Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czy emulatory wyniszczają prawdziwe c-64?  (Przeczytany 1376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Damien

• Gość
Czy emulatory wyniszczają prawdziwe c-64?
« dnia: 08 Listopada 2002, 20:15 »
 Witam wszystkich. Niedawno wdałem się w dyskusje z Magnatem na temat emulatorów czy wyniszczają c-64 i zaczęło mnie to zastanawiać. Bardzo jestm ciekaw waszego zdania na ten temat (choć właściwie raczej wiem jak to się skończy:-)). No więc zaczynajmy.

~kratyloss@netscape.net#*#Kratyloss

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2002, 20:49 »
 moim zdaniem zabijaa ale jednak emulatory nie maja klimatu c 64 wiem to bo jak mam teraz c 64 jest 100% niz na emulatorze...

~#*#Rastan

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopada 2002, 14:13 »
 co macie na myśli pisząc \'wyniszczą\' czy \'zabiją\' ??

aze

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopada 2002, 15:08 »
 w dzisiejszych czasach jesli nie byloby emulatorow to nie widzialbym c64 na oczy.smutna prawda.znam radoche z uzywania orginalnego komcia ale nie mam innego wyboru. po 2 bardzo lubie emulatory wszelkiego rodzaju i moim zdaniem emulacja rozwija c64 tak samo jak winuae rozwinal amige :)
 to tyle na ten temat
 pozdrawiam

Damien

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2002, 16:15 »

Napisał: Damien

Witam wszystkich. Niedawno wdałem się w dyskusje z Magnatem na temat emulatorów czy wyniszczają c-64 i zaczęło mnie to zastanawiać. Bardzo jestm ciekaw waszego zdania na ten temat (choć właściwie raczej wiem jak to się skończy:-)). No więc zaczynajmy.
No więc narazie 1:1 ale co to zabierać się do pisania postów jak tu wejde następnym razem chcę zobaczyć ich górę rozumiemy się? No ja myślę

~#*#Krusty

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopada 2002, 12:00 »
 Nie tylko nie wyniszczą, ale jeszcze pomogą komputerowi przetrwać.

Damien

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopada 2002, 17:14 »
 No więc 1(wyniszczają):2(nie wyniszczają). I to ma być ta góra postów??? Do roboty bumelanci!!!

aze

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Listopada 2002, 18:24 »
 nie bumelanci tylko takie pytanko   hehe w sumie to czemu maja wyniszczac? pomysl nad tym z tej strony ile wiedzy o emulowanym kompie ma autor samego emulatora. nie wyniszczaja po raz 2 i ostatni :)
 bez emulacji nie byloby tego servisu (a nawet jakby byl to na co komu byloby to wszystko?), wiekszosc z nas nigdy nie uzbierala by 7000 gier i 4000 dem u siebie w domu bo by na to miejsca zabraklo a tak to 3cd i sprawa z glowy.
 pozatym wielokrotnie sam emulator ma wiecej przydatnych funkcji niz sam emulowany komputer.czesto tez robimy na emulatorach cos czego nie da sie zrobic na pc.
 to tyle pozdrawiam

~kratyloss@netscape.net#*#Kratyloss

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Listopada 2002, 15:36 »
 Nie rozumiem argumenttu ze bez emulatora c 64 jest nieosiagalny, przeciez ten sprzet mozna kupic za grosze ja swojego kupilem pare tygodni temu za 33 zlote na Allegro dostalem do tego magnetofon i 40 kaset Black Boxa potem dokupilem za 40 1541 i Finalla, za 40. Przeciez to nie jest majatek  
 poza tym emulator nie tworzy specyficznej wiezi z sprzetem jaka wystepuje gdy ma sie dany komputer. W przypadku emulatorow to tylko program jeden z wielu jak sie uruchamia na komputerze. Dlatego sadze ludzie ktorzy korzystaja tylko z emulatorow nie stworza niczego na c 64 beda jedynie biernymi konsumentami a to nie rozwija c 64

Damien

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Listopada 2002, 18:09 »

Napisał: Kratyloss

Nie rozumiem argumenttu ze bez emulatora c 64 jest nieosiagalny, przeciez ten sprzet mozna kupic za grosze ja swojego kupilem pare tygodni temu za 33 zlote na Allegro dostalem do tego magnetofon i 40 kaset Black Boxa potem dokupilem za 40 1541 i Finalla, za 40. Przeciez to nie jest majatek  
 poza tym emulator nie tworzy specyficznej wiezi z sprzetem jaka wystepuje gdy ma sie dany komputer. W przypadku emulatorow to tylko program jeden z wielu jak sie uruchamia na komputerze. Dlatego sadze ludzie ktorzy korzystaja tylko z emulatorow nie stworza niczego na c 64 beda jedynie biernymi konsumentami a to nie rozwija c 64
I właśnie o to chodzi...
 A tak na marginesie to ja swojego kupiłem za 50zł. całość to naprawdę jak na taki sprzęt nie jest dużo.

