Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: UK1541 Beta testing  (Przeczytany 8649 razy)

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
UK1541 Beta testing
« dnia: 22 Lutego 2014, 21:12 »
W niniejszym wątku będę się z Wami dzielił wszelakimi spostrzeżeniami dotyczącymi testów beta urządzenia UK 1541.

Na początek - wielki szacun dla Kisiela za wykonaną pracę. Bardzo podoba mi się fakt, że UK1541 posiada wyświetlacz i jest na User Port'a, przez co nie blokuje Expansiona.

No to czas na różne spostrzeżenia:

- będzie obudowa? Jeżeli tak to jak rozwiążesz opcję wsadzania karty SD?
- karta SD po wsadzeniu zasłania diody, może dałoby radę po prostu te diody wysunąć bardziej do przodu?
- przy pierwszych testach UK nie chciał mi pokazywać plików, jak był na karcie jakiś folder, później jednak bez problemu po formacie ponownym karty, zrobieniu pustego testowego folderu i wrzuceniu osobno plików .d64 pokazał nawet nazwę folderu ;).
- UK wyświetla mi tylko 7 nazw plików .d64 (co też notabene utrudnia testy). Przy skasowaniu dwóch i wrzuceniu dwóch innych (bądź trzech), UK albo nie pokazywał mi wcale tych plików, albo próba odczytu katalogu z nowo dogranego .d64 kończyła się wyświetleniem krzaków. Za drugim razem po skasowaniu dwóch plików i wrzuceniu trzech innych UK nie pokazał mi nowych plików, które dodałem przed chwilą na karcie. Nawet skasowanie pod windowsem wszystkich plików i wrzucenie kilku nowych nie zawsze pomaga (raz tak, raz nie), UK pokazuje, że nie ma nic na karcie. Przecież nie będę za każdym razem formatował karty, by wrzucić na nią pliki. \"\" W testach wyszło, że problem z niepokazywaniem plików pojawia się, gdy skasuję z karty co namniej 2 pliki. Jak skasowałem jeden i zastąpiłem go innym, to UK go pokazał na liście.
- muszę 2x nacisnąć fire w joysticku, by obraz .d64 się zamountował. Nie wystarczyłoby jedno kliknięcie?
- po uruchomieniu UK, urządzenie mountuje obraz dysku, który w pierwszej kolejności został skopiowany na kartę pamięci - ciekawy feature. Można ewentualnie pokusić się, by UK pamiętał ostatnio używany obraz i mountował go po wyłączeniu i ponownym włączeniu C64
- UK powinien mieć diodę DRIVE, która będzie świecić identycznie, jak w prawdziwej stacji - np. przy loaderze Sensei'a w prawdziwej stacji dioda "oddycha", pulsuje, rozpala się i gaśnie. Na UK póki co tego nie ma.
- brakuje podpiętego sygnału reset z UK do C64. Skutkuje to tym, że jak ktoś ma wbudowany reset stacji w C64 (bądź w prawdziwej stacji, jak ma zamiar korzystać z dwóch), to nie zresetuje UK fizycznie, tylko musi resetować całe UK. Ma to znaczenie, ponieważ wiele loaderów blokuje stację dysków, którą po obejrzeniu produkcji trzeba zresetować. Co ciekawe, samo zresetowanie UK lewym przyciskiem nie pomaga, trzeba wyłączyć C64 i włączyć ponownie. Np. po Deus Ex Machinie ;)
- newralgiczne rzeczy typu Sen Tester czy Biba 3 (loader Senseia) działają \"\" aczkolwiek Sen tester działa wolniej, niż na real drive
- odczyt danych na UK jest ogólnie za wolny. Widać to np. w produkchach Tropyxu korzystających z loadera Krill'a (w razie czego nagram filmik porównawczy z dwóch C64, w tym jednej z UK1541). Również scanning np. Sen Testerem jest wolniejszy, niż na prawdziwej stacji. Trzeba to koniecznie wyregulować, bo wiele produkcji będzie miało delaya. Zastanawiam się, czy jest to tylko i wyłącznie problem z loaderem Krill'a, bo na kilku innych produkcjach np. Deus Ex Machina nie zauważyłem żadnych opóźnień.
- nie dałoby się zrobić, by gniazdo na kartę SD było np. od lewej strony? obecnie karta jest wsuwania (notabene do góry nogami) pionowo. Lokalizacja gniazda na kartę powoduje, że dosyć trudno się kartę wsuwa, bo się ją wsuwa niemalże po omacku i dotyka palcami diody. Wiem, że planujesz zrobić wyświetlacz nieco pod kątem i zastanawiam się, co dalej będzie z umiejscowieniem karty SD.
- będzie jakiś miniaturowy głośniczek z odłosami pracującej stacji? ;)

