Widzisz i niestety temat jest... nie mogę powiedzieć bez przyszłości, ale bardzo ... "niekomfortowy (?)" - możesz np odnaleźć niezwykle łatwe do wykonania rozszerzenie Klax'a o 32KB w drivie, problem w tym, że po co, skoro na to nie powstało NIC i najpewniej nic nie powstanie, albo jedna, może dwie rzeczy...
Napisałem coś takiego do rozszerzenia RAMCARTY 512KB w geoactionie. Jest to mordęga, setki godzin ślęczenia nad kodem, trzeba stworzyć do tego filesystem i management. Nie jest to ani proste, ani pociągające, zważywszy, że ramcartów co nieco w PL było i tak temat jest niszowy. Jak to robiłem, nie było nawet chętnych do testowania tego firmware, jak o tym zapomniałem, ktoś zaczął przebąkiwać o bugach - w taki sposób niestety to wszystko się kula...
Niedaleko znajdziesz projekt NOWOSTI77x (hobocti77x) 16MB ram dla C64 - projekt fajny, tylko że wszystko co kolega zrobił to zapuścił na tym animację (To i tak dużo) - nie ma takiego standardu i pędu na to.
Pisać oprogramowanie i ślęczeć nad tym setki godzin tylko dla jednej czy kilku osób... Nie wiem kto się zdecyduje. Proponuję pogadać z kisielem i JADem oni mają jakoś zmodzony C64 z takim ramem, gdzie jest więcej do niego softu (więcej znaczy i tak tyle co kot napłakał)