Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 32KB RAM Expansion For C64 Disc Drive  (Przeczytany 6344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wegi

• Level 7
32KB RAM Expansion For C64 Disc Drive
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Lipca 2012, 02:07 »
http://c64power.com/forum/uploads/files/fast_drivmonitor.zip

No nie mogło być z takim mułem - dorobiłem opcjonalne WARP tzn monitor odczytuje dane własnym prockami.
Tworzy się w buforze $0400 taki obszar, którego nie można zmieniać bo tam one wszystkie siedzą.

OK wszystkie komendy:

.x - wyjście
.$ - katalog dyskietki

.@ - status stacji
.@8 - wybór stacji nr 8
.@9 - wybór stacji nr 9
.@i - inicjalizacja dyskietki
.@$ - katalog dyskietki
.@w - warp monitor mode on/off
.@k - test klax extension - robi to co ten program testujący i w przypadku poprawnego testu bloki są ponumerowane wartością starszego bajtu ich adresu
.@f - formatuje klax ram bez względu na wynik testu (wypełniony blok starszym bajtem adresu)

.m0300 odczyt 8miu bajtów spod $0300 w drivie
.m300 to samo ale krócej
.m22 odczyt 8miu bajtów spod $0022
.m2 odczyt 8miu bajtów spod $0002
.m0300 0800 monitor od $0300 do $0800
.m0300- monitor od $0300 do $ffff
.m - samo m zapuszcza monitor od $000

w trakcie monitorowania można wcisnąć spację dla pauzy lub r/stop aby przerwać

.i0300 odczyt 32ch bajtów spod $0300 w drivie
.i300 j.w.
.i22 analogicznie jak komenda m
.i2
.i0300 0800
.i0300-

dla zapisu dla opcji "i" jednego wiersza czy to monitora trzeba wcisnąć return na wybranym wierszu

.:0300 01 02 03 04 05 06 07 08 [tu return] - próbuje zapisać do driva pod $0300 w tym wypadku i ponownie odczytuje wiersz
- ważne spacje muszą być, cyfry są w hex, można je modyfikować - jak nie będzie spacji to wywali błąd

dla bajtów

.*0300 jakiś ciąg 32 bajtów [return]

analogicznie próbuje zapisać ciąg bajtów z wybranego wiersza na ekranie

.f xxxx yyyy zz wypelnienie od adresu xxxx do yyyy wartością zz (nie narusza $0400 bo tam jest kod)

Macie full source code rozwijajcie jak chcecie \"\"

btw. do uwag elwera - gdzie dema na coś takiego - póki co ma to tak mało osób że...
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Lipca 2012, 09:24 »
suchy:
Fotki zassane ze strony V-12 trochę rozjaśniłem i umieściłem na c64power. Myślę, że V-12 nie będzie miał nic na przeciw - osobiście uważam, że jeżeli takie dane "leżą" w różnych miejscach, to mają większą szansę przeżycia ich autorów.

Masz szczęście, że to nie są moje zdjęcia, w przeciwnym wypadku oczywiście, że miałbym obiekcje \"\" Bo nie po to je wrzucałem u siebie, żeby zaraz zostały skopiowane \"\" Ale Klax mi je dał dawno temu, żeby właśnie gdzieś wykorzystać, a w C&A Fan wrzucili tylko jedną fotkę.

wegi:
póki co ma to tak mało osób że...

Skoro stworzyłeś już monitor, to będzie można to bardziej rozpropagować. Ja osobiście jestem zainteresowany zamontowaniem tego rozszerzenia \"\" Dałbyś radę wytłumaczyć, jak wykorzystać ten dodatkowy RAM podczas kodowania?
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Lipca 2012, 19:58 »
Wegi, a ten monitor dziala tez z innymi stacjami niz 1541?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Lipca 2012, 20:04 »
z 1570/71 1541 i 1541II - działa wg mnie

@elwer - co tam z testami?
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Lipca 2012, 23:49 »
Ważne info od samego KLAX'a:

Na dole schematu jest "pin 1 połączyć z pinem 24 - 6502" a powinno być pin 1 - 62256 połączyć z pinem 24 - 6502"

chodzi o info w PDF file

i wg KLAX to jest przyczyna usterki

@V12 - a Ty tu nie fikaj o fotki bo walne focha i wkleje foty od klaxa co mi nowe pedesłał i nie będzie że użyte są od Ciebie \"\"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Lipca 2012, 05:50 »
wegi:
Na dole schematu jest "pin 1 połączyć z pinem 24 - 6502" a powinno być pin 1 - 62256 połączyć z pinem 24 - 6502"

Dlatego też dołączyłem oryginalny schemat, bo coś mi nie pasowało na tym z C&A Fan.

wegi:
@V12 - a Ty tu nie fikaj o fotki bo walne focha i wkleje foty od klaxa co mi nowe pedesłał i nie będzie że użyte są od Ciebie

Lepiej nie, bo jednego focha już kiedyś strzeliłeś \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Zawsze aktualne!

