Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czy emulatory wyniszczają prawdziwe c-64?  (Przeczytany 1143 razy)

Sidder

• Gość
Czy emulatory wyniszczają prawdziwe c-64?
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Listopada 2002, 15:12 »
 Wydaje mi się, że na razie emulatory nie zagrażają prawdziwemu C64. Tym bardziej, że poziom emulacji m.in. dĽwięku (temat SID`a najbardziej mnie dotyczy, więc głównie na nim się skupiam) jest na razie beznadziejny w programach typu CCS czy Vice. (Pomijam tu SIDPlay2, bo ten akurat jest coraz lepszy.) Więc np. muzycy nie mogą raczej tworzyć pod jakimś CCS`em, bo po prostu na prawdziwym C64 wszystko może grać inaczej.

Jednak emulatory mają też swoją zaletę: to dzięki nim właśnie ludzie dawniej używający komodorka teraz wracają do swojej dawnej pasji. Tak było ze mną, najpierw zainteresowałem się tylko emulacją, póĽniej doprowadziłem swojego C64 do stanu używalności i teraz używam tylko oryginału do tworzenia muzyki. CCS czy Vice są przydatne, gdy chcę przeczytać jakiegoś maga, obejrzeć grafiki, zagrać w \'Giana Sisters\' itp.

Hank: \'mysle, ze emulatory wyniszczaja tradycyjny swap. niedlugo notery przejda do lamusa (...)\'.

Na pewno, ale wyobraĽmy sobie taką sytuację: gdyby na początku instnienia sceny był tak szeroki dostęp do internetu jak teraz, gdyby można było sobie wysyłać całe dema czy magazyny za pomocą C64 i modemu   , to czy wtedy swapperzy swappowali by metodą tradycyjną? Na pewno nie ! Tak byłoby po prostu niewygodnie. A że wtedy dostęp do modemu miały nieliczne osoby, więc kwitł normalny swap. Teraz to się zmienia - trudno.
 A tak na marginesie: Hank, masz w domu monitor kolorowy czy monochromatyczny? Pewnie ten pierwszy? To czemu by nie korzystać z tego mono, przecież on też ma swój niepowtarzalny klimat...

Pit GM

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Listopada 2002, 13:32 »
 Kratyloss - emulatory są jedyną szansą dla c64. Teraz jeszcze miałeś szczęście kupić prawdziwego komcia. A co za 10 lat? Ludzi interesujących się retro będzie tyle samo (to się ma we krwi). A ile będzie sprawnego sprzętu? Więcej? Chyba, że Bill spadnie ze schodów i przeniesie się na produkcję C-64 Comeback Version XP.

~kratyloss@netscape.net#*#kratyloss

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Listopada 2002, 15:28 »
 po prostu c 64 stanie sie wtedy na prawde ekskluzywna zabawka, a za jednego c 64 bedize mozna dostac 4 nowiutkie super pc`ty  

~chbrown@wp.pl#*#Smalltown Boy

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Listopada 2002, 03:07 »
 >Ludzie tez tworza na emulatorach -
 >przykladami sa demo Sataki z North
 >Party i wydana pare dni temu kolekcja
 >Richard\'a Bayliss\'a

Bayliss robi coś na emulatorze? Aleś mnie zaskoczył   mam z nim całkiem niezły kontakt i zawsze jawił mi się jako totalny hardcorowiec. Skąd wiesz o tym?

A co do tworzenia na emulatorze: gdyby nie to, że można emulować C64 na PC, to ani ja bym nigdy nic nie zrobił, ani Jammer. Z tych bardziej zasłużonych: Brush całe \'Illmatic\' zakodował pod emulatorem. A poza Polską: Dane/Crest już od dawna pracuje pod VICE.    

Ja sobie raczej prędko nie sprawię realnej maszyny:
 1) nie mam miejsca, żyję w pomieszczeniu 3x4 które zawalone jest i tak złomem po sufit
 2) miałbym problem z transferem danych, bo nie umiem sobie kabla zrobić
 3) no i w ogóle skąd dyskietki 5\'25\' DD
 4) oraz nie chce mi się  

Damien

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Listopada 2002, 12:57 »
 >nie chce mi sie  

Dlatego lepiej lamerzyć na emulatorach?

No dobra to podliczmy:
 Wyniszczają:1(dzięki kralytos:-)przynajmniej jeden):6 nie wyniszczają

2 - bezstronniczość

Jak na razie tyle.

--------------------------------------------------------------------------------
 \'Remember emulators suck`s  
 thanks for use real C64\'

~chbrown@wp.pl#*#Smalltown Boy

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Listopada 2002, 19:55 »
 > > nie chce mi sie  

> Dlatego lepiej lamerzyć na
 > emulatorach?  

Ej Damien, bojowo rzucasz obelgi, ale najpierw zrób coś, a potem wyzywaj od lamerów. Nie twierdzę, że jestem Reynem Ouwehandem (ocena muzyki to kwestia gustu), ale przynajmniej coś robię.
 Nie mówiąc o Dane\'ie. Nazywanie go lamerem to już zwyczajna głupota.
 Z poważaniem  

Magnate

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Listopada 2002, 20:51 »
 >>> Bayliss robi coś na emulatorze? Aleś mnie zaskoczył  mam z nim całkiem niezły kontakt i zawsze jawił mi się jako totalny hardcorowiec. Skąd wiesz o tym?  

http://noname.c64.org/csdb/forums/?roomid=10&topicid=2391\'>http://noname.c64.org/csdb/forums/?roomid=10&topicid=2391

pozdrawiam  

Damien

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Listopada 2002, 00:23 »

Napisał: Smalltown Boy

> > nie chce mi sie  

> Dlatego lepiej lamerzyć na
 > emulatorach?  

