Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 mod nr 1 - specyfikacja  (Przeczytany 15499 razy)

Offline mes_mariusz

• Level 1
  • *
Re: BB8 mod nr 1 - specyfikacja
« Odpowiedź #90 dnia: 12 Września 2017, 12:20 »
Wstrzymaj się, mogą być błędy (literówki w nazwach sygnałów). Skończę, to udostępnię :-)

I przypomnę się - szukam wsadu do bb v8, który działa na PCB zawierającej 2 układy (EPROM + 7400).
Jak dotąd nie trafiłem na taki schemat a mam z 50 sztuk PCB do tej wersji. Na pewno nie jest to PCB do BB v3 (trochę inne bankowanie). Schemat do mojego PCB (takiego "z epoki", którego większą liczbę dostałem, też niebawem udostępnię.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #91 dnia: 12 Września 2017, 12:35 »
OK.
Nie pomoge, mialem tylko BBv.8 Atrax.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #92 dnia: 12 Września 2017, 13:18 »
szukam wsadu do bb v8, który działa na PCB zawierającej 2 układy (EPROM + 7400).

Ależ się upierasz przy tym BBv8. Upchnij to do jednego 7400 ;)

-profil nieaktywny-

Offline mes_mariusz

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 12 Września 2017, 13:31 »
No właśnie na tym schemacie są 3 układy.

A ja mógłbym przysiądz, że na PCB, które mam w łapach (skan wyżej) był uruchamiany bb v8 z przełącznikiem.
Tylko EPROM (matka) umarł i zostałem z płytkami bez wsadu. Pamiętam, że zam jako dzieciak zepsułem (chyba włożyłem na odwrót do programatora), i poszło...

Wiem, że ileś-tam-dziesiąt się tego po Polsce rozeszło (produkowane bodajże przez firemkę z Polanicy Zdroju 20 parę lat temu), ale namierz tu teraz taki... Coby użyty tam wsad dorwać...

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #94 dnia: 12 Września 2017, 17:25 »
Przełącznik przypuszczam do najstarszego bitu adresowego epromu - bez sensu. Wtedy ten kart niby działa. Lepiej wszystko softwareowo mieć przełączane.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #95 dnia: 12 Września 2017, 18:43 »
Nie ma za co ;)
Ten Easyeda ma jakieś ograniczenia?
Chciałem zrobić większą pcb. W darmowej wersji Eagle nie pomieszcze się,  z powodu ograniczonego rozmiaru pcb.

W EE będzie OK. No może router nie wydolić przy dużej gęstości na płytce jedynie.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #96 dnia: 12 Września 2017, 19:20 »
Mam w ręce akurat jakieś padło BB , które przerobiłem na DeadTesta, nie wiem czy by cie to mogło zainteresować ale moja płytka jest na 2 scalakach
nie chce mi się analizować bo scalak jest zamazany ale pewnie to 7400 tylko , że płytka zaprojektowana jest tak, że 7400 jest odwrotnie.
i jak dobrze pamiętam to był to v4 ( przynajmniej taka obudowa mi się pałęta )
ten wsad sprawdzałeś
http://csdb.dk/release/?id=84309

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #97 dnia: 12 Września 2017, 21:07 »
Jakis czas temu zrobilem malego carta z "gluelogic" i wszystkimi wersjami bb jakie znalazlem, jak ktos bedzie chętny to moge zrobić kilka sztuk w ramach nostalgi :) do bb.
Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline mes_mariusz

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 12 Września 2017, 21:55 »
Przełącznik przypuszczam do najstarszego bitu adresowego epromu - bez sensu. Wtedy ten kart niby działa.

Tak to wygląda, że pin 27 (czyli A14) to pad bez przejścia dalej, w sam raz na przylutowanie kabla od przełącznika.

Sąsiadujący z nim pin (28) to VCC, więc do głowy przyszło mi takie podłączenie.

Jak pewnie wspomniałem, cart (z wsadem BB v8) prawie działa.

Po włożeniu do carta 27256 z tym wsadem, po włączeniu C64 oczom ukazuje się znajoma plansza BB v8, a poniżej animuje się / przesuwa się pasek z napisami.

Niestety klawisze run/stop, spacja, return powodują jedynie restart komputera, poprawnie działa jedynie menu pomoc.

W ogóle dziwne, że działa, skoro ten wsad wymaga trzech scalaków (nie dwóch).

Nie do końca miałem czas, by zgłębić jak to wszystko działa od A do Z (co się dzieje po włączeniu zasilania C64, ja zawartość EPROM przenoszona jest do pamięci C64) więc wszystko "na czuja" i przez analogię robię. Jak ktoś miałby ochotę i czas to pokrótce objaśnić, to chętnie poczytam.

« Ostatnia zmiana: 12 Września 2017, 21:56 wysłana przez mes_mariusz »

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #99 dnia: 12 Września 2017, 22:01 »
<Kisiel mode>
Masz 50 płytek na _chandel_ ( (C) Komancz ) a od roku nie wyczaiłeś jak działają karty...

Lepiej niech pójdą na złom, niż jakieś C64 miałyby się na nich wyłożyć. Jeden Olo wystarczy.
</Kisiel mode>
-profil nieaktywny-

Offline mes_mariusz

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 12 Września 2017, 22:19 »
Płytki leżą u mnie ze 20 lat (widać, przecież, że PCB epokowe, ręcznie malowane klisze, więc żadna nowość), a to, że do tematu czasu przysiąść nie miałem, nie znaczy wcale, że go nie znajdę. Nie bulwersuj się, panie :-) I z tym całym "handlem" też bym nie przesadzał ;-P Swoją drogą, czemu przez "ch"? ;-)
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2017, 22:22 wysłana przez mes_mariusz »

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #101 dnia: 13 Września 2017, 07:32 »
Przełącznik przypuszczam do najstarszego bitu adresowego epromu - bez sensu. Wtedy ten kart niby działa. Lepiej wszystko softwareowo mieć przełączane.

Dlatego normalny wsad ci nie zadziała, trzeba by zmodować coldstard w połówkach epromu.

Offline mes_mariusz

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 13 Września 2017, 07:41 »
Działało to normalnie, przełącznik służył chyba do wyboru kart-a. Pamiętam jak dziś, że na tym PCB chodził v8, z drugiej strony wrzucenie przełącznika na ostatni bit adresowy, to jak rozdzielenie 27256 na 2x27128 (czy z takiego czegoś mógł ruszyć jakiekolwiek v8 z syntezą mowy?

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #103 dnia: 13 Września 2017, 08:32 »
Działało to normalnie, przełącznik służył chyba do wyboru kart-a. Pamiętam jak dziś, że na tym PCB chodził v8, z drugiej strony wrzucenie przełącznika na ostatni bit adresowy, to jak rozdzielenie 27256 na 2x27128 (czy z takiego czegoś mógł ruszyć jakiekolwiek v8 z syntezą mowy?
Tak - w jednej połówce jest syntezator mowy, w drugiej bb8

Offline mes_mariusz

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 14 Września 2017, 00:03 »
Tak - w jednej połówce jest syntezator mowy, w drugiej bb8

Dużo z tym roboty? Są gdzieś już w taki sposób zmodyfikowane wsady do bb v8?

Tak przy okazji z retrociekawostek (zabawy w reverse engeneering ;-).

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16698224#16698224