Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Extra RAM for C64 256kb -> 2Mb  (Przeczytany 2292 razy)

Offline hobocti77x

• Level 5
Re: Extra RAM for C64 256kb -> 2Mb
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Maja 2016, 12:08 »
niestety dzialam sam w temacie, coś tam juz dziala ale trza z "pajaka" przejsc na wersje final
banki po 64kb przełączane za pomocą definiowanych przycisków z klawiatury (kombinacji)
nie wymaga modyfikacji kernala
jedyna modyfikacja to wymiana pamieci i montaz podstawek dip -> w podstawki wchodzi mój mod + przepiecie klawiatury przez dodatkowe mikro pcb
jak ktos ma podstawk pod pamieci juz na swoim c64 to nie bedzie potrzeby jakiegokolkwiek lutowania
z plusów w zestawie mozna tez za pomoca definiowanych kombinacji klawiszy przełaczać multikernals
Czyli jesli dobrze rozumiem to jakis mikrokontroler sledzi klawiature i jesli wystapi zdefiniowana kombinacja klawiszy to przelacza bank RAM. Tylko ze w tym momencie nastepuje zawieszenie procesora i co dalej ?
Podejrzewam ze trzeba podac sygnal RESET. Czy dobrze rozumiem ?
Bo jesli tak to przestaje byc widoczny program w basic i aby to poprawic trzebaby zastosowac rozkaz OLD (ktorego akurat w basicu 2.0 nie ma) lub zmienic procedure reset tak aby nie zerowala tych kilku bajtow od $0800 .
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2016, 12:11 wysłana przez hobocti77x »

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Maja 2016, 11:55 »
Czyli tak jak pisalem wczesniej do pomocy nikogo, za to menda od przeszkdzania zawsze sie przyplacze.
Kisiel odpowiem ci po raz ostatni jesli ten przyjaciel nie jest wstanie ci pomoc to po cholera go reklamujesz?
No i jeszcze pewnie mu placisz ?
Jak zwykle ze strachu widze ze atakujesz i probujesz kazdy temat zarzucic stosem swojego g...
Nie lekaj sie tytulu najwiekszego DEBILA tego forum nikt ci juz nigdy nie odbierze, a teraz wez sobie pigulki i sie uspokoj bo jeszcze nam zejdziesz.
Tyle mam ci do powiedzenia i nie mecz sie bo wiecej na twoje debilne zaczepki nie bede reagowal.

PA.
PS.
Rs2322 jak naprawde chcesz to zrobic i szukasz pomocy to sugeruje poszukac jej na jakims normalnym forum o c64 ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2016, 11:59 wysłana przez hobocti77x »

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Maja 2016, 15:58 »
hobocti77x mozemy cos podzialac zobaczymy, ja sprzet zrobie pytanie czy ogarniesz soft.
Wiedze to tak:
8 banków po 64kb (SRAM i bateria)
w kazdym banku odpalam dowolny soft czy gre lub demu
przełaczam sie pomiedzy bankami realizowane z klawiatury lub z automatu (przełaczanie realizuje monitor->maly avr które patrzy na linie pamieci sram i konkretne dane widzi - "ala rozkaz" i przełacza na inny bank), dodatkowo pamieta counter w którym miejscu przestał wykonaywac dany program

Wole uniknąć modyfikacji kernal'a ponieważ ma to sens tylko wtedy jezeli sie zblizysz do funkcjonalności do jiffydos'a (taka moja opinia), inaczej taki kernal bedzie tylko ciekawostą.

Czekam na hejt.
Wpisy nie zwiazane  z tematem beda przenoszona do kosza :)
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2016, 16:04 wysłana przez rs2322 »
Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Maja 2016, 16:19 »
ostatnio w ogole nie mam czasu czyscic watkow, pozostali moderatorzy spia...

ale tak szczerze to jesli zaczniecie cos z tym dzialac to nie chcialbym czytac bredni od hobocti + pics&video or didn't happen...  to co hobocti pisal na c64scene m.in. o tym ze supercpu ma zla kompatybilnosc (uwaga 65816) ale nastepuje sugestia ze jego rozwiazanie tego problemu nie bedzie mialo to sorry... kazdy kto ma troche oleju w glowie widzi ocb, reszta klaszcze uszami, a to prosta droga w kierunku ludzi takich jak bagozonde, ktorzy NIGDY nic nie wydali a mozna poczytac z nim wywiady na zagranicznych portalach o jego vaporware - no brak slow.

quo vadis?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Maja 2016, 16:26 »
Aby bezbolesnie przejsc z procesorem miedzy bankami i nie modyfikowac KERNAL musisz uwzglednic albo dodatkowy ROM , albo jeszcze lepiej RAM. Wystarczy 256 bajtow np. w obszarze I/o $de00 - deff lub df00 dfff.
No i jeden bank 64 kB, ten ktory pojawia sie po reset przeznaczyc na program (system) zarzadzjacy.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Maja 2016, 16:55 »
a jak mozna na 65816 wykonac rozkazy tzw "illelgal opcodes", ktore sa dostepne w oryginalnym MOS6502 (wykonanym w technologii NMOS) i jego licencjonowanych egzemplarzach a ktorych nie ma w 65C02 jak i w 65816? Jak mozna sobie poradzic z tym, ze 65C02/65816 ma inny timing rozkazow ktore w 6502/6510/7501/8501/8502 moga byc uzywane do synchronizacji CPU oraz VIC?