Co mi nie ruszyło:
- najnowsze demo Triadu: http://csdb.dk/release/?id=129088 - pojawia mi sie tylko pierwsze klasyczne logo Triadu
- najnowsze demo Shape: http://csdb.dk/release/?id=129089 - zatrzymuje sie na napisie please wa it a moment i wyświetlany jest status stacji 73,CBM DOS...

Odpalane na gołej niemodyfikowanej C64 bez żadnego kartridża.

Nie ruszyło Edge of Disgrace, duże obracające się gwiazdy w intrze były skaszanione, a po intrze już dalej demo nie poszło.
Wonderland 12 - nie działa flip flop, czyli po zamountowaniu kolejnej strony brak reakcji ze strony komputera.

Ruszyło bez problemu najnowsze demo Censoru, klasyczna Deus Ex Machina.

http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2014, 21:53 »
dużo tego:
V-12/Tropyx:
będzie obudowa?

alepoco  ?
V-12/Tropyx:
Jeżeli tak to jak rozwiążesz opcję wsadzania karty SD?
- karta SD po wsadzeniu zasłania diody, może dałoby radę po prostu te diody wysunąć
bardziej do przodu?

V-12/Tropyx:
UK powinien mieć diodę DRIVE, która będzie świecić identycznie, jak w prawdziwej stacji - np. przy loaderze Sensei'a w prawdziwej stacji dioda "oddycha", pulsuje, rozpala się i gaśnie. Na UK póki co tego nie ma.

itd.
Dioda DRIVE jest i jest zasłaniana przez kartę SD co było nie doróbką przy projektowaniu PCB, dlatego w moim UK1541 jest złącze karty przyklejone taśmą dwustronną i podpięte przewodami. Zrezygnowałem z tego dlatego że pająki są słabe dla betatesterów, lepiej mieć działające urządzenie niż rozpadające się urządzenie. Docelowo i tak jest wyświetlacz 320x200 w pozycji leżącej więc, to będzie poprawione jako naturalne. Diody nie muszą być bo mogę je wymienić na puste pola wyświetlacza (pytanie czy jest sens)

Większym problemem o którym nie napisałeś jest zachowanie urządzenia po włożeniu karty. W obecnej sytuacji urządzenie nie rozpoznaje włożenia karty, jest możliwe zrobienie tego jako np. reset układu po włożeniu nowej karty.

V-12/Tropyx:
muszę 2x nacisnąć fire w joysticku, by obraz .d64 się zamountował. Nie wystarczyłoby jedno kliknięcie?

Dokładnie to że możesz przesuwać joy'em podczas zamontowania dysku jest błędem.
Wiec zamontowanie dysku powodować będzie wyłączenie obsługi joy'a a odmontowanie będzie powodowało możliwość wyboru next disku. Po włożeniu dysku do stacji nie możesz go zmienić bez przekręcenia kluczyka. Dlatego przed zmianą dysku powinieneś najpierw wcisnąć fire a potem przesunąć kursor ... ale to update rozwiąże.

co do działania EOD... kiedyś działał tera nie
nowe dema nie były testowane, muszę sprawdzić co znowu wymyślił Krill.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline F7sus4

• Level 6
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2014, 01:13 »
Ja bym te produkcje sprobowal:
http://csdb.dk/release/?id=129098

Nawet na Ultimate zwisa w losowych momentach.

Offline Kisiel

• Level 7
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2014, 01:28 »
???
V-12/Tropyx:
Ruszyło bez problemu najnowsze demo Censoru

F7sus4:
Nawet na Ultimate zwisa w losowych momentach.