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Lipca 2012, 10:13 »
Chyba jest sezon urlopowy - coś mało czasu.
32K działa -@Wegi miałeś rację A8 odpadła, wydaje mi się że lepiej będzie montować pamięć na górze 27128, mimo że jest mało miejsca pod napędem (SAFRONIC DS-50F) na Sram, u mnie by się zmieściło ale z innymi napędami trzeba sprawdzić.
Na dole schematu jest "pin 1 połączyć z pinem 24 - 6502" a powinno być pin 1 - 62256 połączyć z pinem 24 - 6502"  tak było  podłączone.

MONITOR działa zgodnie z opisem który Wegi zamieścił (tryb WARP jest super).

Co do demo 32K expand myślałem że autor zrobił rozszerzenie i go do czegoś użył.

Pozostała mi do wyjaśnienia sprawa kolizji między epromem JiffyDosa stacji i Fibrem - po uruchomieniu wypisuje:
"Error indentyfing the drive 08: 73-JiffyDOS 5.0 1541_" po naciśnięciu Return działa normalnie, są też problemy z DRACopy i z DRABRowse - włożę kość do innej stacji i się wyjaśni (może być że jest to wersja eproma nie ze stacji 1541-II).
Muszę też poprawić schemat i sklecić BBv8SRAM (jakoś nie widać żeby ktoś oprócz suchego to zrobił.)

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Lipca 2012, 11:15 »
Z oferty Retro Innovations
JiffyDOS
1541/1541C/1541II
DOS ROM Overlay
Image
$8.00
Czyli bez różnicy, czy to I czy II.
Nie sprawdzałem tego w praktyce.

Jak masz zrobiony schemat BB ramdysku w Eagle to podeślij na email.
Sprawdzę i zrobię  jakieś pcb z niego jak
będę miał trochę czasu wolnego, i kompa pod ręką.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Lipca 2012, 16:18 »
>Sram, u mnie by się zmieściło ale z innymi napędami trzeba sprawdzić.
Właśnie fotki od KLAXa pokazują wersję ze STATIC'iem na górze montowanym pod EPROM'em DOS'u

>Co do demo 32K expand myślałem że autor zrobił rozszerzenie i go do czegoś użył.
KLAX to myśliciel elektronik i tworzy dobrą muzykę, a kodować pewnie mu się nie chce

>"Error indentyfing the drive 08: 73-JiffyDOS 5.0 1541_" ...
Nie znam JD mogę przypuszczać, ale zauważ że generowany status stacji "73" podaje wersję DOS'u czy też jak widać JD i podejrzewam, że JD z C64 "wymusza" pojawienie się statusu 73 i testuje string stąd niezgodność
Nie wiem, czy np JD w C64 nie rozpoznaje kompatybilnej wersji w drivie a potem to już dzieło przypadku:
Jest faktem że masz zmieniony eprom w stacji w sensie innych ciągów bajtów jako kod maszynowy o ile np ja jako pętlę opóźniającą stosuję sobie JSR $F5E9 bo wiem, co się tam dzieje gdy siedzi tam DOS - o tyle nie wiem co się stanie gdy DOS'u tam nie ma stąd zapewne problemy z tym co mówisz gdy program wykonuje odwołania do ROM a działanie jest inne, bo jest tam coś ... niespodziewanego powiedzmy

> włożę kość do innej stacji i się wyjaśni (może być że jest to wersja eproma nie ze stacji 1541-II)
więc zapewne zmiana stacji niczego nie zmieni

Muszę też poprawić schemat i sklecić BBv8SRAM (jakoś nie widać żeby ktoś oprócz suchego to zrobił.)

Jak najbardziej \"\" \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Lipca 2012, 19:40 »
spoko artykul, tylko moja uwaga jest taka:

przydalby sie schemat narysowany w jakism eagle czy protelu z oznaczneimia na pinach co to za sygnal a nie tylko numer pinu 6502/6522.

idealna instrukcja montazu dla maupy ale troche teorii jak to dizala i wlasciwie gdzie potem jest ten ram mapowany by sie przydalo :P
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Lipca 2012, 20:34 »
Raf:
przydalby sie schemat narysowany w jakism eagle czy protelu z oznaczneimia na pinach co to za sygnal a nie tylko numer pinu 6502/6522.

Dla jednego sygnału schemat? :D

Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Lipca 2012, 20:55 »
chodzio to ze jak paczysz na to:

http://c64power.com/forum/uploads/files/dekoder.jpg

to nie wiadomo co to jest XX pin 6502 czy XX pin 6522 ;) tak jak mowie.. schemat dla malpy ktora to zlutuje liczac piny : zajebisty.

Jak chcesz skumac jak to dziala to musisz lookac w pinologie scalakow.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Lipca 2012, 22:39 »
Raf:
Jak chcesz skumac jak to dziala to musisz lookac w pinologie scalakow.

Ale ja nie chcę skumać. Chcę, by to działało i wiedzieć, jak można na tym kodować :D

Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Lipca 2012, 23:42 »
to ponawiam w takim razie pytanie.. GDZIE w address space to w ogole wpina ten ram....

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Lipca 2012, 09:06 »
@Raf jak składałem roszerzenie gdzieś próbowałem narysować na kartce jak to jest podłączone - nie jestem pewny co do połączeń bo schemat 1541-II który znalazłem w internecie zawiera błędy i braki, jak znajdę jakiś sensowny schemat to przerysuję.