SP. taki przelaczacz miedzy procesami latwo sobie zrobic w vice, prosze wlaczyc demo najlepiej z fastloaderem majac wpiete REU (bo najwygodniej). mozna sobie wejsc do monitora vice i odlozyc ram do ktoregos z bankow w reu - mozna przeciez w monitorze pisac do ukladow scalonych... po czym mozna sobie zrobic miekki reset, zaladowac inny soft... najlepiej drugie demo z fastloaderem... i teraz bardzo chetnie zobacze proof of concept ze takie przelaczenie dziala, szczegolnie jak stacja dyskow ma aktywny loader od innego dema, uklady scalone maja swoj stan, ktory jest nieodpowiadjacy temu po zmianie banku aka procesu i temu podobne historie...

w sumie to szkoda mi czasu tlumaczyc ocb bo inni to juz chyba robili (albo sobie tylko drwili), hobocti nie kuma ze przelaczanie procesu na pc to zupelnie inna rzecz bo pod m$ win kontelstem jest wlasciwie zawartosc rejestrow cpu, w C64 prawdziwym kontekstem jest nie tylko ram...
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Maja 2016, 21:23 »
Że zacytuje klasyka...

Homocity to rzadki przypadek, który czerpie przyjemność z niewiedzy odbiorcy.
dajmy na ten przykład wpadam na forum hondy CRV (jest taka?) i gadam że opracowałem nowoczesny środek na poprawę spalania, przykładam magnesy do dwóch zaworów biegunami dodatnimi a do dwóch ujemnymi. Jonizacja powoduje mniejsze spalanie i tak na dystansie Piła Kraków spaliłem nie całe 16 litrów paliwa.
...no i co ... no i jebią po mnie wszyscy...
A na tym forum, elektrody i nitra nikt kurwa nie beknie... no sorry Raf dał bana psychopacie.
Ja rozumiem że można czerpać satysfakcje z bredni pisanych na forum ale ten delikwent to jest jednostka chorobowa bo on czerpie przyjemność z robienia Was w chuja.

Jak ktoś czerpie przyjemność jak Raf z tłumaczenia dlaczego to nie działa, ja wolę powiedzieć to nie działa jak nie wiesz dlaczego to jest twój problem homocity.
Jest to zabawne równie dla ciebie jak i dla mnie. Bo obaj wiemy, że robisz ludzi w chuja.. swoją wyssaną z kciuka teorią :)

Dlatego wyznawcy homocity, dywanik rozłożyć i jebać pokłony do proroka :)

idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Maja 2016, 12:14 »
1. To jest temat rozszerzenia kolegi rs2322.
2. Temat mojego rozszerzenia jest kontynuowany na portalu c64scene.pl. Jesli ktos ma pytania, sugestie,uwagi, lub chce sledzic rozwoj zapraszam.
http://c64scene.pl/viewtopic.php?t=2094
Jesli ktos dorobil sie tam dozywotniego bana to juz jego problem ;D
A wracajac do tematu rs2322, czy twoj uklad do klawiatury ma mozliwosc komunikacji z mos6510 ?
Czy tylko sledzi klawiature ?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Maja 2016, 19:19 »
Jesli ktos dorobil sie tam dozywotniego bana to juz jego problem ;D

Taka sama prawda jak twoja wiedza o c64, rozszerzeniu pamieci, funkcjonowaniu programów, dem i gier :)

http://c64scene.pl/viewtopic.php?t=916&start=0
Nitro:
"Hej wszystkim, chciałbym podzielić się pewnym info...
Od około tygodnia prywatnie toczyłem rozmowy z kisielem w sprawie jego odejścia z forum, niby prosta rzecz, usunąć konto i po problemie, ale żąda on usunięcia wszystkich swoich postów, na co zgodzić się nie mogę, może i niektóre wątki zyskałyby na tym znacząco, ale większość stałaby się niezrozumiałymi śmietnikami. "

Około 4 tysięcy postów zostało przekopiowanych z bazy userów c64scene , aby się zapewne nie przeistoczyły w śmietnik, nie mniej jednak spamer olo5 doczekał się pełnego supportu na forum Nitro i za złodziejstwo został nagrodzony wyczyszczeniem kartoteki na tym forum...
... więc nie jest to mój 10K post na forum c64power... Tylko na wszystkich forach dotyczących 6510.
Około 20k innych znajdziecie w internecie pod pseudonimami jak 1111olo itd ;)
K.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....