Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Uwalony pin CIA - diagnostyka konsekwencji  (Przeczytany 1739 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adalbert

• Level 1
  • *
Uwalony pin CIA - diagnostyka konsekwencji
« dnia: 16 Lutego 2016, 23:25 »
Mam mydelniczkę z 1983 roku i jeden układ CIA ma uwalony pin PA3. Zauważyłem to gdy chciałem pograć w coś innego niż Pacmana (to moje początki i nie miałem wcześniej Commodore, swoją drogą się jeszcze nie urodziłem gdy wyprodukowali ten egzemplarz :P) i musiałem podłączyć joystick do portu 2. Nie działał ruch w prawo. Albo sam to uszkodziłem bo przeszła ze mnie iskra (bo zdarzyło się coś takiego gdy przenosiłem wyłączony komputer - mimo że generalnie staram się uważać), albo już tak było wcześniej - trudno powiedzieć. Chyba muszę skonstruować jakąś osłonę na porty joysticka żeby zabezpieczyć je przed wyładowaniami. Zamieniłem miejscami układy CIA, przy okazji wywaliłem kartonowy ekran, no i teraz wszystko działa, zarówno klawiatura jak i joystick. Przejrzałem schemat i w tym momencie uszkodzony pin CIA idzie do wyjścia ATN portu serial oraz user portu. Jest to port wyjściowy, a joystick korzystał z wejścia.

Pytanie więc: czy jest szansa, że spaliło się tylko wejście a wyjściowy sygnał ATN będzie normalnie działał i to uszkodzenie nie ma znaczenia dla dalszego działania komputera?
Najchętniej bym sprawdził serial port, ale nie mam stacji dysków i chyba nawet za bardzo nie planuję jej mieć. Czy da się to zrobić miernikiem albo łącząc się z pecetem? Jeśli ATN to jest tylko 1 albo 0, to czy jest komenda która pozwala na zmianę stanu tego portu i zmierzenie napięcia na nim?
Być może zbuduję sobie SD2IEC ale zanim to zrobię chciałbym wiedzieć czy w ogóle może ono zadziałać na komputerze w obecnym stanie.

Offline hobocti77x

• Level 5
Re: Uwalony pin CIA - diagnostyka konsekwencji
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2016, 14:53 »
W sumie latwo to sprawdzisz z pomoca woltomierza, lub nawet zwyczajnej diody led odpowiednio podlaczonej miedzy ATN ,a mase i BASIC-a
Wprowadzasz poke 56576,peek(56576)+8 ; na wyjsciu ATN powinno pojawic sie 0 V
I nastepnie poke 56576,peek(56576)-8 ; powinno byc 5v
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2016, 14:56 wysłana przez hobocti77x »

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2016, 16:16 »
instrukcja jak się pali diody,
genialne :)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline adalbert

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2016, 16:18 »
Dzieki, sprawdziłem  :)

no i coś tam działa, ale nie do końca, tzn. po włączeniu komputera przez chwilkę jest 5v a następnie 0v (gdy się BASIC załaduje).

I po wpisaniu poke 56576,peek(56576)+8 albo 56576,peek(56576)-8 napięcie się pojawia.
Za to nie umiem za bardzo tego napięcia wyłączyć, kolejne wpisywanie komend nic nie zmienia. Ciekawe jak w praktyce by to funkcjonowało... ale być może trzeba będzie wymienić układ.

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lutego 2016, 16:27 »
To nie jest"albo" tylko jedna komenda z +8 wylacza napiecie , a druga z -8 je wlacza.
Jesli to nie dziala to aby uzywac stacje dyskow czy sd2ide uklad nalezy wymienic.

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lutego 2016, 16:46 »
Wyslalem ci na priv pomysl jak mozesz sprobowac "naprawic" uklad, nie publikuje go tu aby uniknac glupich komentarzy. A ty jak chcesz mozesz to sprawdzic.
Nie zaszkodzi sprawdzic moze sie uda jesli nieuszkodzil sie calkiem
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2016, 16:51 wysłana przez hobocti77x »

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lutego 2016, 20:57 »
wprowadzanie w błąd przeszło już do podziemia....

