Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Geo Action RULES!  (Przeczytany 6678 razy)

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Sierpnia 2012, 22:07 »
@suchy
Nie no, o jakimkolwiek wqurwieniu mowy nie ma. Tylko żyłka w oku mi strzeliła, gdy przeczytałem wpis wegiego, że się zabierasz za 512kb. A że w tym momencie popatrzyłem na zwłoki tego karta, reakcja wystąpiła jak powyżej. Wyślę Ci tego karta, dziękówa zresztą - to byś go obadał tylko mi adres podaj! Kiedyś tam do Ciebie po budę przyjadę, taki mam plan ;).

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Sierpnia 2012, 22:55 »
ej no trochę szacunku dla kodera.. kolega się napracował a Wam to tylko oftopy w głowie.

Potwierdzam zajefajny soft napisał wegi, szybki i poręczny, lepszy od oryginalnego.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Sierpnia 2012, 23:02 »
Kisiel ma rację. Wegi - szacun.

flash05

• Gość
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Sierpnia 2012, 20:15 »
Chylę czoła i ja, bo sofcik jest naprawdę dobry. Na RC w GA śmiga znakomicie.

Offline Skull

• Level 6
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Sierpnia 2012, 12:14 »
kutfa, wstyd się przyznać ale wogóle nie umiem się do tego zabrać - kombinowałem i jedyne co mi się udało to skasować rom actiona.

Ja mam taką konfigurację, stacja 1541 na #8, stacja 1581 #9, SD2IEC #10 (chociaż mam do wyboru),

łopatologicznie.. układ zworek "przed i po" poproszę (ale wszystkich 4-rech).

Offline Kisiel

• Level 7
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Sierpnia 2012, 21:20 »
układ zworek:
http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php?do=show&id=projekt64/geoaction
1. Flash Mode ⇔ ActionReplay,
2. GeoRam ⇔ RamCart,
3. No IRQ ⇔ PCF IRQ
4. RamCart WRITE protect ⇔ RamCart READ and write

Update: Easy Flash Mode can be set by switch no 1 in Flash position and switch no. 4 in WRITE position
Flash Mode can be set only with switch no.4 in position READ.
Skull:
jedyne co mi się udało to skasować rom actiona.

To ustawiasz pierwszą w pozycji lewo i flash bin'a.
Jak chcesz używać rozszerzenia pamięci (ramcart lub georam) to:
Important: If you want to use firmware, set dip-switch and press F1 or F3 in boot menu. It's impossible to boot up firmware with 'zap' command.
Czasem czytanie jest za trudne \"\"
Narzuca się nieuniknione pytanie czy użytkownicy kupują bo chcą tego używać czy kupują bo jest tanie.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Sierpnia 2012, 23:18 »
Kisiel:
2. GeoRam ⇔ RamCart

ztcp jest na odwrót czyli:

2. RamCart ⇔ GeoRam
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline wegi

• Level 7
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Września 2012, 09:52 »
elo

http://c64power.com/forum/uploads/files/menupalntsc.zip

się zrobiła kobyła bo pracuje to od $3000 do ponad $8700 ale jest firmware dość bogato wykorzystujący możliwości ramcarta (Geo Actiona w szczególności) ...

Podziękowania dla jada za zrewersowanie abc turbo i za pomysł na "zgrabne" sprawdzanie rozmiaru ramcarta.
Osobne podziękowania dla ELWERA, który przysłał mi SD2IEC, dzięki czemu mogłem testować moje wyczyny na real sprzęcie - @ELWER - BIG THX
OK - o programie - pisany on był z myślą o zachowaniu dużej uniwersalności - działa z ramcartem 128 (64 nie mam ale powinien też) , z ramcartem w geoactionie (512 KB) i z nowym cartem suchego (którego jeszcze nie zrobił :D)

Na początku program wykrywa jaki ramcart jest włożony w przypadku 64/128 nie pojawia się menu wyboru carty bo nie ma takiej potrzeby.