Magnate

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Listopada 2002, 19:26 »
 Kratyllos >>>  Dlatego sadze ludzie ktorzy korzystaja tylko z emulatorow nie stworza niczego na c 64 beda jedynie biernymi konsumentami a to nie rozwija c 64

Nie zgadzam sie. Ludzie tez tworza na emulatorach - przykladami sa demo Sataki z North Party i wydana pare dni temu kolekcja Richard\'a Bayliss\'a. Oczywiscie to tylko nieliczne produkcje, ktore powstaly dzieki emulatorom.

Aze >>> pozatym wielokrotnie sam emulator ma wiecej przydatnych funkcji niz sam emulowany komputer.czesto tez robimy na emulatorach cos czego nie da sie zrobic na pc.

Funkcje funkcjami, ale emulator nigdy nie zastapi prawdziwego C64 i tu nie ma dyskusji.

Moja odpowiedz na pytanie zawarte w tytule posta: nie wyniszczaja. Jesli ktos twierdzi inaczej - prosze o konkretne argumenty.

pozdrawiam

ps. webmasterze, prosze sie wypowiedziec :-)

Luc (webmaster)

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Listopada 2002, 19:47 »
 Wiesz co Magnate, jesteś podły! Zmuszasz mnie do wysiłku intelektualnego. Masz szczęście, że znalazłem 3 minuty wolnego czasu w moim pełnym koncentracji dniu.

Niszczą i nie niszczą. Jeśli ktoś odstawi C64, a zaczyna działać na emulatorach, przesyła dane przez X1541, ciągle swapuje na scenie, tworzy, angażuje się w świat Commodore 64 - nie jest to złe zjawisko. Czasem może nawet poszerzyć jego horyzonty w dziedzinie C64.

Ale jeżeli przez emulator taki C64 pójdzie w odstawkę, a komodorowiec zacznie być bierny w stosunku do niego, przestanie tworzyć cokolwiek na C64, kodować nawet dla zabawy, kontaktować się z ludĽmi - wtedy koniec. Ma to chyba też związek nie tyle z samymi emulatorami, co z PC-tami, które na dobre zżerają czas i nie pozwalają włączyć od czasu do czasu Komodiusza.

Dla chcącego nic trudnego      

Dżyzas, ale dzisiaj wena.

aze

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopada 2002, 21:37 »
 sprawa wyglada tak ze jestem teraz w anglii i uwierz mi latwiej (i taniej) tu kupic psx 2 niz c64   poza tym nie bede go tutaj kupowal bo mi nie potrzebny musialbym kupic telewizor itp a to juz za duzo dla mnie wiesz, przeprowadzki itp. wystarczy mi ze tacham grzyba+monitor 17\'.wiec dla mnei jest nieosiagalny.apropo w polsce w domu mam 2 c64  

Hank

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Listopada 2002, 05:06 »
 jesli o mnie chodzi to ta sprawa (jak zresztą każda inna) ma dwie strony. i zaleznie od tego jak sie spojrzy... ble ble ble.. coby nie owijac - emulator nie odda w 100% mozliwosci sprzetu, nawet ten najlepszy. poniewaz jestem muzykiem, najbardziej interesuje mnie sprawa jakosci emulowanego SIDa, co w przypadku CCSa troche pozostawia mi do zyczenia (nie mialem okazji poznac innych emulatorow). jesli chcialbym napisac muzyke do czegokolwiek to pozostaje mi jedynie oryginalny c64. w przeciwnym wypadku odgrywajac zaka stworzonego na emulatorze na prawdziwym sidzie moglbym spodziewac sie roznych \'pajacyków\':)... podobnie koderzy piszacy efekty bazujace na \'ukrytych\' mozliwosciach komara - gdzies czytalem, ze CCS wycina co ktoras ramke wyswietlanego obrazu (ale nie wiem czy to prawda:). chyba w najlepszej sytuacji sa graficy, ktorzy moga nacieszyc oczy lepsza ostroscia i szybsza czestotliwoscia odswiezania obrazu. i po ostatnie: mysle, ze emulatory wyniszczaja tradycyjny swap. niedlugo notery przejda do lamusa i malo kto bedzie pamietal, co to wlasciwie znaczy \'poczta suxx\':(... ale to juz zupelnie inna bajka. reasumujac moja wypowiedz - uwazam, ze emulator nie jest w stanie powaznie zagrozic c64 pod warunkiem, ze jestesmy prawdziwymi smakoszami tego sprzetu, smakoszami \'zapachu rozgrzanej elektroniki\' jak to gdzies przeczytalem:).  
 to tyle, dziekuje za uwage

Damien

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Listopada 2002, 21:21 »
 Jak dla mnie Hank to lamulatory nawet w 10% nie oddają prawdziwego C-64...

PS. Wiecie co mnie najbardziej wkurza jak w memberstatusie grupy jest pozycja \'net swaper\', aż ręce opadają...