Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Geo Action RULES!  (Przeczytany 6679 razy)

Offline wegi

• Level 7
Geo Action RULES!
« dnia: 11 Sierpnia 2012, 19:53 »
WITAM

http://c64power.com/forum/uploads/files/MENUPALNTSC.ZIP

Się zdarzyło coś takiego - suchy się zbiera do zrobienia carta z 512 KB RAM :D
Ponieważ nie mam tego jeszcze w ręku (i nikt nie ma - nawet suchy :D ) robię coś co w zamyśle miałoby być dość uniwersalne i na tym carcie również pracować.

Jest to taki jakby file manager czy browser, czy też firmware - który pracuje z polskim Ram Cartem.

W założeniu ma to obsługiwać:

- różne wersje Ram Carta 64/128/504/480/512 KB lub po drobnych modyfikacjach inne rozszerzenia ram (nie REU)

1. Wgrywanie do extra ramu plików z dyskietki - pracuje i w PAL i w NTSC (98% zrobione)
2. Wgrywanie z sd2iec w miarę jak najszybsze (nie zaczęte - czekam na sd2iec)
3. Wgrywanie z tape z ABC turbo (jeszcze nie zaczęte)

4. Wgrywanie plików z rozszerzenia do RAM C64 (99% zrobione)

Działa już zakładanie plików, usuwanie, edycja nazwy i moving

Prosiłbym osoby posiadające RAM-Carta i Geo Actiona o przetestowanie tego programiku i wyłapanie bugów które mi umknęły

Niekiedy celowo jest coś ominięte np. nie sprawdzam czy carta jest przełączona na zapis podczas przesuwania pliku w ramcarcie czy modyfikacji jego nazwy z uwagi na to, że się nic nie stanie
i nie ma potrzeby zmuszać użytkownika do ciągłego przełączania carty.

Wprowadzenie - program najpierw pyta się o rodzaj rozszerzenia jakie używamy - trzeba wybrać.
Potem najlepiej od razu sformatować ram carta. Po przełączeniu na read only po resecie bedzie już się automatycznie program zgłaszał.
W menu 1 - od Ram carta można edytować nazwy plików i je przemieszczać.
h - help - rozpisane użyte klawisze
o - opcje
Proszę zauważyć, że przy takim menu możliwość wystąpienia kilku plików o tej samej nazwie nie jest błędem, ponieważ plik jest wybierany z pozycji a nie wyszukiwany po nazwie.

Poczyniłem próby na Ram Carcie 128KB i na Ram Carcie w Geo Actionie i powiem szczerze, że szaleństwo z 504 KB GA robi ogromne wrażenie.
Opcje dla GA 504/480 i 512 KB - dlaczego:

Ostatnie 8KB używa Action i on zamaże ich zawartość - gdyby ktoś się bawił z GA jako RR to on używa 32KB - stąd opcja 480 KB i jeżeli ktoś rezygnuje z Actiona ma dostęp do całych 512KB oczywiście firmware swoje docelowo około 60 bloków zajmuje niestety.

Dziękuję za poświęcony czas na testy.

Kto nie ma GA lub RC może we VICE emulować RC 128 czy 64KB

@zyga - albo mi emulator źle działa, albo ja czegoś nie wiem - Ram Cart we VICE nawet jak jest ustawione Read Only na true zezwala na zapis do $df00-$dfff - na real hardware nie mogę zapisać przy Read Only mode

Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2012, 21:21 »
testowałem działa.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline jad

• Level 3
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpnia 2012, 10:48 »
upiekszam kod zrewersowanego przeze mnie w ubieglym tysiacleciu turbo tape rom. robie to dla wegiego.
to jest to turbo, co sie ladowalo programy poleceniem <-L
napisane toto nawet ladnie, ale jest tam pewna niescislosc, ktora wynikla mi z analizy kodu zrodlowego.

