Wtrącę się do tematu... Po latach wracam do oryginalnego komodorka 64, chciałbym z synkiem pograć w stare gry, pooglądać dema na dużym TV lcd. Jaki mam kabelel/przejściówkę kupić, z tyłu mam wejście na cincze, euro....
C64 generuje 3 sygnały:
- composite - kolor i jasność na jednym drucie
- luminancja - czarnobiały obraz
- chrominancja - informacja uzupełniająca o kolorze
I teraz wszystko zależy od typu TV:
1. Większość telewizorów obsługuje tylko composite - Cinch AV, albo pin 20 gniazda EURO. Kupując kabel na taki scenariusz, nie ma znaczenia który z nich, czy AV, czy EURO.
Ale nie unikniesz poszarpanych krawędzi przy kolorowych elementach, chrominancja w sygnale composite generowana w C64 jest nieco "złośliwa" i generuje artefakty jak na tym zdjęciu:
https://ilesj.files.wordpress.com/2012/03/lcd-composite.jpg2. Część TV ma gniazdo S-Video, gdzie luminancja i chrominancja są na osobnych liniach. Taki obraz jest lepszy, mniej poszarpanych krawędzi, ale możliwy za to efekt szachownicy spowodowany wyciekiem sygnału chrominancji do linii luminancji.
https://ilesj.files.wordpress.com/2012/03/lcd-s-video.jpgDlatego powstają różne ciekawe modyfikacje do C64, by ten efekt zminimalizować (i jeszcze przy okazji efekt pionowych prążków występujący na każdym rodzaju kabla i TV wynikający z innych przyczyn). Stąd taka długa dyskusja w tym wątku.
3. Nieliczne Telewizory obsługują standard S-Video na gniazdku EURO. Luminancja idzie na pin 20, chrominancja na 15. Szczerze powiedziawszy widziałem tylko 1 TV i to kineskopowy w życiu, który to obsługiwał. Jakość obrazu jak w pkt 2.
Odpowiadając na pytanie, który kabel Cinch, czy Euro - bez znaczenia. Gdzie konkretnie kupić? Nie wiem, zawsze sam sobie kable lutuję, kupując na aukcjach nigdy nie wiem, co kto w środku polutował. Może np. się trafić np. kabel, który działa tylko na w/w niestandardowych telewizorach z S-Video na Eurozłączu i wówczas na większości TV obraz może być w najlepszym przypadku czarnobiały lub mieć dziwne przebarwienia (spowodowane np. w/w wyciekiem chromy do lumy). Z drugiej strony jak kupisz kabel w ciemno, to raczej na 99% będzie to zwykły kabel typu Composite->Euro pin 20 i będzie działać, jak opisałem w pkt. 1