Jak wykryje 512KB ramcarta to pozwala wybrać opcję - tu muszę wytłumaczyć:

480 KB - jeżeli jest to  GA to jest to bezpieczny obszar, bo w dalszych bajtach grzebie action replay...
504 KB - to na wypadek gdyby kisiel zmienił firmware w GA i mapowałby on tylko ostatnie 8KB lub w przypadku gdy np używasz ramcarta na daną chwilę i nie dbasz o zamazanie danych po przełączeniu się do AR
512 KB - tylko jak nie dbasz o zamazanie ostatnich 32KB ramcarty
512 KB - suchy cart - tu raczej cart nie będzie korzystał z ramu więc byłoby całe do wykorzystania

po wyborze można albo od razu formatować ramcarta albo najpierw jest możliwość zmiany kilku preferowanych opcji (np. turbo of - hi kisiel i JAD) opcje te zmienia się po wejściu do opcji 2 menu - wyboru pracy z dyskiem.
Program sprawdza ile jest urządzeń na IEC i jeżeli więcej jak jedno - pozwala wybrać które chcemy używać, później sprawdza czy wybrane urządzenie to true driv - jak nie - wraca do pierwszego menu.
Załóżmy, że udało nam się dobić do driva - teraz po wciśnięciu "O" mamy opcje - dalej nie ma co komentować bo są one opisane. Z uwagi na moje lamerstwo i lenistwo opcji ustawienia kolorów nie da się zapisać na stałe.
Po ustawieniu opcji można wyjść przez X i formatować ramcarta - od tego momentu jeżeli ramcart jest na read only - po resecie zgłaszać się będzie firmware. Będąc w opcji 2 można nadusić "H" i rozczytać klawiszologię dla tej opcji.

Klawisze które dodatkowo opisuję to te, które używa się w menu dir ramcarta - są to:

U - up - przesuwanie pliku w pozycji
D - down
E - edit - edycja nazwy pliku
del - kasowanie pliku

niemal opisałem także tym samym opcję nr 1 głównego menu bo to jest zabawa z DIR w ramcarcie - dochodzi tylko różnica po wciśnięciu enter - wyborze pliku:
(obsługa max 256 plików)
można ten plik wyeksportować z ramcarta albo do ram C64 albo do sd2iec albo do driva. Dalej - jeżeli jest to obraz D64 skopiowany do ramcarta to można ten obraz odtworzyć w drivie. Ostatnia opcja to powrót do głównego menu.

póki co pomijam opis opcji 3 z głównego menu idę do 5 - format ram ext - formatuje ramcarta i wbija do niego firmware wraz z BAMem, nowym katalogiem i przykładowym plikiem.
opcja 6 - head fit - niecierpię magneta ale jak już się korzysta - ten program jest nieodzowny
btw. ciekawą historię Groepaz opisał na CSDB przy recorder justange nt Autora programu
opcja 7 - wyjście do basica - no comment's

opcja 4 - ramcart to sd2iec - export wszystkich danych z ramcarty do pliku backupowego na sd2iec - później z opcji 3 można ten backup wbić spowrotem do ramcarta. Jeżeli jest to ramcart 128 lub 64 - można backup wysłać do driva jeżeli wystarczy wolnego miejsca (dla 128KB 515 wolnych bloków być powinno)

ok - opcja 3 - opuszczamy kolorowe menu i wpadamy do basica czy tam jiffi dosa jak kto ma...
Co istotne - loader używany w tej opcji to rypnięty z FC3 - obsługuje go sd2iec. Na starcie opcji 3 program stara się wybrać domyślne urządzenie sd2iec - nie jest to absolutnie niezbędne do pracy bo loader też będzie czytał z driva w razie co jak również po wciśnięciu F6 zaczynamy czytać plik z magneta do ramcarta
(chyba mało kto wiedział, że magnet ma swój status i można go odczytać podobnie jak status driva) klawisze są opisane - dodatkowego wyjaśnienia wymaga dualność pliku D64 - za pomocą F5 (w przypadku sd2iec) można "wejść" do niego a za pomocą F4 skopiować go do ramcarta. F5 na pliku m2i również mapuje go jako dir.
F5 na pliku z rozszerzeniem ".BAC" pozwala wczytać obraz ramcarta do niego. F5 na katalogu (DIR) przechodzi do niego

zaczarowany klawisz ten f5...