To raczej znaczy że masz problem ze sprzętem (c64??)

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline F7sus4

• Level 6
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2014, 10:53 »
Kisiel:
To raczej znaczy że masz problem ze sprzętem (c64??)

Na 1541-II idzie, jak nalezy. Ogolnie, problem jest juz znany. Tradycyjnie loader - patrz Revolved.

Offline Kisiel

• Level 7
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2014, 11:53 »
Znajdź 1541-II z napędem D500 to poznasz poezje nie chodzenia krill'a na real drive.
To pewnie błąd ale przebiegi wzorowałem na takiej stacji (D500). Muszę wykopać moją starą stację i zobaczymy czym się to różni.

Offline wegi

• Level 7
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2014, 14:37 »
Super urządzenie. \"\"

Co do dema triadu jak dla mnie to #1 z DS - super zniekształcenia
Demo zwycięskie z DS miało świetny poprzeczny twister
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

jerry_1976

• Gość
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2014, 16:45 »
Sądziłem że to będzie coś fajnego a wyszło nowe sd2iec. To działa tamto nie działa, potem się doda itd.

Offline F7sus4

• Level 6
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2014, 17:03 »
jerry_1976: Ale teraz dojeb@!es, chlopie. Rece opadaja.

jerry_1976

• Gość
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2014, 18:09 »
Kisiel:
co do działania EOD... kiedyś działał tera nie

Czyli jeszcze sporo pracy.

F7sus4:
Ale teraz dojeb@!es, chlopie. Rece opadaja.

Nie wiem co było testowane ale coś działa, coś działało a sporo nie było testowane. To takie trochę lepsze sd2iec bo działają jakieś dema. Niektóre rzeczy działają wolniej niż normalnie.
Jak na beta produkt jest ok ale do finalnego to raczej daleka droga.

flash05

• Gość
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2014, 18:19 »
jerry_1976
Najwięcej wniesiesz do tematu nie komentując. Po co ludzi przy pracy wqu...
jerry_1976:
Nie wiem co było testowane ale coś działa, coś działało a sporo nie było testowane.

Widzisz, niewiele wiesz i może lepiej żeby tak zostało, bo o ile konstruktywną krytykę można zrozumieć to Twoje intencje są z du.y.

jerry_1976

• Gość
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2014, 19:19 »
Ty pewnie wiesz tyle samo a piszesz jak byś był jakimś guru. W tej chwili urządzenie jest niedopracowane zarówno pod względem płytki jak i oprogramowania. Oba niedociągnięcia można usunąć i liczę że tak się stanie.

Offline F7sus4

• Level 6
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2014, 19:54 »
jerry_1976: Bo, jak sie zapewne (nie) zorientowales, nie od razu Rzym zbudowano. Czy cos tam. Taka sytuacja.

Offline wegi

• Level 7
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lutego 2014, 20:05 »
jerry_1976

Jeżeli działa powyżej 95% dem a wyjątki nie działają to nie jest to jakieś SD2IEC tylko co najmniej 1541U V1 poziom emulacji, gdzie np. znany był problem zwisu Coma light XII a tutaj DZIAŁA. Piękna płytka to chyba na wystawę ci potrzebna. To jest clue ? Piękna płytka ? Czy działanie urządzenia ? Wgranie nowego firmwaru nic nie kosztuje. To urządzenie to PRZEŁOM. Koszt znacznie niższy od 1541U, odpada sporo ficzerów, ale poziom emulacji na tym samym poziomie. Mając to możesz sprzedać drivy, bo 99,9% pójdzie na tym.

@V-12 To że tester wolniej chodzi nie wpływa na ocenę,  d64 testować to raczej średnia przyjemność. DEMA CHODZĄ i to jest ważne. Że jakieś niedobitki się zdarzą to tak samo jak w ultimate. Kwestia ewentualnej drobnej poprawki firmwaru.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

jerry_1976

• Gość
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lutego 2014, 20:08 »
wegi:
Koszt znacznie niższy od 1541U

Czyli jaki? 50 zł.