Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 40 lat mineło  (Przeczytany 2140 razy)

Offline heniek29cr

• Level 5
Re: 40 lat mineło
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Września 2015, 22:57 »
Shango
Druga sprawa my wymrzemy i sprzęt co się uzbierał po szafach piwnicach w 99% trafi na złom lub do śmietnika bo nikt się nie będzie tym interesował. Taka jest brutalna prawda niestety.
bądźmy dobrej myśli że tak się nie stanie  i ktoś przejmie pałeczkę a dodać mogę, że sam mam kontakt z młodzikiem co ma ledwo ponad dwadzieścia latek i już zaczął zbierać sprzęt a u mnie w retro-izbie słuchał z zapartym tchem opowieści około commodorowych:-) a demka robiły ogromne wrażenia pt: jak to możliwe na tym sprzęcie:-)

P.S. Ja jeszcze 3 latka i będę tam gdzie Ty shango a teraz piję Twoje zdrówko:-)
Pozdr.
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2015, 22:59 wysłana przez heniek29cr »

Offline krolikbest

• Level 3
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Września 2015, 08:57 »
Ostatnio czytałem artykuł o płytach winylowych. I piszą, że trudno znaleźć już ludzi znających technologię wytwarzania tych płyt i sprzętu, choć powraca się na fali sentymentów do produkcji gramofonów. Czyli umiera sprzęt, potem ludzie i za jakiś czas technologia? Inaczej, jak powymieramy, to nawet zakładając, że jakiś c64, atari, ZX czy inny 8bit jeszcze będzie cudem działał, znajdzie się ktoś kto użyje Basica, bo z czym to się je, jak uruchomić tego c64, jak macham palcem po ekranie to się nic nie dzieje..;), nie mówiąc już o asm??

pozdrawiam,

Offline JLS

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Września 2015, 09:59 »
Ostatnio czytałem artykuł o płytach winylowych. I piszą, że trudno znaleźć już ludzi znających technologię wytwarzania tych płyt i sprzętu, choć powraca się na fali sentymentów do produkcji gramofonów. Czyli umiera sprzęt, ..............................
pozdrawiam,

Byłem w niedziele w Saturnie, dokładnie dnia 6 września 2015 roku. Otóż są tam w sprzedaży nowe płyty winylowe.
Gramofony też są w sprzedaży. 
Moje pytanie, w którym więc roku żyjesz ????

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Września 2015, 11:11 »
dokładnie, poza tym to nie jest fala sentymentów tylko nisza, ludzie zawsze kupowali placki. jest na pewno jakaś zwyżka ostatnio, ludzie bardzo lubią limity, fizyczne wydania etc.
co to technologii wytwarzania płyt - jest ogólnie znana, jest raczej problem z fabrykami (w europie na palcach jednej ręki drwala po wypadku).

Offline bodzio.man

• Level 2
  • **
  • C64 forever i na zawsze;)
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Września 2015, 16:01 »
dokładnie, poza tym to nie jest fala sentymentów tylko nisza, ludzie zawsze kupowali placki. jest na pewno jakaś zwyżka ostatnio, ludzie bardzo lubią limity, fizyczne wydania etc.
co to technologii wytwarzania płyt - jest ogólnie znana, jest raczej problem z fabrykami (w europie na palcach jednej ręki drwala po wypadku).

Ale tak jak w przypadku Commodore i transmisji danych Winylowcy sobie też radzą;)
https://youtu.be/nUbPlQsuHBU

