Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: UK1541 Beta testing  (Przeczytany 8650 razy)

Offline wegi

• Level 7
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Lutego 2014, 12:18 »
Pytaj wytwórcę ile. Nie myśl, że nawet w Chinach dedykowaną obudowę do 1541U v2 robią za darmo bo Gideon ma na imię. A przecież obudowa najważniejsza, Dziwne, że 1541U v1 sprzedawane były bez obudowy.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

jerry_1976

• Gość
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Lutego 2014, 12:29 »
Mi nie chodzi aby kogoś obrażać, wyśmiewać, czy w inny sposób z niego drwić.
Autor czyli Kisiel z pewnością czytał mój post więc powinien odpowiedzieć.
Co do 400 zł jeśli to będzie faktycznie tyle kosztowało to VS 1541U raczej ma małe szanse się przebić. Może to będzie mała seria dla kilku czy kilkunastu maniaków c64 i wtedy koszty nie mają znaczenia.
Wiem że ostateczne koszty zależą od ilości wyprodukowanych sztuk, czasu poświęconego na programowanie, koszt części i prototypów.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Lutego 2014, 13:14 »
Kisiel:
Nie kumam jaką taśmę ?

jako kit  - do zamontowania sobie ekranu w magnetofonie z drugiej strony obudowy, w przednim panelu c128 etc etc.
bo jaki jest argument braku kejsa, $?

ew wrzuc foty obecnej/finalnej wersi pcb i daj poszalec grafikom.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Lutego 2014, 13:34 »
ztcp to żaden Ultimate na polskim party nie miał kejsa. Jeżeli jest on potrzebny to mogę finalną wersję zrobić pasującą do KM20 , w sensie do wycięcia prostokąta pod TFT i otworki pod diody i przyciski ale robienie obudów w tym etapie nie chce się zabierać, przy większej serii mam gdzie wykonać taką obróbkę. Cena będzie odstraszająca za takie coś jakby się kto pytał.

jerry_1976
cenę już podałem na Amibay, staram się zmieścić w coś powyżej 200. I fakt że tych kilku maniaków to kupi.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

jerry_1976

• Gość
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Lutego 2014, 14:09 »
200 zł to cena rozsądna i na jedną sztukę się piszę jak już będą dostępne.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Lutego 2014, 16:57 »
Kisiel:
Jeżeli jest on potrzebny

ofc że jest. opcja z modem czegos standardowego pasi.

Offline shango

• Level 5
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Lutego 2014, 20:42 »
200 zl to wszystkie wynalazki SD2IEC nie bedą się sprzedawały

Offline RedBullet

• Level 2
  • **
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Lutego 2014, 00:32 »
Kisiel przyznam się - nie wierzyłem że to będzie działać. A tu V-12 pisze że działa! Graty chłopie, że miałeś chciecie żeby w swoim prywatnym czasie wydłubać takie cuda.

Mnie to pierdzieli co nie działa, bo znając wytwórcę to ten dynks będzie bardziej zgodny z 1541 niż ona sama ze sobą. Jeżeli cena zamknie się w okolicy 250PLN to biorę. W sumie to niepotrzebnie kupiłem SD2IEC i XU1541, ale co tam. Już mam GAS na to urządzenie. V-12 raportuj co tam na placu boju. Jakiś filmik może z akcji?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Lutego 2014, 02:31 »
o tym czy to działa czy nie można się było naocznie przekonać na Starym Pierniku
http://csdb.dk/event/?id=2145 , trzeba bywać w półświatku a jak nie to jest też na youtube.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Lutego 2014, 12:17 »
Wybaczcie, że tak późno się odzywam, ciężkie choróbsko mnie zmogło.

wegi:
@V-12 To że tester wolniej chodzi nie wpływa na ocenę,  d64 testować to raczej średnia przyjemność. DEMA CHODZĄ i to jest ważne. Że jakieś niedobitki się zdarzą to tak samo jak w ultimate. Kwestia ewentualnej drobnej poprawki firmwaru.

Owszem zgadzam się - testowanie .d64 nie jest super przyjemną sprawą. \"\" Kwestia jest tylko taka, czy dopieszczamy urządzenie, czy zostawiamy, bo działa, nie ważne że nie działa w 99%, ale działa. \"\" A wiem, że Kisiel nie lubi babrać się w czymś w nieskończoność. Potem może wyjść, że więcej dem ma dileja bądź krzaczy bo nie jesteśmy w stanie fizycznie wszystkiego teraz przetestować. A może jest jakaś lista dem, która krzaczy na ultimejcie? Wtedy można by było ją skonfrontować z UK.

scalak:
W tym przypadku takie 400zł nie jest przesadzoną kwotą. Za parę lat stacje będą nadawać się tylko na śmietnik

Z tym się nie zgodzę. Aby stacja poszła na śmietnik, trzeba by było ją użytkować 24 godziny na dobę non stop. \"\" Każde urządzenie się zużywa, ale wierz mi, stacja 1541 II jest trwała, sam zajeżdżam dwie od kilkunastu lat, nic się z nimi złego nie dzieje. \"\"

RedBullet:
V-12 raportuj co tam na placu boju. Jakiś filmik może z akcji?