Ej Damien, bojowo rzucasz obelgi, ale najpierw zrób coś, a potem wyzywaj od lamerów. Nie twierdzę, że jestem Reynem Ouwehandem (ocena muzyki to kwestia gustu), ale przynajmniej coś robię.
 Nie mówiąc o Dane\'ie. Nazywanie go lamerem to już zwyczajna głupota.
 Z poważaniem  
Ach... Oczywiście masz rację - przepraszam nie powinienem rzucać obelg na lewo i prawo. Oczywiście grauluje ci zajęcia 12 miejsca na Sid compo 2 szkoda tylko, że zajęłeś je dzięki emulatorowi...

Magnate

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Listopada 2002, 14:25 »
 A tak w ogole to na razie nie uslyszalem zadnego konkretnego, zgodnego z prawda argumentu DOTYCZACEGO PYTANIA ZAWARTEGO W TOPIKU popierajacego zdanie \'wyniszczaja C64\'. Kratylos sobie moze powiedziec ze wyniszczaja, ale poki nie poprze tego zadnym konkretnym argumentem - sa to slowa na wiatr, ktore moze wypowiedziec nawet osoba nie majaca pojecia o scenie i C64.

Kratylos

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Listopada 2002, 11:45 »

Napisał: Magnate

A tak w ogole to na razie nie uslyszalem zadnego konkretnego, zgodnego z prawda argumentu DOTYCZACEGO PYTANIA ZAWARTEGO W TOPIKU popierajacego zdanie ``wyniszczaja C64``. Kratylos sobie moze powiedziec ze wyniszczaja, ale poki nie poprze tego zadnym konkretnym argumentem - sa to slowa na wiatr, ktore moze wypowiedziec nawet osoba nie majaca pojecia o scenie i C64.
poczulem sie wyciagniety do odpowiedzi.  
 Sadzilem ze w swoim poprzednim poscie dosc jasno uargumentowalem ale jesli ktos ma inne odczucie postaram sie bardzej dobitnie wyrazic.
 Jesli ktos nie ma fizycznego kontaktu z c 64 to praktycznie szansa ze stanie sie fanem tego komputera jest prawie rowna zeru, nic tu nie pomoga idealne emulacjie, przeciez to jest jeden z milionow programow na pc i nic wiecej.
 A jesli komputer ma byc zywy to niestety musza pojawiac sie nowi ludzie ktorzy sie nim zainteresuje, nie mozna bazowac tylko na starych wyjadaczach ktorzy z swej natury zawsze i wszedzie z czasem sie wykruszaja.  
 Emulatory rozwijaja tez lenistwo, jakos nie slyszalem nigdy o kims kto nie mial nigdy kontaktu z c 64 fizycznym cos by na nim robil pisal rysowal itp. Smiem sadzic ze 99,99% ludzi ktorzy siegaja  
 po emulatory traktuje to jako rozrywke aby przegladnac to co zrobili inni jak najmnijszym nakladem czasu i srodkow.  

Emulatorem mozna sie niekiedy poslugiwac bez szkody ale robia to osoby ktore maja lub mialy c 64 a teraz z roznych przyczyn miec go nie moga. Np ja uzywam emulatora dla przejzenia tego co sobie sciagne z sieci bo wgranie tego na dyski c 64 jest bardzo czasochlonne a niekiedy cos jest zwalone cos nie dziala a nie chce tracic czasu.  

Mistrz Commodore

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Listopada 2002, 16:57 »
 Jest to przykre......

Hank

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Listopada 2002, 06:49 »
 Czy ja wiem czy emulatory?... Czas, czas...

Hank

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Listopada 2002, 06:54 »
 A zreszta, pomyslcie w ten sposob: zyjemy my - zyje C64. A jak nas juz nie bedzie, to co nas obchodzi co sie bedzie dzialo? przeciez i tak nic zrobic nie bedziemy mogli w kierunku komodorka!..

~#*#Smalltown Boy

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Listopada 2002, 07:33 »
 > Ach... Oczywiście masz rację -  
 > przepraszam nie powinienem rzucać
 > obelg na lewo i prawo. Oczywiście
 > grauluje ci zajęcia 12 miejsca na Sid
 > compo 2 szkoda tylko, że zajęłeś je
 > dzięki emulatorowi...  

Cóż za sarkazm    
 Nie zrozumiałeś. Nie chodzi o miejsca (zajmowałem już i pierwsze i ostatnie), tylko o to, że gdyby nie emulatory, to (na przykład!) w SID Compo II byłoby wejść mniej o połowę.
 Wtedy byłoby lepiej?

Tomkiewicz

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Grudnia 2002, 22:54 »
 Ja kiedyś, kiedy nie miałem C64 sciągnąłem sobie emulator takowego i pograłem na nim 10 minut i poszedł w odstawkę. Teraz, gdzy zdobyłem prawdziwego C64, od razu zdobyłem górę emulatorów, sciągnąłem 200 mb softu i wydaje co chwila jakąś kasę na coś do commodore\'a. Uważam, że sam w sobie emulator nie skłoni do zakupu C64, ale posiadanie C64 skłoni do pobrania emulatora ;)