Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 mod nr 1 - specyfikacja  (Przeczytany 15494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

suchy

• Gość
BB8 mod nr 1 - specyfikacja
« dnia: 10 Czerwca 2012, 18:23 »
Czas na podsumowanie BB8 mod nr 1. Dzięki pomocy StMarabuta, Bago..., elwera, wsparciu innych kolegów z forum (V-12, Raf) oraz wyjątkowemu zaangażowaniu w "kodzenie" wegi'ego mamy w modzie 1-1 do dyspozycji bogatą ofertę uzupełnionych o menu wyboru i poprawionych softów do "ożenionych" cartów BB8, BB4, SMB3. Celem moda nr 1 było pokazanie dużo większych możliwości,  jakimi dysponuje PCB BB8, a które w oryginalnym carcie (Black Box v8) nie były wykorzystane.

Całość opisu kolejnych modów wraz ze wspólnymi testami/poprawkami i dyskusją na ten temat będziemy zamieszczać w TYM wątku. Tutaj tylko podaję usystematyzowanie uzyskanych wyników moda nr 1. W związku z tym, piszemy poniżej,  ewentualnie tylko, na temat moda nr 1.

BB8 MOD NR 1-1

Na PCB BB8 wymieniamy TYLKO oryginalnego EPROMa z 27C256 na EPROM wg. poniższego zestawienia (w zależności od tego co innego lub dodatkowego chcemy mieć na tak zmodowanej płytce carta BB8) i nic więcej nie zmieniamy w hardware płytki BB8. Podpunkt "1-A" to oryginalny soft do BB8 (wytłuściłem).

soft:
1-A/ Black Box 8: bin do 27C256 - oryginalny bin do BB8
1-B/ Black Box 4: bin do 27C256 (zamiast BB8 możemy mieć BB4)
1-C/ Black Box 4: bin do 27C512 (jak wyżej tylko z pamięcią 27C512, bo może ktoś ma nadmiar ;)  takich kostek)
1-D/ Super Mian Box III: bin do 27C256 (zamiast BB8 możemy mieć SMB3)
1-E/ Black Box 8 & Black Box 4: bin do 27C512 (dwa carty BB8 i BB4 w jednym do wyboru z menu startowego)
1-F/ Black Box 8 & Black Box 4: bin do 27C512 (dwa carty - jak wyżej - w jednym do wyboru z menu startowego, dodatkowo z obsługą reset+klawisz)
1-G/ Black Box 8 & Super Mian Box III: bin do 27C512 (dwa carty BB8 i SMB3 w jednym do wyboru z menu startowego)
1-H/ Black Box 8 & Super Mian Box III: bin do 27C512 (dwa carty - jak wyzej - w jednym do wyboru z menu startowego, dodatkowo z obsługą reset+klawisz)

BB8 MOD NR 1-2

Mod 1-2 jest dla osób, które chcą mieć multicarta, ale z przełączaniem cartów "na sztywno" (przełącznik mechaniczny). Wymieniamy oryginalnego EPROMa 27C256 na 27C512, tylko noga 1 pamięci (A15) ma być lekko odgięta - nie lutujemy jej w płytkę (ewentualnie tniemy ścieżkę), bo do tej nogi/ścieżki lutujemy prosty układ hardware'owego przełączania banków: dolne lub górne 32KB pamięci 27C512, czyli przełączamy jednego carta na drugiego mechanicznie za pomocą przełącznika dwupozycyjnego (bistabilnego). Druga sekcja przełącznika to mój wynalazek najprostszego, automatycznego resetu w trakcie przełączania (można pominąć, stosując przełacznik jednosekcyjny, ale po przełączeniu, trzeba reset robić przyciskiem carta).

Schemat:
\"schemat\"

Soft:
2-A/ Black Box 8 & Black Box 4: bin do 27C512 (dwa carty BB8 i BB4 w jednym carcie do wyboru przełącznikiem)
2-B/ Black Box 8 & Super Mian Box III: bin do 27C512 (dwa carty BB8 i SMB3 w jednym carcie do wyboru przełącznikiem)

