Renimowałem stację 1541-II, stacja na nową drogę życia otrzymała:
- JiffyDosa wraz z przełącznikiem,
- 32KB RAM Expansion For C64 Disc Drive zgodnie z opisem w C&F 6/2010
http://c64power.com/forum/uploads/files/32kRAM1541.zipW związku z drugim prezentem mam parę pytań:
-autor opisuje sposób sprawdzenia:
należy wejść do monitora AR i wpisać @*A8 potem wykonać polecenie m4000 nadpisać jakąś komórkę i ponownie odczytać.
- który monitor programowy obsługuje RAM stacji (niestety nie mam AR ani FCIII),
- wg opisów stacji w komórkach 4000-400f są rejestry CIA (rejestry można zapewne odczytywać lub zapisywać) grzebanie w rejestrach może coś spowodować (zdaje się są ustawienia szybkośći transmisji) i jakie to sprawdzenie dodatkowego RAMu (chyba że dodatkowy RAM dla C64 maskuje rejestry).
Może Klax (autor artykułu) lub V-12/Tropyx (edycja i poprawki artykułu) udostępnią jakieś
oprogramowanie (demo) w którym wykorzystano rozszerzenie (tylko nie piszcie że rozszerzenie powstało tylko na papierze).
Podsumowanie:
na plus:
- 32KB RAM do c64 piechotą nie chodzi
- koszt niewielki - części w najdroższym sklepie w okolicy (Nikomp) nie przekroczyły 5zł.
- montaż łatwy i stosunkowo szybki (najwięcej czasu zajmuje wyprofilowanie nóżek dodatkowej pamięci)
- można zabudować Eprom z programem zamiast SRAM (lub do niektórych SRAM dodać zasilanie z baterii)
na minus:
- jest wolniesze niż niż inne rozszerzenie RAMu
- brak oprogramowania (jak będzie działać to może powstanie).
Może ktoś ma oprogramowanie do projektu EXPAND1541-32 lub EXPAND1541-8 A.E. Mileski(praktycznie to samo ale na innych scalakach)
Znalazłem w starym C&F 10/93 programik Floppy Ram Dysk, niestety ze względu na fatalny
skan tego numeru C&F, oprócz błędów formalnych (25,4kB) trudno odczytać instrukcje Data.
Programik zapisuje do trzech obszarów pamięci procedury maszynowe niestety ze względu na wspomniany błąd skanowania i moją ubogą wiedzę o programowaniu nie jestem wstanie go reanimować - może ktoś dla sportu go zreanimuje (tylko 181 bajtów).
http://c64power.com/forum/uploads/files/FloppyRAMdisk.zip