Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Extra RAM for C64 256kb -> 2Mb  (Przeczytany 2294 razy)

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
Extra RAM for C64 256kb -> 2Mb
« dnia: 23 Kwietnia 2016, 21:47 »
Hej

Mam zamysł rozszerzenia w poczciwym c64 ram wraz z podtrzymaniem tego baterią (z racji tego wchodza tylko pamieci sram zamiast dram).
Bazuje na tym projeckie:

http://www.ktverkko.fi/~msmakela/8bit/memory/index.en.html

Chce zapiąc w sumie 2Mb, wykonanie sprzetowego przelacznika (z poziomu klawiatury kombinacja klawiszy) po 256kb dla mnie to nie problem ale nie ukrywam ze najlepiej aby soft to załatwiał z racji tego czy ktoś weźmie na siebie modyfikacje projektu Pekka Pessi’s pod kątem samego softu ? Nie ukrywam że potrzebuje wsparcia bo inaczej zrobi mi sie  tego niekończacy sie temat, zatem jak nie bedzie chetnych to pomocy to zostawie przełacznik sprzętowy. Rozszerzenie jest montowane wewnątrz komody, procka do podstawki i na dodatkowej podstawce pamiecie (analogicznie jak fast ram do amigi).

Po co mi to ? Ano po to bo chce mieć wolny expansion i po załaczeniu komody miec dostep do ostanio załadowaych softów itd. Zatem mod jest dla userów bardziej obytych ze sprzętem.

Kto pomoże ?

Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline wegi

• Level 7
Re: Extra RAM for C64 256kb -> 2Mb
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwietnia 2016, 22:07 »
Widzisz i niestety temat jest... nie mogę powiedzieć bez przyszłości, ale bardzo ... "niekomfortowy (?)" - możesz np odnaleźć niezwykle łatwe do wykonania rozszerzenie Klax'a o 32KB w drivie, problem w tym, że po co, skoro na to nie powstało NIC i najpewniej nic nie powstanie, albo jedna, może dwie rzeczy...

Napisałem coś takiego do rozszerzenia RAMCARTY 512KB w geoactionie. Jest to mordęga, setki godzin ślęczenia nad kodem, trzeba stworzyć do tego filesystem i management. Nie jest to ani proste, ani pociągające, zważywszy, że ramcartów co nieco w PL było  i tak temat jest niszowy. Jak to robiłem, nie było nawet chętnych do testowania tego firmware, jak o tym zapomniałem, ktoś zaczął przebąkiwać o bugach - w taki sposób niestety to wszystko się kula...

Niedaleko znajdziesz projekt NOWOSTI77x (hobocti77x) 16MB ram dla C64 - projekt fajny, tylko że wszystko co kolega zrobił to zapuścił na tym animację (To i tak dużo) - nie ma takiego standardu i pędu na to.

Pisać oprogramowanie i ślęczeć nad tym setki godzin tylko dla jednej czy kilku osób... Nie wiem kto się zdecyduje. Proponuję pogadać z kisielem i JADem oni mają jakoś zmodzony C64 z takim ramem, gdzie jest więcej do niego softu (więcej znaczy i tak tyle co kot napłakał)
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwietnia 2016, 08:25 »
@Kisiel weź zaimplementuj w CPLD dla 6510 w rozkazach o kodzie x2 dzielenie i mnożenie, albo jednostkę zmiennoprzecinkową - koderzy cię ozłocą :)
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwietnia 2016, 09:00 »
Ja to już dawno proponowalem zobacz sobie prezentacje UK na pierniku. Zmienne przecinki mogę wrzucić w następnej aktualizacji na rozkazach typu crash.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Maja 2016, 16:36 »
Hej

Mam zamysł rozszerzenia w poczciwym c64 ram wraz z podtrzymaniem tego baterią (z racji tego wchodza tylko pamieci sram zamiast dram).
..... Zatem mod jest dla userów bardziej obytych ze sprzętem.

Kto pomoże ?
Podtrzymanie bateryjne pamieci dynamic RAM tez jest mozliwe np. od dawna stosuje sie w PC, ale i c64 zna takie rozwazania
http://mikenaberezny.com/hardware/c64-128/ppi-battery-backup-unit-bbu/
I co zglosil sie ktos do pomocy, czy tylko sa chetni do przeszkadzania, bo tych jak zwykle z pewnoscia nie brakuje ?

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Maja 2016, 16:53 »
Tak naprawde to podtrzymanie bateryjne dynamic RAM jest tylko trudniejsze w realizacji, ale przy roznicach cen sram i dram moze warto je rozpatrzyc, no ale to napewno na wiekszym RAM niz 2 MB.
Jakby cos to w miare mozliwosci moglbym pomoc.