BB8 MOD NR 1-3

Mod 1-3 jest dla osób, które chcą sobie zrobić multicarta z BB8 i mają (nadmiar/dostęp do) pamięci 27C265 (zamiast 27C512), lub ewentualnie dla osób mniej wprawnych w lutowaniu, bo w tym modzie nie MUSIMY wylutowywać oryginalnego EPROMa z płytki BB8. Nowego EPROMa (po zaprogramowaniu "wytłuszczonym" binem z poniższych linków, do wyboru) lutujemy na wierzchu (piggyback) oryginalnej pamięci carta BB8 (patrz niżej anex), tylko bez lutowania nogi 20 pamięci (/CE) - pozostawiamy lekko odgiętą. Nie zapomnijmy przeciąć ścieżki, łączącej nogę 20 oryginalnej pamięci BB8 od masy (GND). Przełączanie cartów "na sztywno" (przełacznik mechaniczny, połączenia zgodnie z poniższym schematem), podobnie jak w mod 1-2, ale na zasadzie przełączania dwóch "kostek" pamięci (a nie banków w jednej pamięci). Mod 1-3 ma dwa ograniczenia: 1/ ze względu na obciążalność wyjść procka trzeba uważać jesli ktoś ma już mocno zmodowanego komcia (naczepiana "choinka" dodatkowych scalaków do szyny adresowej), 2/ może być problem z zamknięciem obudowy carta, choć sama płytka nawet z podstawką i dwiema pamięciami "na barana" wchodzi pod blachę expansiona, to z obudową trzeba już pokombinować trochę we własnym zakresie. ;)

Schemat:
\"schemat\"

Soft:
3-A/ Black Box 8 & Black Box 4: bin do EPROMa piggyback 27C256 (BB4) - dwa carty BB8 i BB4 w jednym carcie do wyboru przełacznikiem
3-B/ Black Box 8 & Super Mian Box III: bin do EPROMa piggyback 27C256 (SMB3) - dwa carty BB8 i SMB3 w jednym carcie do wyboru przełącznikiem.

Anex: lutując pamięć "na barana", można zalutowac tylko nogi 14 (GND) i 28 (Vcc) - pozostałe na styk. Przed nałożeniem nowej pamięci na wierzch starej należy tak ustawić/zgiąć jej wszystkie nogi (poza 20 - patrz wyżej), żeby wchodziły na wcisk na nogi dolnej pamięci (patent Skull'a). Dzięki temu łatwiej będzie rozlutowac w razie potrzeby.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwca 2012, 13:12 »
no i jest porządek - dzięki suchy
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopada 2012, 22:42 »
Jak na razie dzięki uprzejmości Suchego, jestem na etapie testowania niektórych modów opisanych powyżej (dzięki Suchy za wszelką pomoc, w szczególności przy zaprogramowaniu EPROM'ów!).

Mogę w 100% potwierdzić, że płytka z kartridża Super Mian Box III jest kompatybilna z Black Box'em 8. Testowałem właśnie ROM z Black Boxa 8 na płytce Super Mian Box III. Odpala się bez problemów \"\". Fajna ciekawostka!

Teraz czas na testy moda o numerze 1-H. Info niebawem. \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2012, 11:11 »
No i git \"\"

Ktoś chce może BBv8 - tego z którego zrzucałem EPROM dla Wegiego nie zlutowałem z powrotem i jakoś mi się nie chce... Mogę się go pozbyć - ktoś sobie zrobi z niego zabawkę ;)
-profil nieaktywny-

suchy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopada 2012, 19:16 »
@KB777, ale przecież cały nasz komcio C64, to taka zabawka, patrząc z perspektywy XXI wieku. \"\"

... jeśli już, to proponuję zrobienie BB8 moda 2-2, bo te "ożenki" cartów, to faktycznia fajna ciekawostka, jak napisał V-12 (no i mieliśmy z wegi'm i elwerem trochę klawej zabawy w wakacje \"\" ).

Jeśli chodzi o Mian Boxy, to mam rozrysowane schematy i być może (czytaj: jak znajdę wolny czas żeby to obrobić - a z tym u mnie ostatnio KIEPSKO) wrzucę na forum w stosownym temacie. Nie wszystkie mody dotyczące BB8, pójdą na Mian Boxie III, bo ten obsługuje pamięci tylko do 32KB (27C256) - dotyczy wersji Mian Boxa III Cart Com 7-a hardware (bo taką analizowałem).

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopada 2012, 08:24 »
Do przetestowania 1-H potrzebuję najpierw wylutować oryginalny EPROM z BB8 - może w weekend znajdę trochę czasu i dam znać \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Zawsze aktualne!

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopada 2012, 08:35 »
Ok, najnowsze wieści z pola boju. Wczoraj znalazłem chwilę czasu, ale jak się potem okazało, przedsięwzięcie wymagało większego nakładu pracy, niż pierwotnie zakładałem.

