Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Uwalony pin CIA - diagnostyka konsekwencji  (Przeczytany 3176 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ExciterELB

• Level 6
Re: Uwalony pin CIA - diagnostyka konsekwencji
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Lutego 2016, 15:30 »
Nie ma obaw bedzie dzialal. Zrobilem tak sporo ukladow. Wlasciwie to sporadycznie uklad psul sie nie podczas pracy  a   w ciagu 12 h od zrobienia gdy nie pracowal. Teraz juz wszystko powinno byc OK.
A swoja droga to ciekawe ile sprawnych ukladow wyladowalo w smieciach  ;D

mam jednego CIA z uwalonym jednym portem, nie wywaliłem, cóż to za magiczna sztuczka co je podnosi??

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Lutego 2016, 01:41 »
Po ok. 2 godzinach (6000 cykli załączenie - wyłączenie) wszystko w normie i działa dalej... prędzej przekaźnik na płytce mi się zepsuje :P
czyli wychodzi że co 1,2 s włączałeś i wyłączyłeś c64...

gdzie miałeś czas sprawdzić CIA jak c64 uruchamia się w ok 6 s... pozostawiam tylko dociekliwym czytelnikom :)

Homocity w końcu nauczył się robić awatarki, gratki.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline adalbert

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lutego 2016, 02:13 »
Co? Ja przecież miałem podłączone styki przekaźnika (stycznika) między GND a pin 4 control portu 2. I co chwila załączał się stycznik, symulując wciśnięcie joya w prawo - przecież to wszystko widać (i słychać) na załączonym filmiku. Widziałeś go? W sumie testowałem to jakieś 5 godzin, więc to było 15000 wciśnięć joysticka w zróżnicowanym rytmie (chyba raz sekunda, dwa razy 500 milisekund i jakieś przerwy).

Jeszcze raz link, żeby nie musieć klikać na stronę wstecz: https://drive.google.com/file/d/0B2rbHIj6SMlFUE8wUW9HdWtheUU/view

zresztą jak niby miałbym sprawdzić czy mi joystick działa włączając c64 3000 razy na godzinę? :P
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2016, 02:20 wysłana przez adalbert »

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Lutego 2016, 03:00 »
wnoszę o bana na oba konta homocity,
tylko głupi kupi od pomysła do realizacji w 24h :)

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline adalbert

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Lutego 2016, 03:36 »
Mam nadzieję że to nie ja mam być tym drugim kontem? O co chodzi z tym "od pomysła do realizacji w 24h" - jeśli o to urządzenie na filmiku to ja je 2 lata temu złożyłem na płytce uniwersalnej jak się uczyłem programować Atmegi i przeleżało sobie w szufladzie, odliczało do zera i załączało przekaźnik, przerobiłem tylko kod żeby się zapętlało i uznałem to za prostą rzecz do testowania portu. Nie znam się na c64, po prostu to co ogólnie znam z elektroniki (chociaż tylko hobbystycznie) wykorzystuję.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lutego 2016, 05:30 »
odpuszczam tobie grzechy ...puk .... puk .. puk , ale fajnie że tak szybko od pomysła (na prv) do realizacji się udało....ja czekam na części kilka tygodni.
Raf czy możemy zakończyć farsę ?

Offline adalbert

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Lutego 2016, 00:48 »
Tak myślałem jak mechanicznie osłonić te dość wrażliwe zdaje się porty przed dotknięciem pinów i przeskoczeniem iskry... to takie coś na razie zrobiłem, tylko jakoś za wąski mi się ten otwór wydrukował  :D ale widać ideę. Chociaż niestety nie wygląda to jakoś super pięknie.

edit: znalazłem właśnie coś takiego - być może to by było mądrzejsze :P
http://www.lemon64.com/forum/viewtopic_tmp.php?p=559888&sid=56b9e4b7a31932fab2021ebe4996aae8#559888
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2016, 00:54 wysłana przez adalbert »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Lutego 2016, 13:16 »
wnoszę o bana na oba konta homocity,
tylko głupi kupi od pomysła do realizacji w 24h :)

ubieglem ta prosbe;)

Zlewam juz, czy ktos tu gada sam ze soba czy tez nie. Przypomnialem sobie, ze obiecalem hobocity bana, jesli nie przedstawi przekonujacego dowodu, ze jego 16MB zabawka faktyccznie dziala. Nie zrobil tego - to polecial, poki co na dwa tygodnie. Powod jest oczywiscie szerszy :)  gosc straszne glupoty pie*doli, jesli ktos go ma za autorytet to chyba tylko z tego powodu, ze nie zna sie na temacie. Poki co na 2 tygodnie, jak bedzie sie dalej motac to trwale.

Kisiel jest nastepny w kolejce, bo moderacja sie nie sprawdza ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"