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Maja 2016, 16:55 »
niestety dzialam sam w temacie, coś tam juz dziala ale trza z "pajaka" przejsc na wersje final
banki po 64kb przełączane za pomocą definiowanych przycisków z klawiatury (kombinacji)
nie wymaga modyfikacji kernala
jedyna modyfikacja to wymiana pamieci i montaz podstawek dip -> w podstawki wchodzi mój mod + przepiecie klawiatury przez dodatkowe mikro pcb
jak ktos ma podstawk pod pamieci juz na swoim c64 to nie bedzie potrzeby jakiegokolkwiek lutowania
z plusów w zestawie mozna tez za pomoca definiowanych kombinacji klawiszy przełaczać multikernals :), np. trzymanie spacji i "R" przez 3 sek. powoduje reset komci ;p

pozdro i do przodu

tyle, ograne to (balagan) wtedy zapodam filmik z dzialania

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Maja 2016, 16:56 »
Podtrzymywanie bateryjne pamięci DRAM robi się w inny sposób.  Polecam poczytać książki.

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Maja 2016, 16:58 »
jade na sram'ie:P

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Maja 2016, 17:30 »
niestety dzialam sam w temacie, coś tam juz dziala ale trza z "pajaka" przejsc na wersje final
banki po 64kb przełączane za pomocą definiowanych przycisków z klawiatury (kombinacji)
nie wymaga modyfikacji kernala
jedyna modyfikacja to wymiana pamieci i montaz podstawek dip -> w podstawki wchodzi mój mod + przepiecie klawiatury przez dodatkowe mikro pcb
jak ktos ma podstawk pod pamieci juz na swoim c64 to nie bedzie potrzeby jakiegokolkwiek lutowania
z plusów w zestawie mozna tez za pomoca definiowanych kombinacji klawiszy przełaczać multikernals :), np. trzymanie spacji i "R" przez 3 sek. powoduje reset komci ;p

pozdro i do przodu

tyle, ograne to (balagan) wtedy zapodam filmik z dzialania
Ale brak przelaczania programowego bardzo ogranicza mozliwosci rozszerzenia, czy warto ?
Nie lepiej przeznaczyc jeden bank na system operacyjny i zyskac wiecej nowych mozliwosci ?
Sam system nie jest trudny do zrealizowania, zreszta widze ze budujesz cos co przypomina moje rozwiazanie, wiec pewnie i program daloby sie zaadoptowac.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Maja 2016, 22:36 »
homocity, musisz uwierzyć na słowo... Twoje brednie zostały dostrzeżone nie tylko przez Rafa i mnie. Zmierzasz do permanentnego bana i jedyne forum gdzie będziesz mógł swoje wymiociny pisać to będzie forum wyborczej.pl. Na forum nitro jebią po tym twoim nie działającym rozszerzeniu, tutaj na forum piszesz brednie kolejny raz.
To się źle skończy, jak potrzebujesz rozgłosu to zrób sobie zdjęcie jąder i wrzuć sobie na fejsa.

budgieda

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Maja 2016, 23:23 »
homocity, musisz uwierzyć na słowo... Twoje brednie zostały dostrzeżone nie tylko przez Rafa i mnie. Zmierzasz do permanentnego bana i jedyne forum gdzie będziesz mógł swoje wymiociny pisać to będzie forum wyborczej.pl. Na forum nitro jebią po tym twoim nie działającym rozszerzeniu, tutaj na forum piszesz brednie kolejny raz.
To się źle skończy, jak potrzebujesz rozgłosu to zrób sobie zdjęcie jąder i wrzuć sobie na fejsa.

buhahaahahah

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Maja 2016, 23:38 »
Homocity to rzadki przypadek, który czerpie przyjemność z niewiedzy odbiorcy.
dajmy na ten przykład wpadam na forum hondy CRV (jest taka?) i gadam że opracowałem nowoczesny środek na poprawę spalania, przykładam magnesy do dwóch zaworów biegunami dodatnimi a do dwóch ujemnymi. Jonizacja powoduje mniejsze spalanie i tak na dystansie Piła Kraków spaliłem nie całe 16 litrów paliwa.
...
no i co ... no i jebią po mnie wszyscy...
A na tym forum, elektrody i nitra nikt kurwa nie beknie... no sorry Raf dał bana psychopacie.
Ja rozumiem że można czerpać satysfakcje z bredni pisanych na forum ale ten delikwent to jest jednostka chorobowa bo on czerpie przyjemność z robienia Was w chuja.

"Żyje w kraju, w którym wszyscy chcą mnie zrobić w chuja"

Polecam jebnąć teraz dywanik na podłogę i lizać stopy homocity.

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Maja 2016, 01:52 »
Kisiel przy najbliższej okazji  napijesz się ze mną wódeczki?