na wierzchu mam tylko c64 z jiffydosem a on ma amputowane procedury oblusgi tasmy a na dodatek gryzie sie z prefixem '<-'.
prosze zatem kogos aby sprawdzil taki scenariusz:

ladowanie programu z tasmy z podaniem nazwy. prawde mowiac nie wiem jak w tej skladni podac nazwe, ale moze ktos do tego dojdzie. po cos chyba siedzi w kodzie procedura od tego?
jak juz sie to komus uda (trzeba podac pelna nazwe, bez gwiazdek i innych wildcart-ow) to prosze mnie poinformowac, czy owa nazwa zostala rozpoznana, tzn. wskazany nazwą program sie zaladowal?

w kodzie jest tak, ze procedura porownuje nazwe pliku przekazana wektorem $bb o dlugosci $b7 z naglowkiem programu od adresu $341. niby w porzadku to jest, patrzac na strukture tape buffer, ale procedura ladujaca naglowek pobiera secondary address do komorki $ab  a potem w adres wskazany wektorem $b2 od indeksu 0 laduje reszte naglowka tasmy.
i tu wg mnie jest blad, bo powinna ladowac od indeksu 1.

Offline Psychik

• Level 5
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpnia 2012, 11:40 »
moze i rules, ale szkoda ze Kisiel nie robi juz nowych...

Offline wegi

• Level 7
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpnia 2012, 11:52 »
Kisiel ma parę płytek chyba z ostatniej serii i pewnie Twój antagonista coś zrobi...
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline Psychik

• Level 5
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpnia 2012, 12:22 »
wegi ale ja juz ze 2 miesiace temu zaplacilem za GA i mial zrobic, ale najpierw powiedzial, ze pamieci nie sa juz dostepne, a jak chcialem na swoj koszt je sciagnac z USA, to powiedzial, ze nie bedzie robil i dostalem zwrot pieniedzy na konto.

Offline wegi

• Level 7
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpnia 2012, 12:37 »
W geście pojednania zmień stopkę \"\" może wypadałoby przeprosić. Wiesz kisiel robi to hobbystycznie i po kosztach - nie można wymagać żeby zrobił kiedy się chce. Teraz masz ciekawą opcję Actiona - też warto mieć takiego klona 7.3. Poza tym kisiel jest w rozjazdach i nie zrobi nic fastem... Na razie ma wenę na klona 7.3 - ale na pewno zrobi jakieś GA przy okazji

Offline wegi

• Level 7
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sierpnia 2012, 13:13 »
@jad - zgadza się znalazłeś buga \"\" o dziwo powielonego w AR bo Datel to perfekcjoniści.

Jeżeli poda się nazwę zbioru, który istnieje na kasecie - loader ABC Turbo nie znajduje go i cały czas przelatuje kolejne pliki

Offline Kisiel

• Level 7
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sierpnia 2012, 16:33 »
wegi:
W geście pojednania zmień stopkę  może wypadałoby przeprosić.

Nie sądzę, żeby miał za co przepraszać, no chyba, że za to że wywleka prywatną korespondencję na forum opowiadając przy tym bajki, półprawda to całe kłamstwo.
W tym konkretnym przypadku dołożyłbym do interesu.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sierpnia 2012, 19:02 »
Skoro już mówimy o turbo na taśmę w Actionie, to jest ono lekko zbugowane tak czy siak.

