świeżak tego raczej nie doceni. Oczywiście można się zarazić pasją retro w wieku lat dzisiejszych "nastu", ale czy da się w trybie "turbo" zapewnić wrażenia z użytkowania starego kompa jak to kiedyś my normalnie robiliśmy ?
Dziś jest fajny czas, retro stało się modne, sporo kanałów na youtube gdzie nawet jeśli samemu się nie bawi w retro, to przynajmniej można poczuć miłe wspomnienia z dawnych lat. Do tego masa nowego sprzętu ułatwiającego korzystanie ze starych komputerków.
Wydaje mi się, że jednak z czasem to minie. Poza tym nie każdy powrót do przeszłości jest dobry. Nieraz fajna gra zapamiętana z dzieciństwa, dziś staje się niegrywalna :)
Czasem magię lepiej zostawić tam gdzie jej miejsce :)
Pozdrawiam

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Września 2016, 20:58 »
A zbieracie panowie magnetowidy czy magnetofony kasetowe?
To że było radio w domu nie znaczy że ktoś musi być pasjonatem.

Oczywiście, że są pasjonacie starych odbiorników radiowych, TV, aparatów fotograficznych. Mam dwóch znajomych co właśnie zbierają radia i TV. Ten który zbiera TV posiada małą halę z odbiornikami - widok niezapomniany.
Pasjonaci znajdą się wszędzie, w każdej dziedzinie. Kto powiedział, że zbiera się tylko znaczki czy komputery.
Są osoby, które zbierają etykiety z piwa, a dla niektórych będzie to śmieszne.
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline Fishman

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Września 2016, 21:39 »
Zgadzam się z przedmówcami. Pokolenie naszych rodziców i wujków zbiera stare radia lampowe i gramofony, okołoczterdziestolatkowie zbierają C64 czy laptopy z DOSem i Win 3.1 (w USA NESy i Maki), młodsi będą zbierać PS1/2 albo pierwsze ajfony. Taki lajf.

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Września 2016, 22:17 »
Zgadzam się z przedmówcami. Pokolenie naszych rodziców i wujków zbiera stare radia lampowe i gramofony, okołoczterdziestolatkowie zbierają C64 czy laptopy z DOSem i Win 3.1 (w USA NESy i Maki), młodsi będą zbierać PS1/2 albo pierwsze ajfony. Taki lajf.

Granica co jest retro, a co nie jest ruchoma :) Rzeczywiście za kilka lat PS3 będzie dla kogoś konsolą retro, bo kiedyś dostał na komunię z Biblią i spędził z konsolą mnóstwo miłych chwil jak my kiedyś na C-64 :)
Sam zbieram stare kompy, konsole i ciekawe pecetowe podzespoły do któych zaliczam ciekawostki jak Gravis Ultrasound Max, procesory WinChip czy karty 3fdx, Permedia 2 itd ale jakiś czas temu sprawiłem sobie magnetowid, dokładnie taki sam model jaki miałem w dzieciństwie, a jeszcze wcześniej magnetofon szpulowy Unitra na licencji Grundig. Również taki z jakim miałem styczność w dzieciństwie.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Września 2016, 08:52 »
Także uważam że Retro Boom, jest trochę przeszacowany, nie mniej takie zjawisko należy odnotować.
Czyli powstają muzea, wystawy, coraz częściej temat jest wspominany w mediach, książki - powstało też trochę stron www o tej tematyce (głównie retro gry), sporo się dzieje na kanałach youtube i serwisach społecznościowych - wydaje się że również w popkulturze zapisał się trwale w swojej niszy, zaraz obok geeków, nerdów czy hipsterów.
Jeszcze kilka lat temu temat ten w takiej formie prawie nie istniał.
Nie jest to jednak wymiar, tj pokemon go czy innych tego typu nowinek.
No i trzeba odróżnić jednak temat Boomu Retro od kolekcjonowania sprzętu Retro. Ja uważam że 8-bitowce mają przewagę na nad PS i innymi konsolami, ponieważ w czasach swojej świetności po prostu były droższe (cenniejsze), trudniej dostępne, i zakup takiej maszyny nie był czymś przypadkowym, a raczej wiązał się z pewnymi wyrzeczeniami (w Polsce to już było zdobywanie, a nie kupowanie, zupełnie odwrotnie jak oprogramowanie). Np. c64 z czasem kosztowały już "psie pieniądze", i nie w dolarach, mimo wszystko to ten pierwszy boom decyduje o klasie przedmiotu.
Sentyment powiązany z wartością, to bardzo trwałe połączenie, jeśli będzie w ten sposób przekazywany dalszym pokoleniom, to legenda nadal będzie żyła.
No i co by nie mówić 8-bitowce są kojarzone z zaraniem cyfrowej rozrywki (powstanie wszechświata gier), przecież wcześniej nie było ery np. 4-bitowców. Tak więc zawsze gdzieś będą praojcem wszystkich obecnych rozwiązań, co dodaje im aury (mimo oczywistej prymitywności) wręcz mitologicznej.