Sekta homocity , true "insaid outsaid" się rozrasta, że zacytuje proroka przebywającego na zmywaku.

Pisząc kolejne brednie, gawiedź faktycznie może się zastanawiać czy aby te rozszerzenie to nie vaporware.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline adalbert

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lutego 2016, 15:38 »
Wadliwy chip umieściłem tam gdzie był oryginalnie, czyli przy sterowaniu joystickami. Coś tam kombinowałem, czasami joystick w prawo łapał, po pewnym czasie znowu nie działał i nagle zaczął działać w pełni. Wszystko jest teraz bez modyfikacji, tak jak było na początku i joystick działa. Więc CIA jakoś się naprawił... port szeregowy również działa - pojawiają się odpowiednie napięcia, a wcześniej był problem. A nie był to problem ze złączami ani joystickiem no bo to już ustaliłem wcześniej.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lutego 2016, 15:59 »
Wadliwy chip umieściłem tam gdzie był oryginalnie, czyli przy sterowaniu joystickami. Coś tam kombinowałem, czasami joystick w prawo łapał, po pewnym czasie znowu nie działał i nagle zaczął działać w pełni. Wszystko jest teraz bez modyfikacji, tak jak było na początku i joystick działa. Więc CIA jakoś się naprawił... port szeregowy również działa - pojawiają się odpowiednie napięcia, a wcześniej był problem. A nie był to problem ze złączami ani joystickiem no bo to już ustaliłem wcześniej.

Widac zadzialal modul samonaprawczy :-)

Offline adalbert

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lutego 2016, 16:06 »
Nie wiem co się stało, w magię nie wierzę, no ale działa :P pytanie co mogło spowodować chwilowe niedziałanie chipu. W sumie od momentu zauważenia usterki do jej zniknięcia minęły może jakieś 3-4 godziny. A zaczęło działać chwilę po tym jak przypadkowo na ułamek sekundy zwarłem "uszkodzony" pin do zasilania (ale już będę bardziej uważał, to delikatny sprzęt jest...)

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lutego 2016, 18:14 »
Ale mimo wszystko na wszelki wypadek kup sobie ten zapasowy CIA o ktorym pisales ;)
Licho nie spi ;)

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lutego 2016, 21:11 »
Nie wiem co się stało, w magię nie wierzę, no ale działa :P pytanie co mogło spowodować chwilowe niedziałanie chipu. W sumie od momentu zauważenia usterki do jej zniknięcia minęły może jakieś 3-4 godziny. A zaczęło działać chwilę po tym jak przypadkowo na ułamek sekundy zwarłem "uszkodzony" pin do zasilania (ale już będę bardziej uważał, to delikatny sprzęt jest...)

Daj mu trochę ciężko popracować i powiedz czy po godzinie usterka nie wróci...

Offline adalbert

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lutego 2016, 22:54 »
Chwilowo muszę się zajmować czymś innym, to przeprogramowałem jedno niepotrzebne urządzenie aby zajęło się testowaniem portu joysticka... na pewno zapewni mu ciężką pracę :P
chodzi już tak jakieś 15 minut i wszystko jest okej, tutaj filmik:

https://drive.google.com/file/d/0B2rbHIj6SMlFUE8wUW9HdWtheUU/view?usp=sharing

Offline adalbert

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lutego 2016, 00:24 »
Po ok. 2 godzinach (6000 cykli załączenie - wyłączenie) wszystko w normie i działa dalej... prędzej przekaźnik na płytce mi się zepsuje :P
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2016, 00:25 wysłana przez adalbert »

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lutego 2016, 12:13 »
Nie ma obaw bedzie dzialal. Zrobilem tak sporo ukladow. Wlasciwie to sporadycznie uklad psul sie nie podczas pracy  a   w ciagu 12 h od zrobienia gdy nie pracowal. Teraz juz wszystko powinno byc OK.
A swoja droga to ciekawe ile sprawnych ukladow wyladowalo w smieciach  ;D