Kiedy odpalamy kasetę i program zaczyna szukać gry, znajduje nagłówek (znajome charakterystyczne paski jednolite), to poprawnie wyświetli znalezioną nazwę pliku tylko wtedy, jak w sposób normalny przeszliśmy do trybu Fast Load po resecie. Jak wczytujemy nagłówek i wciśniemy run/stop+restore, a potem jeszcze raz F1, to wykrzaczy się, wyświetli zamiast tytułu pliku pierwsze bajty z wczytanego pliku (najczęściej potrafi wywalić na ekran linię sys). W Black Box'owym turbo tape tego nie ma, można odnaleźć nagłówek gry nawet po bardzo krótkim wczytywaniu. Dlatego też na niektórych kasetach pirackich nagłówki były krótsze. Brzmi to trochę skomplikowane ;). W turbo tape Actiona podobają mi się tylko paski podczas savingu, natomiast reszta jest (prawie) do kitu. Dodatkowo Action wczytuje pliki z kasety zawsze pod $0801, więc jak np. mamy pliki zgrane z innym start addressem, to trzeba je ładować spod monitora.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sierpnia 2012, 21:42 »
Jeżeli chodzi o karta 512kb (na 27c040) to pytałem Suchego pod koniec maja o kilka porad na bazie których wraz ze Starym Marabutem zrobiliśmy prototyp karta z ZIF-em, Marabut wykonał ładne PCB w Eagle nawet, które wytrawił! Napisałem do tego tester przełączania banków. Kart wstał po czym po przełączeniu kilku banków wszystko siadło i teraz już nie reaguje. Działa tylko włączanie/wyłączanie karta przez wrzucenie wartości >=128 pod $DE00. Oczywiście kart jest 100% kompatybilny z Vice. Z racji tego, że poległem w dziedzinie elektroniki a Suchy zaczął szaleć z BB8 (masakra w pozytywnym tego słowa znaczeniu) - zająłem się programowaniem. Odstawiłem ten problem z kartem na później licząc na pomoc od Suchego a tu się dowiaduję, że Suchy już coś kmini ;). Generalnie po konkursie RGCD zamierzałem się zająć pogłębianiem swojej wiedzy na temat multiplekserów i przerzutników celem zrozumienia co robię nie tak. Sprawdzałem pamięć pod $8000: wszystkie dane w karcie przechodzą przez magiczne ORA #$28 (linie D3 i D5). Jeździłem miernikiem i nic, żadnych niepożądanych połączeń. Suchy zna szczegóły ;). Gdyby nie ten ORA #$28 - kart by działał.

Offline Kisiel

• Level 7
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Sierpnia 2012, 23:18 »
BagoZonde:
. Gdyby nie ten ORA #$28 - kart by działał.

Jak znam się na elektronice to powiedziałbym że źle szukasz. Adresy lub timing OE CS.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Sierpnia 2012, 23:50 »
Kisiel:
Jak znam się na elektronice to powiedziałbym że źle szukasz. Adresy lub timing OE CS.

Chip Enable idzie bezpośrednio do GND a Output Enable do ROML. Z tym timingiem dałeś mi do myślenia. Muszę "poczuć" te karty.  Na razie najprawdopodobniej wyślę karta do Suchego, żeby go obadał. W sobotę spróbuję jeszcze z wymienionymi TTL-ami, ale Twój cynk skłania mnie do przypuszczenia, że pewnie to i tak nie zadziała. Generalnie wartości sobie tam "płyną" pod $8000 z czego przeważnie są dłużej te ORA #28 więc to coś z timingiem. Na działającym karcie łatwiej mi będzie zrozumieć o co kaman.

suchy

• Gość
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Sierpnia 2012, 19:46 »
@Bago... nie zapomniałem kurde, ale jeszcze V-12 czeka na przesyłkę (pewnie też juz mocno wqrwiony). Fakt, że z wegi'm troszkeśmy ostatnio BB8 pomordowali \"\" (jakoś tak niespodziewanie wyszło to modowanie w zasadzie dzięki MianBoxom od V-12, które mnie zainspirowały do takiego działania, a duża ilość EPROMków od Raf'a dała możliwość szybkiego testowania), no i remont mi wypadł na wakacje. Nawet nie macie pojęcia jak chałupę można zagracić \"\" - no i z gratami powalczę jeszcze trochę \"\"  (najwięcej czasu zajmuje archiwizacja i porządkowanie literatury i analizowanie co się przyda, a co wypieprzyć ze zbiorów - elektronika: urządzenia/podzespoły/części).

@Bago...Chyba lepszym rozwiązaniem będzie jak przyślesz do mnie tego carta do testów/ewentualnych zmian (gdybym go miał już u siebie, to pewnie bym coś przy nim pomajstrował do tej pory).

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Sierpnia 2012, 20:28 »
suchy:
V-12 czeka na przesyłkę (pewnie też juz mocno wqrwiony)

Nie, wbrew pozorom nie jestem wkurzony, bo mnie trzeba po prostu wcześniej uprzedzić. Wiem, że zawalony jesteś robotą, więc celowałem na jesień. \"\"

suchy:
a co wypieprzyć ze zbiorów - elektronika: urządzenia/podzespoły/części).

Jak będzie tego dużo, przygarnę \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!