Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Tunery TV i grabbery  (Przeczytany 9522 razy)

Offline wackee

• Level 6
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Listopada 2013, 10:55 »
Z którą częścią się nie zgadzasz? \"\"

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Listopada 2013, 11:41 »
ciężki w edycji? ;]

stratny stratny ofkors, odpowiedni bitrate i zauwazysz tylko na czerwonym.

Offline wackee

• Level 6
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Listopada 2013, 21:19 »
Nie każdy ma takiego kompa jak Ty, który robi w realtime scrubbing AVCHD do przodu i do tyłu i nie gubi ani ramki \"\"

Przy słabym hardware komfort pracy z materiałem np w DV a MPEG2 w dowolnym NLE jest nieporównywalny. Pewnie, że to dziś nie jest ciężar taki jak kiedyś, ale zawsze.
MPEG2 był tworzony jako format docelowy, a nie edycyjny. Podobnie jak JPG nie jest formatem edycyjnym. Z tym chyba nie będziesz polemizować? \"\"

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Listopada 2013, 12:15 »
kuardor 3ghz to chyba jest slaby sprzet. i jakos nie mam problemow. h264 czy cos - rozumiem, ale to tez mozna zboostowac gpu na przyklad.

jpeg, ou rili?;]
http://en.wikipedia.org/wiki/Motion_JPEG

jak najbardziej jest to kodek edycyjny, inna sprawa ze w wiekszosci implementowany w sprzecie (pierwsza karte z jaka mialem do czynienia mialem nascie lat temu, bodajze dc30+).

jak chcemy bardzo bardzo bezstratnie - lagarith.

Offline wackee

• Level 6
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #49 dnia: 28 Listopada 2013, 13:16 »
Napisałem JPEG, a nie Motion_JPEG chłopaku. Chodziło mi o grafikę, nie video \"\"
W edycji obrazu JPEG nie jest formatem edycyjnym. Kropka. Pokaż mi chociaż jednego debila, który łorkstejdże w JPGu zapisuje \"\"

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Listopada 2013, 13:22 »
móvvimy o video vvięc ...

Offline wackee

• Level 6
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Listopada 2013, 13:25 »
Łopatologicznie - chodziło mi o analogię \"\"

"[W domenie video] MPEG2 był tworzony jako format docelowy, a nie edycyjny. Podobnie jak [w domenie grafiki rastrowej] JPG nie jest formatem edycyjnym."

Wiesz, jakbym chciał pisać o Motion JPEG, to bym napisał "Motion JPEG" tudzież "MJPEG" jak bozia kazała... \"\"

Będzie nam się fajniej gadało, jak będziesz zakładał że Twój rozmówca też wie o czym mówi ;)

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Listopada 2013, 14:03 »
zycie nauczylo mnie zupełnie odwrotnie ;]
no to analogia po prostu nie trafiona - 3/4 materialow mam w mjpeg, temat jest o grabowaniu wiec zalozylem ze mowisz o video.

Offline elroy

• Level 4
    • piwo.org
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Stycznia 2014, 22:29 »
Jeszcze o tunerach TV.
Po pierwszych porażkach, postanowiłem powalczyć dzisiaj ponownie.
Zwykły tekst jest całkiem ok, ale po włączeniu koloru jest gorzej. Np przy żółtym widać elementy czerwone itp. Jak będę miał jak, to sprawdzę na jakimś demie.

Niestety, czego nie widać, tuner w zależności od slotu PCI łapie pionowe zakłócenia natury cyfrowej. Ale nie jest mocno przeszkadzające, więc jak są wolne sloty, to warto pokombinować.
Pytanie do osób walczących z tv tunerami i znających Dscalera. Da się coś jeszcze wycisnąć myślicie w ustawieniach programu? Czy to koniec końców?

Poniżej wynik z Winfasta 2000XP + lcd 17". Zrzut z natury zrobiony Dscalerem (o wiele lepsza jakość niż na dołączonej aplikacji). Czarna ramka do wyregulowania.

http://up.programosy.pl/foto/tv2014011422075900.png
C64, C64G, C64C, C64 DTV, 3x 1541-II, SD2IEC, Final III, DualSID, Mon. 1084s, Jiffydos, A500/600

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #54 dnia: 02 Maja 2014, 00:28 »
Kilka klatek zapisanych tunerkiem USB HYBRID LV5HD,przez złącze S-video.
http://chomikuj.pl/Lesterdant/Galeria/USB+HYBRID+LV5HD

Offline elroy

• Level 4
    • piwo.org
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #55 dnia: 14 Sierpnia 2014, 23:47 »
Zanudzania ciąg dalszy ;)
Zrzut z natury z Winfast 2000XP (do kupienia za 10-20zł), S-video+ Descaler + własne ustawienia i kalibracja softwarowa.

Za tą kasę uważam, że bardzo przyzwoicie. Duża tutaj rola softu, szkoda, że nie rozwijany....

\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
C64, C64G, C64C, C64 DTV, 3x 1541-II, SD2IEC, Final III, DualSID, Mon. 1084s, Jiffydos, A500/600

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Sierpnia 2014, 12:18 »
Miałem taką karte. Mogę potwierdzić, że w programe Dscaler uzyskałem lepszej jakości obraz niż na sofcie od karty.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Re: Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Lipca 2015, 20:08 »
Bawiłem się Winfastem, bo ktoś kiedyś go dawno temu polecał. Daje radę przy robieni screenów, ale nadal nie spełniał moich oczekiwań. Próbowałem zgrywać zewnętrzną przystawką na firewire (Canopus) i okazało się, że soft nagrywa obraz i dźwięk z C64 z podwójną prędkością. Nie wiem, jak to ominąć. Ktoś miał jakieś doświadczenie z Canopusem?
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline hyvax

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 22 Lipca 2015, 22:32 »
Bawiłem się różnymi grabberami począwszy od chinoli i easycap za 20zł przez winfasty, hauppauge, avery ze średniej półki aż po Intensity Shuttle które raz wpadło mi w ręce więc miałem okazję i na tym potestować - przeróżne problemy w zależności od sprzętu - paradoksalnie, te najtańsze sprawowały się najlepiej. Jak chcesz być zadowolony z rezultatu to zapomnij o grabberach/tunerach usb/pci/pci-e. Jedyna słuszna droga - nagrywarka DVD ewentualnie kamera a/d z wejściem s-video - wyjątkowo dobrze radzą sobie z sygnałem video wylatającym z c64. Otrzymujesz MPEG-2 PAL 720x576 25fps co softwareowo należy przekonwertowac na wideo progresywne przy 50fps i masz idealnie płynne scrolle bez "efektu grzebienia". Jest z tym trochę zabawy, ale efekt końcowy jest tego wart. PALowskie 576i 25fps zawsze będzie wyglądać marnie w przypadku c64 które natywnie daje 288p 50fps - tak że konwersja na progresywne 50fps jest bardzo istotna.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Marca 2017, 18:26 »
moze i bylo w watku ale nie przegladalem teraz calosci.... totez...

uzywal ktos tego konwertera, przykladowy model: CX-KV3

np:
http://allegro.pl/konwerter-sygnalu-s-video-cvbs-vga-av-vga-zestaw-i6602636483.html
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2017, 18:29 wysłana przez Raf »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"