Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Tunery TV i grabbery  (Przeczytany 9515 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Tunery TV i grabbery
« dnia: 14 Lipca 2012, 14:51 »
chcialem zapoczatkowac taki poradniczo-techniczny watek odnosnie tunerow, chocby temu ze Cobra mnie zapytala czy warto.

Generalnie tutaj zapodaje fotki z obrazu na bardzo starym monitorze LCD  15'' 1024x768  Philips Brilliance 150P2 z uzyciem tunera TV zewnetrzengo oznaczonego TV BOX - takie srebrne pudelko.

\"
\"
\"
\"
\"

Komputer to Commodore 128Dcr podlaczony zwyczajnym kablem composite.
Fotki robione bez lampy blyskowej "aparatem " Samsung A403 ;P na statywie

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Psychik

• Level 5
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipca 2012, 15:35 »
1. ale polecasz czy nie, bo ze zdjec wydaje sie, ze ok.
2. to jest ten tuner, ktory wisial na tablica.pl?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lipca 2012, 15:47 »
interlace nie widac ale monitor ma spore opoznienie wiec robi blending w locie nie/stety i nie jestem w stanie poweidziec jak by sie zachowywal an CRT. Co wazne nie robi takiego smiesznego interlace z przesuwajacymi sie w bok polobrazami.

natoamist ja z tego tunera na ogol korzystam, jest to tani chinski masowy towar ale generalnie daje rade, nawet raz z Pablo podlaczylismy jakas jego arcade gierke (te wsady z arcade cabinetow) co wiekszosc telewizrow nie dawalo sobie rady z nia (nietypowy sygnal video dawala plyta, obraz zmienial sie np caly czas miedzy kolorem i cz-b tudziez skakal gora dol) a ten tuner to przelknal.

Ogolnie ja go kupilem uszkodzonego (zimne luty na ramie) i SuperNoise naprawil mi go w ramach pokazu warsztatu lutowniczego jak kiedys u niego bylem.

finalnie: Czy polecam? jesli nie zalezy Ci na interlace to nie bardzo jest sie o co przyczepic.

PS: ten tuner standalone lapie mi na luzie amige 500 (mono), ten na cardbusie tylko latajace paski pokazuje
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Psychik

• Level 5
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipca 2012, 15:50 »
no wlasnie chce do monitora CRT do interlejsem, wiec odpada... \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipca 2012, 16:17 »
w tej chwili nawet nie mam niestety zadnego CRT pod reka zeby to sprawdzic. a na tym monitorze ktory mam nawet gdyby ten tuner dobrze wyswietlal interlace to nie da sie go zobaczyc jak juz mowilem.

tuner numer dwa, a w sumie dwa tunery firmy avermedia.

AverTV CardBus Plus

\"tuner\"
\"komputer
\"pod
\"
\"

Obraz wyglada dziwnie wlasciwie z winy matrycy. jest ona podswietlana tylko od spodu a do tego jest juz nieco zuzyta i kolory nei sa tak zywe jak powinny byc. Bonusem jest wejscie dzwieku, wiec na party komodorwskie wystarczy tylko c64 + lapek jako monitor i glosniki zarazem \"\"

Nie chce mi sie przemeblowania w pokoju robic zeby do polrocznego monitora podlaczyc to ustrojstwo, wszak szczerze nie wiem czy ten nowy wyswietla interlace 50Hz prawidlowo ;)

posiadam takze bardzo podobny w stacjonarnym komputerze:

\"avertv

O ile nie testowalem c64 na tym tunerze to zakladam ze efekt jest podobny jak przy tym na cardbus.

Zdecydowanie nie polecam juz starych tunerow na bt8x8. Nowsze, znacznie lepsze tunery mozna juz kupic za kilkanascie zlotych na licytacjach  (dwa przedstawione wyzej kosztowaly mnie odpowiednio ok 30 z wysylka za cardbus.. byl NOWY! natomiast uzywany na PCI 10zl z odbiorem 5km odemnie - tez ladnie w pudeleczku, brakowalo jedynie pilota).

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipca 2012, 18:38 »
1. chiński szajs bez interlace nie polecam, no chyba że ktoś nie ma wyboru.
2. Stare tunery jak pixel view itp na BT, strasznie to szumi od mobo nie polecam,

Polecam TV CRT z wejściem na video \"\"

PS. temat już chyba kiedyś był w jakimś tasiemcu parę lat temu
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lipca 2012, 19:13 »
Kisiel:
Polecam TV CRT z wejściem na video

No cóż, również polecam \"\". Różnego rodzaju tunery zawsze będą mieć pewne ograniczenia. Ja ostatnio testowałem grabbera EasyCap (pierwsza lepsza fotka z netu):

\"EasyCap\"

Tym grabberem wykonałem screenshooty z prac konkursowych:

http://www.riversedge.pl/wyniki_konkursu_c64_power_game_mod_compo

Jak zwykle bolączką w tego typu rozwiązaniach jest scrolling, nie zawsze jest płynny. Ale od biedy, gdy człowiek nie ma nic pod ręką, to zawsze coś. No i ten odwieczny interlace. \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipca 2012, 19:37 »
z ciekawosci jeszcze podlaczylem ten tuner tv + c64 pod moj nowy monitor no i coz.. tuner "tv box" gubi interlace.

natomiast jak ustawilem na monitorze 50Hz (ma taka opcje po DVI)  to VICE interlace'owany obraz wyswietlal jak prawdziwy C64 ;P

avermedia na cardbus tez scala polobrazy.

