Jeszcze na przełomie lat 90 i współczesnych ktoś poradził mi, żeby dyskietki 5'25 HD potraktować magnesem i wtedy będzie można je formatować na 1541 II, ale oczywiście to była bajka
@Wegi: zgadzam się z tym, że jak dyskietka jest np. potłuszczona (co mi się raczej nie zdarzyło), to nie jest wskazane, by dalej pracowała w stacji. Ale każdy z nas ma oczy i może pod światło podejrzeć krążek z obu stron, by wychwycić, co jest z nim nie tak. Ja przy archiwizowaniu moich dyskietek, które dotknęła lekka wilgoć, podglądałem je pod światło i tam, gdzie był osad, czyściłem płynem go głowicy. Skuteczność tego czyszczenia była bardzo wysoka.
Gorzej, jak dyskietka uszkodzona mechanicznie - na to już nie ma lekarstwa. Ja kiedyś dawno dawno temu marzyłem o inteligentnym kopierze dysk/dysk, który w przypadku, gdy wykrywa uszkodzone sektory, kopiuje dyskietkę na sektory sprawne (zmieniając ofkoz wektory), pod warunkiem, że dyskietka nie zajmuje 664 bloków - logiczne. Sporo też czasu spędziłem przy burście, jak i dual burście, raczej nie stwierdziłem błędów przy skopiowanych dyskietkach.