Winę ponosi bardzo kiepskie wykonanie płytki drukowanej w moim egzemplarzu Black Box'a (ciekaw jestem, czy każdy tak ma, czy nie). Wersja z zieloną naklejką. Dosłownie ułamek sekundy powoduje, że przy dotknięciu ścieżki lutownicą, ona zwyczajnie się odczepia od PCB. Druga sprawa - technika wykonania punktów lutowniczych powaliła mnie na kolana - aktywne punkty są wykonane albo z jednej, albo z drugiej strony. Czyli to oznacza, że część punktów należy przylutować nie od strony nóżek, ale od strony górnej scalaka.

Ze względów praktycznych zamontowałem podstawkę precyzyjną, która minimalnie nie dolega idealnie do PCB. Rekonstrukcja zerwanych 2 ścieżek i pilna praca miernikiem w celu zweryfikowania poprawności wszystkich połączeń trwała trochę czasu (sporo punktów lutowniczych od strony górnej trzeba było poprawiać). W końcu udało się - mod 1-H odpalił się absolutnie bez żadnego problemu. W menu startowym wybieram jeden z dwóch kartridży i po naciśnięciu Return odpala się wybrany. Bardzo fajna sprawa! Szacun panowie za nakład pracy.

Na koniec pozostał mi tylko dylemat, otóż po zamontowaniu podstawki i wsadzeniu eproma, nie mogę założyć górnej obudowy. \"\" Nie wiem, czy winę ponosi niezbyt idealne stykanie się podstawki z pcb. Boję się jednak poprawiać luty i dociskać, bo znowu pójdzie jakaś ścieżka (nigdy wcześniej się z takim problemem nie spotkałem). Najważniejsze, że mod działa. \"\"

Zawsze aktualne!

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopada 2012, 13:25 »
V-12/Tropyx:
po zamontowaniu podstawki i wsadzeniu eproma, nie mogę założyć górnej obudowy

Eprom + podstawka za wysoki - imho super by cart wyglądał jakbyś wypiłował w górnej części obudowy otwór idealnie dopasowany do rozmiarów epromu
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Listopada 2012, 13:32 »
wegi:
imho super by cart wyglądał jakbyś wypiłował w górnej części obudowy otwór idealnie dopasowany do rozmiarów epromu

Można jeszcze dodać podświetlanie diodowe i szybkę z plexi. PimpUp My Cart \"\"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopada 2012, 22:58 »
wegi:
Eprom + podstawka za wysoki - imho super by cart wyglądał jakbyś wypiłował w górnej części obudowy otwór idealnie dopasowany do rozmiarów epromu

A wiesz, że rozważałem taką opcję? ;) Niemniej widok nie byłby jakiś super - już prędzej wolałbym przeźroczystą budę, by widzieć całe wnętrze carta ;)

Zawsze aktualne!

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Listopada 2012, 01:30 »
V-12/Tropyx:
przeźroczystą budę, by widzieć całe wnętrze carta ;)

Właśnie pasowałyby takie obudowy całkiem przezroczyste do cartów - ale nie ma :/

Bym sobie obudował z takim widokiem Epyxa od elwera i GA

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Listopada 2012, 01:41 »
wegi
No to może czas zapytać piekarza czy wtryśnie zamiast poliolefin polimetakrylanmetylu ?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Listopada 2012, 01:54 »
wegi:
Właśnie pasowałyby takie obudowy całkiem przezroczyste do cartów - ale nie ma :/

http://www.vesalia.de/e_c64cartshell.htm
http://www.jschoenfeld.com/products/cartcase_e.htm

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Listopada 2012, 02:58 »
Widziałem podstawkę, coś pomiędzy ZIFem a precyzyjną, z dźwignią do wyciągania kości. Coś takiego, plus  ładne wycięcie otworu w obudowie karta. To by było dobre, do tego moda.
Niestety nie wiem gdzie takie sprytne podstawki kupić.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Listopada 2012, 06:14 »
Kisiel:
No to może czas zapytać piekarza

dawaj go tu\"\"

hsimpson
No ta biała półprzezroczysta - nie wiem czy wiecie ale jest coś takiego, że plexa się daje polerować i robi się jak szyba - trzeba mieć maszynę polerską, pastę i taki zwój szmat - ciężko to widzę w zakamarkach - chyba że końcówka filcowa na wiertarce dentystycznej 16000 rpm