Cobra of Samar

• Gość
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lipca 2012, 20:54 »
Data dzisiaj podesłał mi screeny grafik przy użyciu Grabbera usb o którym pisze V-12 i te same używając TV lcd i jakość jednak zdecydowanie po stronie TV LCD.
tak sobie myślę, że jednak albo TV LCD lub tuner o którym pisze Raf byłby najlepszym rozwiązaniem gdy nie ma miejsca na dodatkowy monitor Commodore.

Offline Skull

• Level 6
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lipca 2012, 08:39 »
Ja też mam ten pierwszy tv box, i powiem od razu że jakość obrazu nie jest powalająca (może z c128 idzie mu lepiej). Plus jest taki że jest to urządzenie niezależne, i ma trochę opcji oraz trybów wyświetlania, dźwięk fatalny. Raczej nie polecam jako element "zestawu retro". Ten grabber na usb też mam, i jak na koszt takiego urządzenia, to jest całkiem niezłe - ale to graber - czyli aby wyświetlić obraz z c64 na lcd potrzeba jeszcze odpalonego obok PC-ta , to dużo gorsze rozwiązanie niż oryginalny crt 1084.
Co do scrolli i interlace to jak tu Raf zauważył kluczem jest odświeżanie lcd - dla c64 to 50Hz, a rzadko kiedy LCD mają poniżej 60Hz - 100 Hz (2x50Hz) może być dobre dla scrolla, ale już nie dla interlace (chociaż wtedy nie mruga i jedni mogą uznać to za zaletę).
Z tego co zauważyłem, jednak najlepiej obraz wygląda na tv/mon z w budowanym własnym tunerem i wejściem (svideo), ale to rozwiązanie niestety najdroższe.

Ale na allegro jest więcej tych zewnętrznych tuner niż tv box -może ktoś się jeszcze podzieli spostrzeżeniami ?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lipca 2012, 09:10 »
Kisiel:
PS. temat już chyba kiedyś był w jakimś tasiemcu parę lat temu

jest kilka takich tematow na forum ale nie sa one napisane w formie poradnika z fotkami, tylko sa to pytania "co polecacie" z niejednoznacznymi odpowiedziami ;)

Offline Mef

• Level 3
  • ~ Racing the Beam! ~
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Grudnia 2012, 01:49 »
Odgrzewam kotleta.

Czy ktoś miał przyjemność bawić się z takim urządzeniem:
http://allegro.pl/konwerter-s-video-bnc-na-vga-1920x1200-i2834147923.html ?

Nie jest to co prawda "tuner" ale w przypadku wejść inne niż antenowe zasada ta sama.
Nie chciałem zakładać osobnego wątku.
Mój nowy telewizor nie ma wejścia S-video a przez SCART nie obsługuje, więc jako rozwiązanie
budżetowo-logistyczne (brak miejsca na drugi tv) brzmi to sensownie o ile się sprawdzi.
"Stand rigid for the next battle
Peace means reloading your guns
The love for life is all hatred in disguise
A carnival creation with masks undone"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Grudnia 2012, 02:56 »
IMO, No to do pooglądania obrazków w IFLI się nie nada.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Mef

• Level 3
  • ~ Racing the Beam! ~
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Grudnia 2012, 12:55 »
Dobra, to było raczej oczywiste. A do gier i prostych statycznych obrazów?
Chodzi mi głównie o pozbycie się dot-crawlowej "zębatki" z composite.

Niby sam fakt podania chromy i lumy na osobnych kablach/pinach (S-video)
powinien problem rozwiązać, tylko nie wiem czy to urządzonko sobie nie
miksuje ich w środku jak ze zwykłego sygnału po chinchach.

Także ponawiam pytanie - czy ktoś ma doświadczenia z tym konkretnym
urządzeniem bądź zbliżonym (wiadomo, chińczyki robią 100 milionów sztuk
a odbiorcy różne nadruki i nalepki walą na obudowę potem).

Dodatkową zaletą wynalazku jest zasilanie napięciem 5v, można by się
nawet pokusić o wrzucenie go do komcia i wypuszczenie tylko VGA+audio.
"Stand rigid for the next battle
Peace means reloading your guns
The love for life is all hatred in disguise
A carnival creation with masks undone"

Offline niemanika

• Level 2
  • **
Tunery TV i grabbery
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Grudnia 2012, 13:09 »
Egzemplarz z ktorym ja mialem do czynienia konwertowac mial vga-ypbpr, mial bo dosc powiedziec ze zawiodlem sie na jakosci pracy tego urzadzenia okrutnie. Byl tez w zupelnie innej obudowie ale tez jakis chinski badziew.
Dot crawl / bleed tym nie usuniesz. Jak masz mozliwosc zwrotu to kup i sprobuj czy dziala najwyzej oddasz.