Ok - komendy nieopisane

$ = dir
@$ = dir

@i - inicjacja dyskietki

@8,@9,@10,@11 - wybór urządzenia

@xxxxxxxxx - wysłanie stringu do stacji tudzież sd2iec

można nim np kasować pliki, zmieniać katalogi (chociaż to jest f keysach) i wysyłać komendy do driva

przykładowo dla driva
@n:a,00 - sformatuje dyskietkę nadając nazwę a i ID 00
jak w AR można po odczytaniu dir kasować pliki:

@s:filename "

skasuje plik o nazwie filename (w sd2iec też)

dla sd2iec np. @cd// - przejście do root dir @cd:<- (strzałka w lewo) - katalog wyżej lub wyjście z wirtualnej dyskietki

Ok - reasumując program daje wsparcie dla pracy Geo Actiona z SD2IEC, dla driva jak i dla tape w zakresie odczytu (uwaga odczyt plików już zapisanych w TURBO ABC!!! - bo chyba z normalem już nikt się nie bawi) ) – cenną opcją jest też kopiowanie i odtwarzanie D64.

Program zapewne ma jakieś bugi które przeoczyłem - dodaję sources dla chętnych do bugfixowania tudzież development :D

Na zakończenie o bezpieczeństwie danych - dopóki mamy cartridge eprom - nie musimy się zbytnio przejmować natomiast tu mamy RAM i znane są popisy crackerów "walących po IO" w swoich intrach czy trainerach - uważajcie na to i programy wgrane do ram uruchamiajcie z ramcartem read only - to uchroni Was od zamazania danych w rozszerzeniu.

W toku dalsze wsparcie do GA w postaci wsadów współpracujących z SD2IEC i magazynem plików (najpopularniejszych browserów SD2IEC)
Osobne wsparcie w toku ze strony JAD'a (np wirtualne urządzenie 7...)
GEO ACTIONOWCY ŁĄCZCIE SIĘ \"\"
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline Skull

• Level 6
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Września 2012, 10:19 »
Genialne, i do tego jeszcze wyczerpujący opis.

Brawo Wegi!

Offline jad

• Level 3
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Września 2012, 15:41 »
wegi:
F5 na pliku z rozszerzeniem ".BAC" pozwala wczytać obraz ramcarta do niego.

w twoim obszernym opisie umknelo mi tworzenie pliku .bac?

Offline wegi

• Level 7
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Września 2012, 15:54 »
wegi:
opcja 4 - ramcart to sd2iec - export wszystkich danych z ramcarty do pliku backupowego na sd2iec - później z opcji 3 można ten backup wbić spowrotem do ramcarta. Jeżeli jest to ramcart 128 lub 64 - można backup wysłać do driva jeżeli wystarczy wolnego miejsca (dla 128KB 515 wolnych bloków być powinno)

Offline jad

• Level 3
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Września 2012, 16:55 »
fantastycznie.
pisze teraz (raczej mecze) ten moj d64-extractor. zaimplementowalem w nim opcje backupu i restore'a ramcarta ale z powodu czasochlonnosci tej operacji zaremowalem ta czesc kodu.
balem sie o 'kolizje' z twoim softem, teraz widze, ze damy rade.

Offline Kisiel

• Level 7
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Września 2012, 18:52 »
a ktoś pokusiłby się o przetłumaczenie opisu na angielski????

Offline Skull

• Level 6
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Września 2012, 09:23 »
w weekend trochę potestowałem - (chociaż dobrze że mam tel. do Wegiego) taki soft daje zupełnie przyjemne korzytanie z GA , przy okazji okazało się, że ani nie skasowałem romu actiona, ale również że "batarejka" już mi siadła, a propos jakiego modelu używacie u siebie ?

Offline Kisiel

• Level 7
Geo Action RULES!
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Września 2012, 10:08 »
ja daje najtańsze mcelle ale nie widzę sensu aby nie kupić lepszej, tylko wydatek 5PLN to już trochę sporo za duracela bodaj a trwałość takiej baterii nie będzie dużo dłuższa.
Używaj więcej GA to mniej wydasz na baterie \"\"