WITAM
http://c64power.com/forum/uploads/files/MENUPALNTSC.ZIPSię zdarzyło coś takiego - suchy się zbiera do zrobienia carta z 512 KB RAM
Ponieważ nie mam tego jeszcze w ręku (i nikt nie ma - nawet suchy
) robię coś co w zamyśle miałoby być dość uniwersalne i na tym carcie również pracować.
Jest to taki jakby file manager czy browser, czy też firmware - który pracuje z polskim Ram Cartem.
W założeniu ma to obsługiwać:
- różne wersje Ram Carta 64/128/504/480/512 KB lub po drobnych modyfikacjach inne rozszerzenia ram (nie REU)
1. Wgrywanie do extra ramu plików z dyskietki - pracuje i w PAL i w NTSC (98% zrobione)
2. Wgrywanie z sd2iec w miarę jak najszybsze (nie zaczęte - czekam na sd2iec)
3. Wgrywanie z tape z ABC turbo (jeszcze nie zaczęte)
4. Wgrywanie plików z rozszerzenia do RAM C64 (99% zrobione)
Działa już zakładanie plików, usuwanie, edycja nazwy i moving
Prosiłbym osoby posiadające RAM-Carta i Geo Actiona o przetestowanie tego programiku i wyłapanie bugów które mi umknęły
Niekiedy celowo jest coś ominięte np. nie sprawdzam czy carta jest przełączona na zapis podczas przesuwania pliku w ramcarcie czy modyfikacji jego nazwy z uwagi na to, że się nic nie stanie
i nie ma potrzeby zmuszać użytkownika do ciągłego przełączania carty.
Wprowadzenie - program najpierw pyta się o rodzaj rozszerzenia jakie używamy - trzeba wybrać.
Potem najlepiej od razu sformatować ram carta. Po przełączeniu na read only po resecie bedzie już się automatycznie program zgłaszał.
W menu 1 - od Ram carta można edytować nazwy plików i je przemieszczać.
h - help - rozpisane użyte klawisze
o - opcje
Proszę zauważyć, że przy takim menu możliwość wystąpienia kilku plików o tej samej nazwie nie jest błędem, ponieważ plik jest wybierany z pozycji a nie wyszukiwany po nazwie.
Poczyniłem próby na Ram Carcie 128KB i na Ram Carcie w Geo Actionie i powiem szczerze, że szaleństwo z 504 KB GA robi ogromne wrażenie.
Opcje dla GA 504/480 i 512 KB - dlaczego:
Ostatnie 8KB używa Action i on zamaże ich zawartość - gdyby ktoś się bawił z GA jako RR to on używa 32KB - stąd opcja 480 KB i jeżeli ktoś rezygnuje z Actiona ma dostęp do całych 512KB oczywiście firmware swoje docelowo około 60 bloków zajmuje niestety.
Dziękuję za poświęcony czas na testy.
Kto nie ma GA lub RC może we VICE emulować RC 128 czy 64KB
@zyga - albo mi emulator źle działa, albo ja czegoś nie wiem - Ram Cart we VICE nawet jak jest ustawione Read Only na true zezwala na zapis do $df00-$dfff - na real hardware nie mogę zapisać przy Read Only mode