Tak, jak tylko wydobrzeję nagram poglądowy filmik pokazujący jak duże delaye powstają w jedym z moich demek.

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że Kisiel wyjątkowo pechowo trafił na najgorszy mechanizm w stacjach 1541 II, który stosunkowo rzadko się w nich pojawiał, czyli D500, jest niekompatybilny jako jedyny z kilkoma loaderami, przez to więcej rzeźby było, by UK w ogóle zaczął na tych loaderach trybić.

A co do obudowy - nie jest ona do końca wymagana pod warunkiem, że ostateczny produkt będzie bardziej stabilny. Beta testowe urządzenie ma luźny wyświetlacz, pod którym umiejscowiona jest karta pamięci. Jak ktoś jest gruboskórny to prędzej, czy później w takim rozwiązaniu by coś uszkodził. Poza tym urządzenie bardzo wygodnie się montuje w gniazdo User w przeciwieństwie do gołego Ultimejta, ale to wynika głównie z wielkości gniazda.

No tak, chyba nie wspomniałem o tym, że nie ma rozpoznawania karty, czyli coś, co jest w Ultimejcie. Zapewne da się to ogarnąć, jakąś autodetekcję zapodać. Nie jest to jakiś mega potrzebny feature.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline RedBullet

• Level 2
  • **
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Lutego 2014, 13:34 »
Póki co trzeba rozpoznać bolączki wieku dziecięcego i je wyeliminować. Tą kartę można by ogarnąć. Jeżeli autodetekcja karty nie jest jakimś mega problemem, to warto by to zaimplementować. Swoją drogą jak wygląda współpraca na linii UK<->1541 z perspektywy kopierów i Action Replay? Turbo z Actiona będzie działać, czy UK ma zaimplementowane jakieś turbo? Nie potrafię bardziej sprecyzować o co kamą. Jeżeli 99% dem będzie działało to w zasadzie pełen sukces, a resztę pies jebau \"\"

Offline wegi

• Level 7
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Lutego 2014, 18:48 »
V-12/Tropyx:
Kwestia jest tylko taka, czy dopieszczamy urządzenie, czy zostawiamy, bo działa, nie ważne że nie działa w 99%, ale działa.

Imho to w tej chwili działa 95% co już jest nie lada osiągiem

V-12/Tropyx:
Potem może wyjść, że więcej dem ma dileja bądź krzaczy

Po prostu przetestuj więcej dem i sprawdź ile ma delay wg mnie nie będą miały bo tester założył z góry testowanie dajmy na to z przeplotem 4 czy 3 i przy ustalonym przez kisiela bitrate nie zawsze się wyrabia i tyle. A w taki sposób loadery z dem nie działają. Przede wszystkim podaj różnicę czasową jaka jest podczas testowania na 1541 i na UK1541 bo nie wiem czy chodzi o 2 sekundy czy 2 minuty.

No i podaj ilość przetestowanych dem i ilość na których się krzaczyło.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

jerry_1976

• Gość
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Lutego 2014, 19:54 »
To na szybkich loaderach urządzenie będzie łapało zadyszkę? To chyba nie będzie tylko do oglądania dem?

Offline wegi

• Level 7
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Lutego 2014, 22:40 »
Tester nie jest loaderem. Wyznacznikiem poziomu emulacji będą dema stosujące swoje procedury. Rzeczy pracujące w standardzie śmigają z urzędu.

Offline RedBullet

• Level 2
  • **
UK1541 Beta testing
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Lutego 2014, 23:47 »
Nieśmiało zapytam - co z demami które liczą coś "na stacji"? Obiło mi się o ucho że istnieją takie. Przyznam szczerze, że szukałem rozwiązania, które pozwoli mi przewalać .d64 na real flop bez udział pieca. Jeżeli na UK coś nie będzie banglać, to zawsze można sobie to przewalić na flopa i po problemie (o ile C64 będzie widział UK jak zwykłą stację). Mam sporo dem przygotowanych do "zrzutu", ale jak przed oczami prespektywę rozwijania kabli, łączenia tego wszystkiego + radosną walkę ze sterami, to jakby mi się odechciewa. Użycie UK w tym wypadku to jak wbijanie gwoździ mikroskopem elektronowym, ale cóż.

@jerry_1976 - jak dema będą działać, to reszta to małe miki. Wiadomo, że cuda na kiju typu Drive Composer nie będą działać z przyczyn oczywistych.