Witam.
Złożyłem sobie płytkę do Black Box-a (Cart do Commodore 64).
Starych (jeszcze z epoki lat 80-tych) płytek mam trochę w zapasie tylko EPROM matka zaginął, i nie wiem, co to były za BB. Napewno nie był to BBv3, bo z włożonym 2764 z
wsadem BB3, bo wtedy tło i napisy owszem ładują się (plansza BB3 załadowana poprawnie) ale komputer jest zawieszony, i brakuje migającego kursora. W dodatku, ktoś kto zamieścił wsad na podlinkowanej stronie musiał być bardzo "zaje..." (przynajmniej tak twierdzi ;-). W międzyczasie zgrałem sobie EPROM z prawdziwego BBv3, ale też nie startuje (startuje tak samo).
Generalnie na PCB są różnice względem schematu BB3. Inna sprawa, że na schemacie Soboli brakuje połączenia sygnału reset:
Dziś przyszły mi 27256, które zaprogramowałem tym wsadem:
http://csdb.dk/release/?id=83725&show=notesPo złożeniu do carta 27256 z tym wsadem, po włączeniu C64 oczom ukazuje się znajoma plansza BB v8, a poniżej animuje się / przesuwa się pasek z napisami.
Niestety klawisze run/stop, spacja, return powodują jedynie restart komputera, poprawnie działa jedynie menu pomoc.
Zakładam więc, że są jeszcze jakieś rozbieżności pomiędzy tym PCB a wsadem. Wiem, że ten cart miał u góry przełącznik (to były 2 carty w jednym, i jeden to był BB v8, a drugi - nie mam pojęcia).
Czy ktoś z was:
1). pamięta cart-a BB v8 z przełącznikiem (nie switchem reset, ale dodatkowym przełącznikiem) ?
2). ma tego carta, mógłby pożyczyć celem skopiowania EPROM-u, zrobienia fotek PCB ?
3). dysponuje schematem do wsadu BB v8 ze strony podlinkowanej wyżej) ?
Dziękuję i pzodrawiam
Mariusz