Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: pierwsze C=  (Przeczytany 1176 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 3dh

• Level 3
pierwsze C=
« dnia: 25 Września 2016, 19:26 »
Mam dość oglądania C= na YouTube, chcę mieć takie cacko u siebie. Rozglądam się po allegro itp. sklepach, ale wybór póki co marny, no i dodatrło do mnie, że musze dokupić parę rzeczy o których mało wiem. Dlatego tu jestem i liczę na pomoc starych kolekcjonerów, wasze doświadczenie na pewno się przyda.

Może wyjaśnię mniej więcej na czym mi zależy:
- szukam konkretnego modelu, tzw. chlebaka z czarno-szarymi klawiszami
- nie interesuje mnie magnetofon ani stacja dyskietek, chciałbym uruchamiać gry i muzykę z karty sd lub patyka usb
- nie chcę też starych monitorów, czyli przydałby się jakiś adapter S-Video > Scart albo VGA

Czy możecie napisać coś o tym konkretnym modelu? Może ma jakieś słabe strony o których nie mam pojęcia. Co polecacie z czytników kart SD/USB i adapterów?

Dzięki za pomoc.

Offline PROTON

• Level 3
Re: pierwsze C=
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Września 2016, 20:48 »
1. Szukaj na Allegro, OLX, Ebay, lub poszukaj na Flohmarkt-cie w Berlinie
2. Polecam SD2IEC, konkretnie ten: http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0
3. Kup używany monitor Samsung 931MP

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Września 2016, 07:52 »
Czarno-szarymi ? A nie brązowymi ?
Z brązowymi to mam i za 250zł skłonny byłby sprzedać.
Co do monitora to polecam 100Hz telewizor kineskop. Mam Philipsa 29 cali Matchline, do tego dobry kabelek Scart i obraz żyleta.

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Września 2016, 08:15 »
Ten którego szukasz ma jedną słabą stronę. PLA - to pada i nowych nie ma. Trzeba posiłkować się substytutem na EPROMie, ale to nie daje 100% zgodności.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Września 2016, 11:24 »
- szukam konkretnego modelu, tzw. chlebaka z czarno-szarymi klawiszami
- chciałbym uruchamiać gry i muzykę z karty sd
Słuchanie muzyki na starym SID? Jesteś pewien, że tego chcesz?

Offline 3dh

• Level 3
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Września 2016, 12:07 »
Dzięki za podpowiedzi. Dodatkowe monitory/telewizory odpadają. Musi mi wystarczyć stary Samsung lcd tv. Mam tam wolne gniazda scart i vga.

cacodemon Brązowo-szara? Piszesz o takiej jak na tym zdjęciu? Znów ten model ma czarną klawiaturę, a dokładniej czarno-brązową. Najważniejsze żeby nie miała białej klawiatury i nie była w amigo-podobnej obudowie.

250zł wydaje się uczciwą ceną. O szczegóły wypytam na PW.

ExciterELB Można się przed tym zabezpieczyć? Np. czymś takim jak "C64 Calble Saver"?

bor@s Raczej tak. Na YouTube nie raz słuchałem sobie muzyki z Last Ninja albo Monty on the Run. Dlaczego pytasz? Nie słuchacie muzyki na swoich maszynach?

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Września 2016, 12:23 »
bor@s Raczej tak. Na YouTube nie raz słuchałem sobie muzyki z Last Ninja albo Monty on the Run. Dlaczego pytasz? Nie słuchacie muzyki na swoich maszynach?
Owszem słuchamy. Ja nawet na obu rewizjach SID jednocześnie (6581 + 8580). Stary 6581 ma pewne, hmm. braki konstrukcyjne, brak ring modulation, brak łączenia oscyatorów funcją AND, dziurawe filtry. Jednym słowem utwory, a jest ich większość pisane pod nowszy 8580 zagrane na 6581 nie w pełni oddadzą, to co poeta, tfu muzyk miał na myśli. A ty chcesz kupić właśnie starszy model C64 ze starszym układem SID,  IMHO stary SID nadaje się jedynie do pseudostereo i wszelkiej maści muzyków fascynujących się tłustym i brudnym brzmieniem. Do Last Ninja nie polecam. Zmartwię cię, nowszy 8580 jest właśnie w amigopodobnym C64C. No i jeszcze w chlebaku C64G, ale ma jasne klawisze.

Offline 3dh

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2016, 12:55 »
bor@s Ale kibel. Ta informacja zmartwiła mnie jeszcze bardziej od padających PLA. Mimo wszystko zdecydowałem się na ten konkretny model i zdania nie zmienie. Miłość jak widać nie tylko jest ślepa, ale i głucha :)

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Września 2016, 13:15 »
PLA nie zabezpieczysz niczym. One padają głównie ze starości.

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Września 2016, 13:20 »
Zawsze może włożyć nowsze PCB do starej obudowy ;)
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline PROTON

• Level 3
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Września 2016, 14:07 »
Dokładnie, nawet Raspberry można włożyć.

Offline 3dh

• Level 3
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Września 2016, 14:13 »
Tak, brałem te dwie możliwości pod uwagę, dlatego uparłem się na ten model. W sumie jeszcze jest 3 opcja, ale musiałbym zwariować, albo spać na pieniądzach, żeby kupić sobie C64 Reloaded :)

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Września 2016, 14:30 »
No i do kompletu oczywiście dedykowana, świeżo wyprodukowana obudowa i klawiatura, no i masz komplet witamin ;).

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Września 2016, 19:15 »
Owszem słuchamy. Ja nawet na obu rewizjach SID jednocześnie (6581 + 8580). Stary 6581 ma pewne, hmm. braki konstrukcyjne, brak ring modulation, brak łączenia oscyatorów funcją AND, dziurawe filtry. Jednym słowem utwory, a jest ich większość pisane pod nowszy 8580 zagrane na 6581 nie w pełni oddadzą, to co poeta, tfu muzyk miał na myśli. A ty chcesz kupić właśnie starszy model C64 ze starszym układem SID,  IMHO stary SID nadaje się jedynie do pseudostereo i wszelkiej maści muzyków fascynujących się tłustym i brudnym brzmieniem. Do Last Ninja nie polecam. Zmartwię cię, nowszy 8580 jest właśnie w amigopodobnym C64C. No i jeszcze w chlebaku C64G, ale ma jasne klawisze.

Ha ha ponad ćwierć wieku temu uważano , że mając C64 z 8580 masz zjebanego commodore  bo chujowo grał Bad Cat czy Turbo Outrun :-)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Września 2016, 19:24 »
W caloksztalcie to 8580 jest lepszy :) akurat sample odgrywane na 6581 to nie bylo nic zamierzonego przez tworcow.

Najlepszym wyborem jest ostatnia rewizja plyty - jest najmniej awaryjna. Czy bedzie to w starej czy w nowej budzie - nie ma to wiekszego znaczenia bo pasuja zamiennie. Stare klawiatury niestety czesto maja juz zuzyte styki - mi sie nie chce tego rewitalizowac ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"