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Września 2015, 10:17 »
Wiadomo, na wszystko są sposoby. Nawet ja używam wavów do wczytywania softu na C64. Ale gdy nadejdą czasy gdzie rendering grafiki będzie w chmurze:
http://www.dobreprogramy.pl/Chmura-obliczeniowa-sprawi-ze-gry-beda-wygladac-lepiej,News,43342.html
http://www.nvidia.pl/object/nvidia-geforce-grid-cloud-gaming-platform-20120516-pl.html
to przyszłe xboksy i inne urządzenia będą tylko kupą bezużytecznego złomu, z co najwyżej złamanym zabezpieczeniem i jakąś dystrybucją linuksa na pokładzie :)
Kiedyś każdy nowy kawałek hardware'u wzbudzał emocje: VIC, SID, ECS, AGA, itp. Dochodziły nowe funkcjonalności, widoczne gołym okiem, bądź słyszalne. Obecnie na rynku sprzętu mamy do czynienia z pewnego rodzaju stabilizacją. Jedyna walka idzie o większą szybkość i rozdzielczość.  Dzisiejszy hardware przełamał większość ograniczeń z przeszłości i bez problemu sobie radzi z większością zadań, a każda nowa generacja sprzętu nie wnosi żadnych nowych funkcjonalności, jest tylko szybsza i dokładniejsza. Dlatego myślę, że żaden układ scalony produkowany obecnie nie zyska już miana 'kultowego'.  Co pozostaje? Design jako taki i software. O ile przyszły retro-sprzęt w stylu iPhone któryśtam będzie można sobie położyć na półkę i się modlić do niego, to software z chmury zniknie, a jego rekonstrukcja na jakiejś emulacji będzie trudna, lub nawet niemożliwa. Podsumowując retrokomputing powoli się kończy, o ile jeszcze za 30 lat laptop z Core i7 będzie kogoś podniecał (bo pozwoli uruchomić cokolwiek z dysku twardego), to później już nie będzie tak łatwo. Pozostaną nieco dłużej retrosprzęty audio, cd, magnetofony, ale też nie do końca świata. Kiedyś nośniki wyginą całkowicie, a radio, które będzie potrafiło grać tylko strumień zabezpieczony DRM też prędzej czy później stanie się kupą złomu. Większość fajnych obecnych gier jest dostępna na Steam. Jak to zarchiwizować dla przyszłych pokoleń? Ja nie wiem. Wiem jedno: jeśli cokolwiek działa z samego nośnika, to szanujmy to. Nie wyrzucajmy kaset, płyt CD, DVD, róbmy kopie zapasowe itp. Dla naszych wnuków może to się okazać bardzo cenne, o ile nie zgnije wcześniej :) Nadejdzie też epoka elekronicznego pieniądza, może się okazać, że współczesne monety, banknoty i znaczki pocztowe też są ostatnimi w historii. Bo nie wierzę, że bitcoin, czy saldo na koncie będzie miało numizmatyczną wartość :) Co najwyżej karta bankomatowa :D Takie będą czasy, może dożyjemy.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Września 2015, 13:20 »
w chmurze

gaikai ma już 7 lat. grałeś kiedykolwiek?:D

Offline krolikbest

• Level 3
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Września 2015, 09:10 »
mam takie same odczucia, i dalej twierdzę, że prędzej czy poźniej wyginą spece od tych winyli, dyskietek a nawet od cd-ków. Bo kto z was panowie umie dzisiaj budować pułapki na mamuty, albo nieco łatwiejsze, programować w algolu dla komputerów odra?
;)

pozdrawiam,

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Lutego 2016, 20:59 »
co ja czytam. nie przypominam sobie ostatnio jakichś problemów ze zdobyciem instrukcji serwisowych/uzytkownika czy tutoriali jak naprawic/unbrickować etc.

Przepraszam za wykopalisko tematu, ale przypomniała mi się ta dyskusja, czytając to:
http://technowinki.onet.pl/smartfony/apple-blokuje-urzadzenia-naprawiane-poza-autoryzowanym-serwisem/pepnfk

Programowana autodestrukcja się zbliża coraz bardziej. Ja wam mówię, za X lat nie będzie retro iPhonów.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Lutego 2016, 07:19 »
Za dwa dni i  u mnie stuknie :)
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2016, 07:28 wysłana przez StaryMarabut »

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Lutego 2016, 08:09 »
to już jedną girą w grobie

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Lutego 2016, 08:17 »
@StaryMarabut: Happy Birthday  ;D .

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Lutego 2016, 09:04 »
Za dwa dni i  u mnie stuknie :)

W "walę tynki" ? ;)

Najlepszego ! Ja już po, nie jest aż tak źle :)
-profil nieaktywny-

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Lutego 2016, 09:42 »
Najlepszego! Coraz bliżej do upragnionej emerytury ...  :P